Cinkarna Celje bo čistila podtalnico

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.11.2018 18:01

Na dveh lokacijah bo naslednjih pet do deset let iz podtalnice odstranjevala arzen, cink in klorobenzen. Preostali del sanacije Celja je stvar drugih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrednosti podtalnice, izmerjene leta 2014
Natalija Jurse

Bilo je decembra 2014, ko so v Cinkarni Celje priznali, da njihova sedanja proizvodnja stoji na bremenih stare cinkarne; predtem namreč s predhodnico niso hoteli imeti nič skupnega. Natančneje so ugotovili, da delno stojijo na nekdanji strugi reke Voglajne, ki so jo ob prestavitvi struge zasuli s cinkovo žlindro, odpadkom stare cinkarne. V vzorcih podtalnice in tal so našli tudi več kot 800-krat povečane vrednosti težkih kovin, kar "predstavlja znaten vpliv na okolje in zdravje ljudi", so takrat pojasnili. Kasneje so dodali, da vpliva na ljudi ni, saj njihovi zaposleni ne jedo ničesar, kar bi bilo pridelano na tej zemlji, saj v kompleksu nimajo vrta (sadno drevje so takoj posekali), se ne igrajo z zemljo niti se ta ne praši, ker je bodisi zatravljena bodisi asfaltirana.

Za 5,8 milijona evrov

Preden se Cinkarna loti dela, bo morala od države pridobiti ustrezna soglasja in dovoljenja. Država, mimogrede, vse od leta 2014, ko je izvedela za problem, ni storila nič. Kot so takrat pojasnili na okoljskem ministrstvu, zato, ker morebitnega plačila okoljske škode od podjetja ne morejo terjati, saj je nastala pred uveljavitvijo zakona o varstvu okolja julija 2008.

Vrednosti podtalnice, izmerjene leta 2014
Natalija Jurse

O sanaciji vrtcev še nič

Pri tem tehnična direktorica poudarja dvoje: da so vir onesnažil stara bremena in da tveganja za njihove zaposlene ni, ker ne pride do stika z onesnažili. Povsem drugače je v celjskih vrtcih, kjer je občina šele na zahtevo staršev začela sanirati igrišča. Ker travne podlage ni povsod, prihaja do stika z onesnažili s prašenjem in igro ter posledično z vnosom v usta. Novi okoljski minister Jure Leben je sicer že pred časom napovedal, da bo država poskrbela za sanacijo celjskih vrtcev. Je pa ob tem še namignil, da računa, da bodo kaj soprispevala tudi nekatera celjska podjetja.

V Cinkarni Celje bodo o dividendah, ki jih letos ni bilo, znova odločali v začetku leta 2024. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta