Delo volilnih komisij še ni končano

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.11.2018 16:06

SD v Rogaški Slatini meni, da bi morali volitve ponoviti. V Celju med svetniki slišati, da bo ena prvih nalog zamenjava sestava OVK

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napačne glasovnice, izobešen plakat za župana, popravljanje napak med samim glasovanjem ... v Rogaški Slatini, pravijo v SD.
Andrej Petelinsek

Dejstvo, da je celjska občinska volilna komisija (OVK) na minulih lokalnih volitvah bila ena tistih, ki je zelo dolgo štela glasove, jezi tako politične stranke kot javnost. Nekateri "staro-novi" svetniki tako že napovedujejo, da bo ena njihovih prvih nalog zamenjava sestave občinske volilne komisije.
Zakaj je šlo štetje tako zelo počasi, uradno ni znano. OVK namreč z javnostjo ne komunicira prav veliko. Na v ponedeljek dopoldan zastavljeno vprašanje, kdo so po trenutnih neuradnih podatkih svetniki, ki bodo sestavljali mestni svet, do danes niso odgovorili. Danes so na to temo poslali le pojasnilo, da se distancirajo od prikazane sestave občinskega sveta, ki smo ga objavili v torek, danes pa že popravili. Distancirajo se zato, ker ne gre za uradne podatke, temveč na spletni strani objavljene le "uradne začasne izračune".

Napačne glasovnice, izobešen plakat za župana, popravljanje napak med samim glasovanjem ... v Rogaški Slatini, pravijo v SD.
Andrej Petelinsek

"Želje" po ponovnem štetju

Je pa bilo dan zatem, ko sta bila znana vsaj število svetniških mest posamezne stranke v mestnem svetu in število preferenčnih glasov, ki so jih kandidati na volitvah prejeli, že burno v nekaterih strankah. V Levici so na OVK naslovili prošnjo za ponovno štetje glasov v prvi volilni enoti, kjer jim je mesto v občinskem svetu ušlo za zgolj en sam glas.
"Na odgovor OVK še čakamo, čeprav naj bi se bili danes na to temo člani OVK že sestali. Nam se zdi prav, da bi se to preverilo. Nismo pa še podali uradne pritožbe ali zahtevka, ker tudi rezultati volitev še niso uradni," je dopoldan pojasnil Matija Kovač, po neuradnih podatkih ponovno izvoljeni svetnik Levice. Popoldan pa so prejeli zavrnilni odgovor OVK. "Z obrazložitvijo, da ni podan noben konkreten sum o nepravilnostih pri štetju ali delu volilnih odborov," je dodal Kovač.
Dodatno zahtevo je na OVK naslovila tudi Stranka za delovna mesta. Zahtevala je ponovno štetje preferenčnih glasov, saj naj bi bilo zato, ker je bilo na listi več kandidatov s priimkom Farčnik, prišlo do napak, posledično pa naj bi njihovo stranko zastopal Viki Ašič, ne pa prvi na listi in dosedanji svetnik Sašo Farčnik. "Odgovora OVK še nismo prejeli," je danes pojasnil Farčnik.

Zmanjkalo volilnih lističev

Niso se pa zgolj v Celju na minulih volitvah pokazale pomanjkljivosti. Precej večje težave so namreč imeli v Rogaški Slatini, kjer se je zapletlo že v nedeljo popoldan. Na volišču v Spodnjem Negonju je tamkajšnji odbor 37 glasovnic za občinski svet, ki so bile namenjene volivcem iz druge volilne enote, delil tako volivcem iz druge kot iz tretje volilne enote. Glasovnic je zato zmanjkalo že po 13. uri. OVK je ocenila, da gre za nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na izid volitev in je prekinila glasovanje za občinski svet. Do 19. ure so tako volivci glasove lahko oddajali le za župana in svet krajevne skupnosti (KS). Glasove za svetnike pa bodo morali volivci obeh volilnih enot vnovič oddati v nedeljo, 2. decembra.

(Pre)več napak

"Na nas se je obrnilo več volivk in volivcev, ki so jim bile na različnih drugih voliščih (Brestovec, Plat, Sveti Florijan) vročene napačne glasovnice, napake pa so se (če so že bile opažene) odpravljale tudi med samim glasovanjem oziroma potem, ko je volivec že začel izpolnjevanje. Na nekaterih voliščih (Plat, Kostrivnica, Brestovec, Golob) naj bi bilo po pričevanju volivcev zmanjkalo volilnih lističev. Na volišču Sveti Florijan naj bi bilo prihajalo do zamenjav lističev tudi za kandidate za KS. Ponekod poročajo o izobešenih plakatih kandidata za župana na voliščih, ki so jih volilni odbori odstranili šele nekaj ur po začetku glasovanja," naštevajo v svojem ugovoru. In zaključujejo: "Gre za resne nepravilnosti in malomarnosti, ki - glede na izjave ljudi - očitno niso bile omejene le na eno volišče."
"Ne želimo, da bi to izpadlo, kot da se ne strinjamo z izidom volitev za župana. Želimo le to, kar delamo že vsa ta leta v občinskem svetu: priti do čistih računov brez sence dvoma," dodaja predstavnik za stike z javnostjo lokalne SD Gorazd Prah. Kako se je odločila OVK, do zaključka redakcije nismo izvedeli, saj se je komisija na to temo sestala danes popoldne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta