Delo, ki ga Celje še ni doživelo

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.01.2020 11:08

Jutri premiera predstave Sivček in jaz, v kateri bosta glasbo in besedilo prepletala izvrstna Celjana, kitarist Aljaž Cvirn in igralec Renato Jenček

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavo Sivček in jaz pripravljata Celjana, kitarist Aljaž Cvirn in igralec Renato Jenček. 
Greta Jenček

Hiša kulture Celje, ustanova, ki že deset let Celju z uveljavljenimi umetniki prinaša kvalitetna glasbena in dramska dela, vsako leto poskrbi tudi za lastno produkcijo. Eden njenih vidnejših produktov je denimo muzikal Veronika Deseniška, letos pa bodo na pobudo Celjana Aljaža Cvirna, ki sicer zadnja leta poučuje kitaro na glasbenem konservatoriju v Zürichu, izvedli delo Sivček in jaz, pesmi v prozi španskega nobelovca Juana Ramóna Jiméneza, ki jih je za kitaro uglasbil italijansko-ameriški skladatelj Mario Castelnuovo-Tedesco. "S to kompozicijo sem se že nekaj časa spogledoval že zaradi lastnega interesa po izbiri manj konvencionalnih del. Tu namreč gre za zanimivo kompozicijo, ki je sicer nismo vajeni," izbor opisuje Cvirn.
"Glasba se ves čas podreja tekstu. Na mestih bi jo lahko primerjali s filmsko glasbo, zato je treba to delo vedno izvajati hkrati z zgodbo," opisuje Cvirn, ki je pred leti magistriral na visoki šoli za umetnost v Zürichu, na kateri, v nasprotju z umetniškimi akademijami v Sloveniji, pod isto streho študirajo umetniki vseh smeri, kar vsakogar hote ali nehote navdihne za projekte, ki združujejo različne umetniške izraze.
Primernejšega pripovedovalca zgodbe kot dramskega igralca Renata Jenčka bi težko našli. Kot je dejal, ga je delo prevzelo. "Jiméneza sem prej kot nobelovca poznal le bežno. Sedaj, ko sem se vanj poglobil, vidim, da je videl veliko dlje od svojega časa. Živel je na prelomu prejšnjega stoletja, a je imel slutnje, da bosta sledili dve svetovni vojni. Šele sedaj sem dojel njegovo veličino," je opisal Jenček. Kot je dodal, kompleksnost besedila ponuja veliko zelo aktualnih razmišljanj tudi današnjim poslušalcem. "Tudi vprašanje odnosa do živali. Sploh v času, ko v slovenskem parlamentu čutijo potrebo po debati, ali so živali čustvena bitja ali ne."
Pri nas precej neznano delo je prevzelo tudi dramaturginjo predstave Nušo Komplet Peperko. "Ko se glasba in besedilo v tem delu začneta prepletati, se naredi čarovnija. Beseda in glasba sta neverjetno enakovredni, voziš se iz besede v glasbo, iz racia v emocije," je opisala. Veliko "dodatkov" tako predstava sploh ne potrebuje.
Za celjsko uprizoritev dela Sivček in jaz so izbrali petnajst del Jiméneza od skupno 28, kolikor jih je Castelnuovo-Tedesco sploh uglasbil (Jiménez je sicer napisal 138 pesmi v prozi). Premiera bo ta četrtek ob 19.30 v dvorani Narodnega doma Celje, ponovitev predstave pa 1. februarja prav tako ob 19.30. Hiša kulture Celje pa ob tem že vabi na naslednje predstave, ki bodo v sklopu, ki ga posvečajo najmlajši publiki. Februarja bodo uprizorili glasbeno pravljico o slončku Babarju, ki je tudi produkcija nenavadne celjske hiše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta