Premik na severni celjski cesti, a šele do spomladi 2021

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.03.2019 16:53

Med Ostrožnim in trgovino Lidl v Celju so se minuli teden le začela pripravljalna dela za začetek gradnje težko pričakovanega manjkajočega odseka severne vezne ceste, ki jo župan Bojan Šrot obljublja že svoj tretji mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na severni vezni cesti trenutno potekajo pripravljalna dela, gradnja naj bi se začela pred poletjem. 
Gordana Possnig

Vozniki, ki se vozijo mimo celjske krajevne skupnosti Ostrožno in tamkajšnji stanovalci so bili pred dnevi presenečeni, ko so na gradbišču severne ceste končno zabrneli delovni stroji, bagri in tovornjaki, s katerimi so začeli nasipavati zemljišče, na katerim je predvidena gradnja odseka severne vezne ceste. To celjski župan Bojan Šrot obljublja že svoj tretji mandat. A so bili že v naslednjih dneh ponovno razočarani, ko so izvedeli, da je odprtje ceste predvideno šele spomladi 2021. Vsaj tako so uradno sporočali s celjske občine, ko smo spraševali, kakšen je terminski plan za gradnjo odseka ceste, ki ga mnogi težko pričakujejo in bo povezoval tri velike soseske celjske občine - Lavo, Ostrožno in Novo vas. Lani zgodaj jeseni, ko smo pisali o tem, da bodo na celjski občini za gradnjo odseka severne vezne ceste dobili tudi evropski kohezijski denar, na občini sicer še niso vedeli za datum začetka gradnje. Cesto naj bi sedaj le pričeli graditi v začetku poletja. Do tedaj mora biti izbran še izvajalec del. Med verjetnejšimi glavnimi kandidati za izvajalca se omenja podjetje VOC Celje, ki v zadnjih letih v občini izvaja vse pomembne gradbene projekte.

Dva milijona evrov težek projekt

"Skladno z gradbenim dovoljenjem trenutno izvajamo zaključna dela na obremenilnem nasipu, ki niso predmet EU-projekta, so pa nujna za pripravo na projekt oziroma so osnova za izgradnjo severne vezne ceste. Odsek bomo predvidoma začeli graditi v začetku letošnjega poletja, končali pa naj bi ga v prvi polovici leta 2021. Krožišče načrtujemo na Stiku severne vezne ceste in Ceste na Ostrožno. Naložba je ocenjena na nekaj manj kot dva milijona evrov. Mestna občina Celje je za izvedbo projekta v letošnjem proračunu zagotovila že 600 tisoč evrov. Pričakujemo, da bo uspešna tudi naša prijava za pridobitev nepovratnih sredstev iz evropskega kohezijskega sklada. Izgradnja projekta je načrtovana od začetka letošnjega poletja do pomladi 2021 zato, ker je treba gradbena dela uskladiti z viri financiranja." Občina pričakuje okoli pol milijona evrov evropskih kohezijskih sredstev, ki jih bodo namenili za ureditev kolesarskih poti. O investiciji so nam lansko jesen z občine odgovorili, da bo ta zagotavljala najkrajšo povezavo med naselji Nova vas in Ostrožno in bo omogočila vzpostavitev trase javnega potniškega prometa. Projekt bo zajemal še novogradnjo krožišča na Cesti na Ostrožno z rekonstrukcijo te ceste v dolžini okoli 212 metrov s postavitvijo avtobusnega postajališča s čakališčem na obeh straneh ter ureditvijo površin za pešce in kolesarje. Zajemal bo še izgradnjo ceste v dolžini okoli 450 metrov z levim pripadajočim pločnikom, obojestransko kolesarsko stezo, ureditvijo odvodnjavanja meteornih voda z zadrževalnikom ter ureditvijo plinovoda in javne razsvetljave. Na tem delu je zdaj nasip. Cesta bo torej potekala ob potoku Koprivnica in se bo navezovala na Cesto Janeza Cvirna pri nakupovalnem centru Lidl. Vzhodni del povezovalne ceste je odprt za promet že desetletje od odprtja Lidlove trgovine v Novi vasi.

Najprej denar, po rebalansu nič več

Dolgotrajno obljubljanje gradnje odseka severne vezne ceste ne jezi samo tamkajšnjih stanovalcev, kritike na zamujanje ima tudi opozicija v mestnem svetu. Županski kandidat na jesenskih volitvah iz Liste Odprto Celje Sandi Sendelbach je povedal, da so imeli v celjski občini v proračunu za začetek gradnje cestnega odseka že pred dvema letoma rezerviranih pol milijona evrov. "A so nato sredstva z rebalansom občinskega proračuna namenili za moderno plezalno steno, ki so jo postavili v novi telovadnici ob I. osnovni šoli." Na tej plezalni steni pa je sedaj med plezanjem zanimivo pogosto mogoče videti župana Šrota. Sendelbachov očitek so na celjski občini za Radio Slovenija zavrnili. Odgovorili so, da so sredstva, ki so bila sprva namenjena za cesto, porabili za pomembnejše projekte in da so tedaj tudi ugotovili, da lahko za odsek navedene ceste pridobijo tudi evropska sredstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta