Kje v Savinjski dolini si lahko obetajo nove kolesarske povezave

21.10.2021 06:00
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je nedavno objavila dolgo pričakovane odločitve o gradnji kolesarskih povezav pri nas, med drugim tudi v savinjski regiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden izmed mostov čez Voglajno na relaciji Celje-Šentjur 
Arhiv Mo Celje

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pred kratkim objavila dolgo pričakovane odločitve o gradnji kolesarskih povezav v Sloveniji. Odobrenih evropskih sredstev za kolesarske povezave, ki bodo služile za trajnostno mobilnost in razvoj turizma, se lahko veselijo tudi na šestih lokacijah savinjske regije, praktično od avstrijske meje na severu do hrvaške meje na jugu. S pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj bo sicer po vsej Sloveniji vzpostavljenih dobrih 228 kilometrov kolesarskih poti. Nove kolesarske povezave bodo omogočale prebivalcem Slovenije dnevno mobilnost do lokalnih oziroma regijskih središč ter povezanost s sosednjimi občinami.

V savinjski regiji bodo do leta 2023 po načrtu zgradili kolesarske povezave na relacijah Celje-Štore-Šentjur, Celje-Žalec, Šentjur-Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina-Rogatec, Huda luknja med Velenjem in Mislinjo, Dobrna-Velenje ter Šoštanj-Šmartno ob Paki-Mozirje. Odločitev omenjene službe sicer pomeni, da je gradnja tik pred začetkom, saj so razmerja z lastniki zemljišč urejena, postopki izbire izvajalcev pa že v teku. Ključno pri tem pa je, da je odobrenih nekaj manj kot 49 milijonov evrov potrebnih sredstev. Od tega so občine zagotovile 19 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, razliko v višini treh petin sredstev pa bo krila direkcija za infrastrukturo oziroma ministrstvo za infrastrukturo iz državnega proračuna.

To so prelomni dogodki

V savinjski regiji ta kompleksni projekt koordinira Območno razvojno partnerstvo (ORP) Osrednje Celjsko, ki deluje pod okriljem družbe za ravnanje z odpadki Simbio. Vodja projekta Bojana Stopinšek izpostavlja, da gre za prelomne dogodke. "Za težko pričakovan začetek varne in udobne kolesarske povezave je bilo v zadnjih letih vloženega ogromno truda, časa in energije. Župani s svojimi sodelavci so pridobivali zemljišča zasebnih lastnikov in namenili sredstva iz kvote Evropskega sklada za regionalni razvoj. Direkcija za infrastrukturo je zagotovila sredstva za vso projektno dokumentacijo in razliko sredstev do ocenjenih vrednosti ter uredila zemljišča v javni lasti," pojasnjuje Stopinškova. "Žal bo nekaj kilometrov povezav zmanjkalo na območju občine Vojnik zaradi težav z odkupi zemljišč ter med Šentjurjem in Rogatcem. Kljub temu pa bo zgrajenih kar 72,81 kilometra povezav, ki se jih bodo razveselili dnevni in rekreativni kolesarji na klasičnih in električnih kolesih ter gotovo vsi, ki živijo v bližini prometnih cest," je ob tem še dodala Bojana Stopinšek. Projekt pa s tem po njenih besedah še ni zaključen. Poleg zgoraj omenjenih odsekov vzporedno izvajajo še aktivnosti za dokončanje povezave do Laškega, med Kozjem in Krškim, v spodnji in zgornji Savinjski dolini. "Zdaj bomo lahko tudi sproščeno delali na skupni promociji in programski podpori. Ta je nujna, da bomo lahko novo kolesarsko destinacijo ponudili slovenskim in tujim gostom. Energijo bomo usmerili tudi v spodbujanje dodatne ponudbe, tako gostinske kot nastanitvene," je še poudarila Stopinškova.

V Celju bo pri Špici zgrajen most čez Savinjo.
Arhiv Mo Celje

Kako bodo potekale poti

Med občinami Celje, Štore in Šentjur je veliko dnevnih migracij. Pogoji za kolesarjenje se bodo izboljšali, saj bo vzpostavljena varna kolesarska povezava v dolžini 11,44 kilometra, pri čemer 8,59 kilometra predstavlja novogradnja. Projekt vključuje novo premostitev za kolesarje Hudinja, Godčev most ter dve novi premostitvi Voglajne. Skupni stroški so dobrih 11 milijonov evrov. Začetek kolesarske povezave od Celja do Žalca bo v krožnem križišču v Ulici XIV. divizije v Celju, konec pa pri mostu za Šešče. Večina poti bo po visokovodnem nasipu na levem bregu Savinje kot novogradnja. Na delih, kjer kolesarska pot poteka po obstoječih lokalnih makadamskih in asfaltiranih poteh, se bo opremila z ustrezno prometno signalizacijo. Skupna dolžina kolesarske poti je 12,84 kilometra. Gradnja je razdeljena na dve fazi. V prvi je predviden odsek Špica-Žalec dolžine 11,42 kilometra, v drugi pa gradnja na območju Partizanske ceste v Celju. Vrednost je dobrih 5,4 milijona evrov. Kolesarska povezava med Šentjurjem in Rogatcem je razdeljena na štiri odseke. Odsek Šentjur-Grobelno je v dolžini 3078 metrov, odsek Šmarje-Belo-Mestinje-Podplat v dolžini 2378 metrov, odsek Tekačevo-Podplat-Gabernik je dolg 3581 metrov in Brezovec-Rogate-Muzej na prostem 7003 metrov. Zgrajene bodo nove kolesarske površine, tam, kjer to ni mogoče, bodo potekale na vozišču obstoječih, manj prometnih cest. Območje bo ustrezno označeno s prometno signalizacijo. Na odsekih z večjim nagibom so predvidena počivališča. Vrednost te povezave je dobrih 13 milijonov evrov.

Od Zgornjega Doliča do Velenja skozi Hudo luknjo

Nekaj manj kot 9,5 kilometra ločene kolesarske poti bo večinoma ob glavni cesti Velenje-Mislinja oziroma od Sela pri Velenju do Gornjega Doliča. Gre za zahtevnejši odsek, vreden kar dobrih 12,1 milijona evrov. Vključuje umestitev štirih počivališč za kolesarje, sanacijo treh obstoječih predorov, izgradnjo novega predora Legi kamen v dolžini približno 105 metrov, izgradnjo štirih novih nadvozov in dveh mostov, sanacijo 15 obstoječih kamnitih opornih zidov, umestitev štirih novih opornih konstrukcij in galerije. Nova kolesarska povezava bo del državne kolesarske povezave Ravne na Koroškem-Slovenj Gradec-Velenje-Šempeter in bo smiselno nadaljevala že zgrajeno kolesarsko pot Štrekna od Dravograda do Mislinje. Skupna dolžina od Velenja do Dobrne v okviru tega projekta znaša 6,44 kilometra, od tega predstavlja 1,75 kilometra novozgrajenih kolesarskih površin. Tukaj so predvidena počivališča na atraktivnih razglednih točkah ali na odsekih z večjim nagibom zaradi zagotavljanja počitka kolesarjem. Vrednost tega odseka je nekaj manj kot 1,550 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta