Ravnatelj Osnovne šole Prebold obljubil, da bo poslej "priden", oglasil se je tudi Janša

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.09.2021 14:33
Peter Žurej je že lani prejel za 1500 evrov globe, plačala jo je šola. Sedaj obljublja, da bo to poravnal sam
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Žurej
Gordana Possnig

Po treh urah izredne seje so člani sveta zavoda Osnovne šole (OŠ) Prebold v četrtek zvečer sklenili, da ravnatelj njihove osnovne šole Peter Žurej ostaja na svojem mestu. Žurej jim je namreč na seji (prisoten je bil ves čas) obljubil, da bo "priden".

Peter Žurej
Gordana Possnig

"Peter Žurej izjavljam, da se bom v bodoče vzdržal vseh kršitev veljavne zakonodaje iz naslova opravljanja funkcije ravnatelja OŠ Prebold. V bodoče bom v primeru dvoma o pravni zakonitosti ravnal na način, da se bom pravno posvetoval, preden bom ukrepal. Peter Žurej iz naslova kršitve javne zakonodaje svoje dejanje obžalujem. Svet zavoda OŠ Prebold bo v primeru nadaljnjih kršitev s strani ravnatelja nemudoma ukrepal, skladno z 59. členom ZOFVI (postopek razrešitve)," je sredi dneva sporočil ravnatelj in v spremni besedi izjave, ki jo je poslal po elektronski pošti, dopisal, da je bila takšna izjava dogovorjena na seji sveta zavoda.

Ravnatelj ostaja, predsednik odstopil

Obljube, ki jo je ravno tako dal na seji zavoda, da bo iz svojega žepa poravnal 1500 evrov kazni, ki jo je šola že plačala, v izjavi ne omenja. Kot tudi nikjer ne komentira, čemu si je - glede na svoja pred dnevi in meseci izražena jasna odklonilna stališča o preventivnih ukrepih proti širjenju epidemije covida-19 - sedaj premislil. Zato, ker je inšpektorat zagrozil s šolanjem na daljavo, ali pa je na spremembo vedenja vplivalo tudi dejstvo, da bi, če bi ga odstavili, ostal tudi brez zaposlitve, saj pred nastopom ravnateljske funkcije ni bil zaposlen na preboldski šoli, temveč frankolovski (do leta 2014 je bil ravnatelj OŠ Frankolovo; občina Vojnik mu je ob predčasni razrešitvi očitala predvsem aroganco in slabo vzdrževanje šole).

"Mandat mu poteče septembra 2023, v primeru razrešitve mu preneha pogodba o zaposlitvi. Morda se je zaradi tega spametoval," razmišlja predsednik sveta zavoda OŠ Prebold Marjan Golavšek. Ravnatelj tako, kljub dokazanim in priznanim kršitvam, ostaja, odstopil pa je ravno Golavšek, ki je skoraj edini - poleg še ene predstavnice staršev v svetu zavoda - glasoval za ravnateljevo razrešitev. "Svetu sem že podal odstopno izjavo, občini jo še bom. Ne morem biti predsednik sveta, ki kljub dokazanim kršitvam ne sprevidi, da takšen človek ne more biti več ravnatelj."

Zakaj se je po njegovem mnenju večina v enajstčlanskem svetu zavoda, v katerem sedi pet predstavnikov zaposlenih in po trije predstavniki staršev in lokalne skupnosti, odločila podpreti ravnatelja? "Mislim, da so člani sveta zavoda verjeli, da je stopil nazaj in da bo sedaj mir. Ampak težko je to pričakovati od človeka, ki je tako dolgo zanikal obstoj virusa," pravi Golavšek.

Spomnimo, Žurej je bil tisti, ki je pred meseci pristojne pisno pozval, naj mu pošljejo dokaze o tem, da virusi povzročajo bolezni, kar pravzaprav na šolah učijo že osnovnošolce. "To je tudi slab signal vsem ostalim. Ker to pomeni, da če bo on na neki način nekaznovano šel skozi, lahko spodbudi še koga drugega. Ker sedaj je videti, da so tisti, ki spoštujejo predpise, neumni, on pa ... Ne vem, kaj bi temu sploh rekel. Sem ga sicer na seji vprašal, kako si sedaj predstavlja svoje delo v bodoče, če je še pred nekaj dnevi imel za sabo kup podpornikov in se jim zahvaljeval za podporo, češ, kako bo sedaj to rešil. Ampak očitno se je sedaj, ko se mu je stresel stolček, povsem potegnil nazaj. Na sami seji zavoda je priznal, da je kršil predpise. A to očitno za naše člane sveta ni bilo dovolj."

Odločitev prinaša tudi odgovornost

Tudi poročila inšpektorjev, iz katerih je javno razvidno, da še v torek ni nosil maske in ni izpolnjeval pogoja PCT, večine članov niso zaskrbela (inšpekcijski nadzor je po neuradnih podatkih potekal tudi ves četrtek, a glede na to, da šola še deluje v živo, ne na daljavo, kršitev menda tokrat ni bilo). Zamerili mu niso niti, da je zamolčal, da je šola v minulem šolskem letu zaradi nespoštovanja ukrepov že plačala 1500 evrov globe; to je priznal šele, ko je to izvedel Golavšek, dodaja ta.

"Ukrepe je začel spoštovati šele na prvi šolski dan. A s tem se ne da izbrisati vsega, kar je prej počel. Ugled šole in nas vseh je bil izpostavljen in na neki način umazan. Pa mi smo se cel čas ukvarjali z njegovimi aktivnostmi," dodaja Golavšek.

"Kakšno je pri vsem tem moje mnenje, ni pomembno, a v državi, občini ali šoli je treba ohranjati pravni red te države," dodaja župan Prebolda Vinko Debelak. "Občina je zagotovila vsa pravna sredstva za zadnjo sejo, ker so se tako dogovorili na prejšnji seji zavoda. Mi smo zagotovili denar, da se je najela odvetniška pisarna. Koliko bo to stalo, še ne vem, nismo še dobili računa," pojasnjuje župan. "Predsedniku moram izreči priznanje, da se je ob vseh pritiskih in kolobocijah znašel in izpeljal zadevo tako, kot jo kot predsednik edino lahko, ostali so se pa odločili. Po svoji vesti - po svoji pameti najbrž ne! Učitelji in starši so si ravnatelja izbrali, sedaj so ga tudi ohranili na položaju in s tem ne nazadnje tudi prevzemajo neko odgovornost, na katero jih bomo spomnili, ko bo potrebno. Pa upam, da ne bo," še doda župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.