(INTERVJU) Štajerska družinska zdravnica leta: Mladi zdravniki bi morali delati, kot smo mi včasih

Andreja Kutin Lednik
03.12.2019 14:44

Naziv štajerski družinski zdravnik leta so podelili Nataši Podbregar, ki že 30 let zdravi v Zdravstvenem domu Celje in obiskuje bolnike na domu. Zadnjih deset let je mentorica specializantom družinske medicine, je tudi izvedenka invalidske komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Podbregar: Takrat je bilo delo v družinski medicini res kot pravljica - na dan si imel 34 do 42 pacientov, na roke smo napisali recepte in napotnice, kar ti je vzelo kvečjemu pet minut, zdaj pa ti administracija vzame veliko preveč časa.
Andrej Petelinšek

Družinska medicina se spoprijema s premajhnim zanimanjem mladih za to specializacijo. Vi mlade mentorirate - kaj jim ponuditi, zagotoviti, da se bodo pogosteje odločili za to specializacijo?
"Mentorica sem že vsaj deset let in vsi specializanti, ki sem jih imela, so tudi ostali v družinski medicini. Zadnja je diplomirala 23. septembra in dela v našem zdravstvenem domu. Sem predstavnica Fidesa in zares se zelo trudimo za izboljšanje pogojev - in tudi z znižanjem količnikov želimo pokazati mladim, da bo v prihodnosti mogoče delati po modri knjigi. To pomeni, da bi dejansko lahko imeli dovolj časa za pacienta, da bi imeli 23 kontaktov na dan, da bi se lahko pacientu posvetili - in ne teh famoznih sedem minut, ki jih imamo zdaj. Da bi razbremenili administracijo, s katero imamo veliko preveč opravka. Da bi dejansko družinski zdravniki videli to, kar smo videli mi pred tridesetimi leti, ko sem začela delati. Takrat je bilo delo v družinski medicini res kot pravljica - na dan si imel 34 do 42 pacientov, na roke smo napisali recepte in napotnice, kar ti je vzelo kvečjemu pet minut, zdaj pa ti administracija vzame veliko preveč časa."
So se pa v tem času spremenili tudi pacienti, slišimo od družinskih zdravnikov.
"Spremenila se je medicina, spremenili so se pacienti, celotna družba. Bolniki so postali bolj zahtevni kot včasih. Jaz konkretno imam več kot 1900 bolnikov starejše populacije, to je okrog 2800 količnikov, in prekoračujem mejo za približno 400 količnikov. Glede na količino dela in čas, ki ga imam za pacienta, velikokrat popoldan razmišljam, ali sem res naredila za vsakega vse. Preprosto zato, ker zmanjkuje časa. Danes sem bila denimo zelo utrujena. Poleg vseh naročenih pacientov je prišlo še dvanajst takšnih, ki jim preprosto nisem mogla reči ne. Teorija je eno, praksa pa nekaj povsem drugega - visok pritisk, bolečina v prsih, temperatura, poškodba. Kako lahko rečeš takemu pacientu, naj pride jutri?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta