Končno spet normalno po cesti do Graške Gore, a ovir na cestah s tem še ni konec

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.12.2021 10:46

Cesta od Škal, Gaberk do Graške Gore, ki je bila zavoljo gradnje dovozne ceste za tretjo razvojno os več kot leto dni zaprta in je domačinom povzročala kup preglavic, je spet odprta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta proti Škalam v Velenju 
Mestna Občina Velenje

Še konec novembra krajanom krajevne skupnosti Škale-Hrastovec in Plešivec, ki so imeli zavoljo gradnje pomožnih cest v sklopu projekta tretje razvojne osi veliko težav, izvajalci niso znali obljubiti, kdaj bodo cesto, ki je bila takrat skorajda že povsem gotova, odprli. "Potrebujemo še 14 dni lepega vremena," so takrat dejali. Končno so 23. decembra opravili tehnični pregled ter nepravilnosti do srede tedna uspešno odpravili. "Za dokončanje del, ki niso povezana s sprostitvijo prometa, je izvajalec del pripravil nov elaborat začasne prometne ureditve. Izvajalec del je sicer podaljšal dovoljenje za začasno prometno ureditev do 13. maja 2022, kar pa ni pomenilo, da bo do tega datuma popolna zapora ceste. Cesta bo uradno prevzeta, ko bo odsek dokončan v celoti. V obdobju do popolnega dokončanja odseka bodo možne tudi občasne kratkotrajne popolne zapore ceste," so sporočili z velenjske občine, kjer so, tako kot krajani, pritiskali na izvajalce, naj cesto vendarle čim prej odprejo. Namreč, zaradi neprimernih obvozov so številni vozniki, predvsem iz Koroške in Plešivca, po njihovi krajevni skupnosti ubirali bližnjice, ki za kaj takšnega niso bile primerne. "Uraden obvoz je potekal po državni cesti Plešivec – Mislinjska Dobrava – Velenje, to pa pomeni uradno skoraj 25 kilometrov več," je srž težav, zaradi katerih so premnogi ubirali bližnjice, opisala predsednica krajevne skupnosti Petra Bevc.

Se bodo pa Velenjčani v prihodnjih mesecih še jezili na cestah, saj se bliža gradnja naslednje etape povezovalne ceste na tretjo razvojno os, in sicer od stadiona v Velenju do Gaberk. Gradili jo bodo sicer po odsekih, ob tem zatrjujejo, da popolne zapore ceste ne bo več, temveč bodo uredili enosmerni promet. Gradnja odseka od Konovega do Gaberk bo namreč trajala pet let oziroma minimalno vsaj štiri leta. Z željo, da bo slabe volje čim manj, bo do takrat poskušala velenjska občina vsaj tovorni promet speljati po drugi cesti, in sicer po nasipu med Velenjskim in Družmirskim jezerom. "Da bo to izvedljivo, moramo poglobiti podvoz pri Esotechu, za kar že pridobivamo ustrezno dokumentacijo," je novembra krajanom zatrdil direktor občinske uprave Mestne občine Velenje Iztok Mori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta