Na udaru celo poštni nabiralniki

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.11.2018 18:50

Z novim letom bodo ukinili eno od velenjskih pošt, edino bodo izgubili v Rečici ob Savinji, dobili pa naj bi premično poštno enoto ali "poštarja na klic".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pošte marsikje ne bo več. Bodo pa zato menda še bolj mobilni poštarji.
Andrej Petelinšek

Z novim letom bo vsaj zaradi Pošte Slovenije ponekod življenje teklo drugače. Pošte na Gorici v Velenju, ki velja za del mesta z največjim številom občanov, ne bo več. Uporabniki pošte bodo morali stopiti do dveh, ki v mestu še ostajata, na Kidričevi in Partizanski cesti. "V Mestni občini Velenje smo se že na prvo namero Pošte Slovenije o zaprtju poštne poslovalnice pred dobrim letom ostro odzvali. Vendar je to poslovna odločitev družbe Pošta Slovenije, ki je usmerjena predvsem v zniževanje stroškov in ustvarjanje dobička, ter manj v družbeno odgovorno ravnanje, prijaznost, dosegljivost njihovih storitev za uporabnike. Lokalna skupnost na njihovo odločitev nima toliko vpliva, kot bi si želeli," so ob tem zapisali v Mestni občini Velenje. Dodali so, da so sicer pošti ponudili večje prostore v sosednjem novozgrajenem stanovanjskem objektu (celo prostore so bili pripravljeni kupiti), a brez uspeha.

Enoto pošte na Gorici bodo s 1. januarjem zaprli.
Rozmari Petek

Obisk pismonoše na domu

Neuspešen je bil tudi upor svetnikov in domačinov Rečice ob Savinji, kjer z novim letom tudi izgubljajo ne eno od poslovalnic, temveč edino pošto. Pred dokončnim zaprtjem je bilo v igri kar nekaj preigravanj; med njimi celo ta, da bi delo poštarke deloma izvajale občinske uslužbenke. Nazadnje so si največ obetali od ideje, da bi novi trgovec prevzel te storitve kot pogodbena pošta. Zaman. Pošta Slovenije se je odločila, da bo, podobno kot je to že storila v Podsredi, Dobju, Kalobju, Stranicah in Svetem Štefanu, ljudem dala premično pošto.

Na steni avtobusne postaje v Zrečah so odstranili celo nabiralnik. Tudi ti, če so premalo obiskani, nimajo več prihodnosti.
Rozmari Petek

Ni strank, ni storitev

Na velenjski Gorici bodo, sodeč po opisanem, imeli po ukinitvi manj "luksuza". Uporabniki bodo sicer imeli še naprej zagotovljeno dostavo petkrat tedensko (to poenostavljeno pomeni, da ohranjajo poštno številko), ne bodo pa mogli kar kadarkoli poklicati poštarja, temveč bodo morali stopiti do ene od pošt v mestu. Natančneje, del storitev bodo lahko opravili s poštarjem (če ga bodo na delu ujeli), preostalega pač ne. "Tudi Pošta Slovenije se mora prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja, saj se zaradi povečanja obsega elektronske komunikacije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, tako kot drugi poštni operaterji v Evropski uniji sooča z velikimi strukturnimi spremembami na trgu poštnih storitev," svojo odločitev podkrepijo v Pošti Slovenije. "Pri optimizaciji dosledno sledimo Splošnemu aktu o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki nam nalaga predpisano gostoto omrežja, pri čemer velja poudariti, da sodi Slovenija med evropske države z višjo dostopnostjo omrežja, gledano skozi kriterij števila prebivalcev na pošto ali površine v kilometrih, ki jih pokriva ena pošta. Kot se dogaja tudi drugod po Evropski uniji in svetu, se bo trend upadanja klasičnih pisemskih pošiljk nadaljeval, obseg paketov bo naraščal, to pa terja od vseh poštnih operaterjev določene prilagoditve."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta