Obletnica z muzikalom

08.10.2021 15:26
Najstarejša osnovna šola v Velenju visoki jubilej obeležuje na drugačen, zabaven in dobrodelen način. Z Vesno bodo napolnili šolski sklad
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
OŠ Mihe Pintarja Toleda bo jubilej proslavila z muziklom Vesna. 
OŠ Mihe Pintarja Toleda

Osnovna šola (OŠ) Mihe Pintarja Toleda velja za najstarejšo velenjsko osnovno šolo, pa čeprav šteje le 61 let. Velenje je mlado mesto, enako velja tudi za šole; njihove podružnice so tako bistveno starejše (tista na Plešivcu šteje 120 let). Svoj jubilej so želeli obeležiti lani, a ne z dolgimi slavnostnimi govori, temveč na drugačen, svoj način. "Saj smo vendar 'odštekana' šola, a na pozitiven način," opisuje ravnatelj Sebastjan Kukovec.

Ideja, da bi jubilej zaznamovali z muzikalom, se je rodila že pred dvema letoma. Lani, v spomin na 25. maj 1960, ko so šolo svečano odprli, naj bi po prvotnem scenariju muzikal že stal na odru, a je izvedba zaradi covida-19 padla v vodo. Medtem so nekateri učenci postali dijaki in se zaradi drugih obveznosti niso mogli več priključiti ekipi, večina pa je ostala, četudi so sedaj dijaki. Med njimi je Tjaš Esih, ki nastopa kot Samo, ki pa se za razliko od originalne verzije ne uči za maturo, temveč za NPZ (nacionalno preverjanje znanja). "Samo je karakter, v katerega sem se zelo dobro vživel. In četudi sedaj muzikal dela že druga ekipa, smo se tudi s to vsi zelo povezali," pripoveduje sedaj že nekdanji učenec šole. "Še vedno smo solidna firma, kot Samo večkrat pove," doda.

V pripravo se je poleg učencev vključilo tudi več učiteljev, pomagali so na področjih, ki so njihova prednost. Tako so nekatere učiteljice učile ples, drugi petje, tretji izgovarjavo. "Seveda nismo profesionalci, a se trudimo po najboljših močeh, da učenci dobijo priložnost početi, kar jih veseli," je ob tem dejala vodja projekta Petra Teržan. Logistika je bila precejšen zalogaj, je dodal ravnatelj. Zlasti ker je vsak začetek šolskega leta že sam po sebi stresen, poleg tega so morali skrbeti za ustrezna nadomeščanja učiteljev, ki so vadili za muzikal.

Tudi ravnatelj sodeluje v Vesni, in sicer kot baskitarist, je dodal vodja spremljevalnega benda Tomaž Pačnik. Poleg njega v bendu igra še en učitelj s šole, četrti član pa je, podobno kot Pačnik, "uvožen". Za tako velja tudi Celjanka Lara Bračun, ki je prevzela naslovno vlogo Vesne. K sodelovanju jo je povabil Tjaš, saj sta sedaj sošolca. Vsi drugi nastopajoči - teh je okoli 30 - so sedanji in nekdanji učenci šole. "Težava, s katero se sedaj soočamo, so karantenske odločbe. Skrbi nas, da bi kateri od vodilnih igralcev moral v karanteno, zato sem zdaj tudi druge ravnatelje prosil, da so igralci lahko nekaj dni pred izvedbo muzikala doma. Kar tri plesalke smo zavoljo karantenskih odločb ravnokar izgubili. Ne bodo mogle nastopiti, kar je tudi zanje veliko razočaranje, saj so v nastop vložile veliko truda," doda Kukovec.

Z drugačno obeležitvijo 60-letnice šole bodo hkrati naredili veliko dobrega. Muzikal so namreč v sodelovanju s Festivalom Velenje postavili na oder Doma kulture Velenje. S prodajo vstopnic bodo obogatili šolski sklad, ki je namenjen socialno šibkim otrokom, obenem pa poskrbi za nadstandardne storitve za vse otroke na šoli. Predstava bo v sredo, 13. oktobra, ob 19. uri. Če bo povpraševanje po vstopnicah večje, bodo še eno predstavo pripravili isti dan ob 17. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta