Novoletno Celje in Velenje z lučmi, a brez ognjemetov

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.11.2018 15:28

Bojan Kontič je sredstva za tradicionalni novoletni sprejem namenil socialno šibkim posameznikom. Pravljično Celje upa na večjo finančno injekcijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske železnice omogočajo celjski ekipi brezplačno promocijo.
Slovenske železnice

Med prvimi so se v praznično vzdušje pognali Velenjčani, saj so že za martinovo odprli njihovo brezplačno drsališče. Praznične luči - za okoli 125 tisoč lučk ter drugih svetlečih elementov bodo namenili okoli 50 tisoč evrov - so tudi prižgali med prvimi v regiji; gorijo od sinoči. Danes bodo luči tradicionalno prižgali še v Celju. Celjani so pri osvetlitvi še bolj radodarni; tudi po Celju bo zagorelo okoli 125 tisoč drobnih luči, a jih bo to stalo okoli 80 tisoč evrov.

Slovenske železnice omogočajo celjski ekipi brezplačno promocijo.
Slovenske železnice

Vse za dobre fotografije

Novost letošnjega Prazničnega Celja so fotokotički, torej mesta, kjer se bodo obiskovalci poslikali in fotografijo objavili na družbenih omrežjih. Dobre fotografije si obetajo tudi ob dajanju poljubov pod omelom.

Premalo za promocijo

Vrhunec pa bo odprtje Pravljične dežele sredi decembra. Kot sta poudarili avtorica projekta Vladimira Skale in soavtorica Marjana Kolenko, je to edinstvena zgodba Celja.
Prvotno so otrokom iz celjskih vrtcev in šol želeli na ta način polepšati decembrske praznike, obenem so osnovnošolce spodbudili k ustvarjalnosti, kreativnosti, saj vlogo vil in škratov vedno zaupajo mladim. Danes Pravljično Celje obišče vse več drugih gostov. Nekaj jih iz slovenskih mest pride tudi s pravljičnim vlakom, en vlak pa bo pripeljal celo iz Zagreba. Promocija celjske edinstvenosti bi lahko bila še boljša, ugotavlja direktorica zavoda Celeia, a za to ni denarja. Celjska občina za celomesečno dogajanje v Celju, ki vključuje številne koncerte na prostem, nameni 30 tisoč evrov (prav tolikšna je vrednost zgolj Pravljične dežele), kar je po mnenju Čeko Pungartnikove absolutno premalo, saj je znesek praktično vsa leta enak, stroški pa so se krepko povzpeli. "Težko bomo vzdrževali ta nivo, če ne bo večje finančne injekcije," pravi direktorica. Za ta projekt bi, dodaja, potrebovali 100 tisoč evrov.

V celjsko Pravljično deželo se bo od 14. decembra do konca leta pripeljalo 14 pravljičnih vlakov.
Slovenske železnice

Namesto pogostitve pomoč

Tako v Velenju kot v Celju, kot že nekaj let, novoletnega ognjemeta ne bo. V Celju s to gesto prispevajo k manjšemu onesnaženju, poudarjajo, v Velenju pa sredstva dajo v dobrodelne namene (lani so pomagali pri nakupu vozila za para- in tetraplegike).
Velenjski župan Bojan Kontič je tokrat šel še korak dlje: namesto novoletnega sprejema in sprejema za medije bo deset tisoč evrov za ta namen pripravljenih sredstev doniral Odboru za pomoč občankam in občanom, ta pa jih bo razdelil pomoči potrebnim posameznikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta