Prvi regijski posvet o kulturi v Celju: o muzejih in depojih kot skupnih izzivih

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.03.2023 17:00

V Celju izvedli prvi dogodek v seriji regijskih posvetov o viziji kulturne politike Kultura za prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogodek v Celju je prvi v seriji regijskih posvetov o viziji kulturne politike Kultura za prihodnost. 
Mestna Občina Celje

Ministrico za kulturo Asto Vrečko se je danes udeležila prvega regijskega posveta v Pokrajinskem muzeju Celje. Z županom Matijo Kovačem sta se pogovarjala o obnovi objektov kulturne dediščine v Celju in nekaterih drugih temah, ki so na področju kulture v Celju trenutno aktualne.

Župan je ministrici predstavil načrte in izzive Mestne občine Celje pri dokončanje obnove Knežjega dvora, ki bo velik finančni zalogaj. Celjani so se sicer prijavili na isti razpis kot dvorec Jelšingrad in grad Podčetetek, a niso bili uspešni, ker niso mogli zadostiti kriteriju obmejnih občin. Pomoč bi bila dobrodošla tudi pri ureditvi Stare grofije Celje, kjer nastaja novo razstavišče za prezentacijo fresk iz 1. stoletja.

"Pogovarjala sta se o obeh celjskih muzejih in Galeriji sodobnih umetnosti, o Slovenskem ljudskem gledališču, ki ima za celotno regijo velik pomen, ter o depojih kot skupnem izzivu vseh Zavodov na področju kulture v Mestni občini Celje. Trenutno problem deponiranja rešuje vsak zavod na svoj način, kar je povezano s precejšnjimi stroški in ne zagotavlja trajne rešitve," so sporočili z občine.

Po pogovoru na Mestni občini Celje se je ministrica udeležila posveta o spremembah Nacionalnega programa za kulturo ter pripadajočega akcijskega načrta v dvorani Barbare Celjske v Pokrajinskem muzeju Celje, na katerem so prisotni tudi člani kolegija direktorjev kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, predstavniki kulturnih društev in drugi celjski kulturni ustvarjalci. Dogodek v Celju je prvi v seriji regijskih posvetov o viziji kulturne politike Kultura za prihodnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta