(FOTO) Ni ga, ki bi bil star devet, njegov festival pa bi jih nabral 30. To uspe samo eni in najbolj pikasti – Piki!

Asja Lednik
14.09.2019 14:36

Tako Pika Nogavička, navihana rdečelasa deklica, zapiše na spletni strani 30. Pikinega festivala v Velenju. Danes in jutri se lahko še zabavate na najbolj pikasti zabavi pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asja Lednik

Ujeti letošnji Pikin festival, 30. po vrsti, v eno besedo, je nemogoče. Spremenjen. Pisan. Živahen. Navihan. Družaben. Velenje v teh dneh, kot vsako leto doslej, diha za Pikin festival. Letos se je po mnogih letih vrnil v kraj, kjer se je vse začelo - v mestno središče. Leta in leta so se otroci in njihovi starši zabavali ob Velenjskem jezeru, ob častitiljivi obetnici pa je prišel čas za spremembe. Direktorica Festivala Velenje in letošnjega jubilejnega 30. Pikinega festivala Barbara Pokorny priznava, da je organizacijsko letošnji festival velik zalogaj, a kot kaže, se je trud obrestoval. Mestno jedro je živahno, smeh in zabava sta napolnila vsak kotiček Velenja. Bi Pikin festival lahko zaživel še kjer koli drugje po državi? "Ne, nikakor. Tukaj je vloženega toliko prostovoljstva, energije. Festivala niti nimamo namena seliti drugam, poleg tega pa ne vem, če ima še katero mesto toliko zagnanih ljudi, ki bi to vodili."

Pikin festival
Asja Lednik

Pika se po mestu potika

Tema letošnjega festivala je Pika se po mestu potika. In Piko je prav težko najti. Letos se v njenem mestu dogaja toliko stvari, ki jih mora postoriti. Raziskuje namreč velenjske ulice, se zabava na trgih in igriščih, uganja norčije in ustvarja v svoji vili Čira čara, ki je letos postala kar velenjska Rdeča dvorana, čas pa namenja tudi druženju z umetniki vseh vrst. 

Pikin festival
Asja Lednik
Asja Lednik

Piki je mar

Poleg tega, da Pika Nogavička zabava otroke, ni pozabila niti na tiste, ki bi si nadvse želeli biti tam, a jim zdravstveno stanje tega ne omogoča. Zato je Pika stvari vzela v svoje roke. "Majhno dobro delo prekosi velike besede," je moto njene humanitarne akcije, s katero želi otroke opozoriti na stiske njihovih sovrstnikov. V Pikinem "šparovčku", ki ga najdete v Rdeči dvorani, se zbira denar za otroke, ki jih je v bolniške postelje prikovala bolezen. Zbrana sredstva bo malim bolnikom izročila Pika kar sama in jim v bolnišnične sobe prinesla nekaj sonca.

Asja Lednik
Asja Lednik

Ob čalapinkah in zabavi bo snovala nove ideje

Organizatorjem, ali bolje rečeno Piki, je šlo letos na roko tudi vreme. Sončni žarki že ves teden grejejo Velenje, obetavna napoved je tudi za jutri, ko se Pikin festival za leto dni poslavlja. Pika v tem času prav gotovo ne bo počivala. Deklica, ki nikoli ne odraste, bo snovala ideje za 31. Pikin festival. A ker je vendarle še otrok, bo poleg dela nekaj časa gotovo posvetila tudi igranju z Anico in Tomažem, zabavala se bo s konjem in opico gospodom Fickom in prav gotovo spekla kupe "čalapink", kakor jim pravi sama.

Asja Lednik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta