Rogaška Slatina: Navdušenje nad najvišjim stolpom tudi ob uradni otvoritvi, ki jo je pospremila množica

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.05.2024 12:45

Na otvoritvi je bilo več kot 2000 obiskovalcev. Gneča za obisk najvišje etaže je bila nepopisna – v štirih urah se je na vrh stolpa povzpelo 1100 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev stolpa Kristal so pospremili z ognjemetom. 
Vito Korbar

"Stolp Kristal ni samo ponos občine Rogaška Slatina, to je tudi ponos vse Slovenije," je na uradnem odprtju najvišjega stolpa in stavbe v Sloveniji poudaril župan Rogaške Slatine in idejni vodja nove atrakcije Branko Kidrič. "Stolp je grajen iz več kot 2600 kubičnih metrov betona in je na vrhu v obliki kristala, ki pooseblja zgodovino Rogaške Slatine, narejen je iz več kot 500 kvadratnih metrov steklenih površin. Realizirali smo največjo investicijo v 30-letni zgodovine naše občine!" je izpostavil župan s 30-letnim stažem. "Fantastično ste znali povezati svojo tradicijo, svoje znanje z drznostjo, ki je v teh časih še kako potrebna," je na otvoritvi dejala Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem iz ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Prav to ministrstvo je za gradnjo pet milijonov evrov vrednega stolpa prispevalo dva milijona evrov.

S 106 metri najvišja stavba v Sloveniji, namenjena razgledu, je edinstvena tudi po tem, da ni postavljena na hribu, temveč v mestu, zato je dostop do razgledišča mogoč tudi gibalno oviranim. Dvigalo, ki sprejme več kot 20 ljudi, se do vrha povzpne v dobre pol minute, medtem lahko ljudje že iz dvigala občudujejo razgled. Stolp ima tudi stopnice, zgrajene zaradi požarne varnosti, zato vzpon do vrha po stopnicah ni mogoč. Edino slatinski stolp, ki je v četrtek uradno sprejel prve goste, ima na vrhu kavarno s 40 sedišči, za bolj adrenalina žejne pa je del tal prosojen, da lahko gostje še bolj dramatično izkusijo višino, na kateri so. Za tiste, ki bi želeli videti še več, pa so na 100 metrih višine pripravili možnost virtualnega doživetja, ki so jo poimenovali Let s Pegazom, v sklopu katere obiskovalec spozna tudi zgodovino zdraviliškega kraja. Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem, ki jo loči dvometrski stekleni zid.

Župana sosednjih občin (ob Branku Kidriču, desno, sta Martin Mikolič z Rogatca ter Milenca Krajnc s Kozjega) sta bila navdušena. Tudi sama si od slatinske atrakcije obetata povečan obisk. 
Vito Korbar

Stolp lahko naenkrat sprejme do 150 obiskovalcev, a vseeno na dan otvoritve ni uspel sprejeti vseh radovednih obiskovalcev. V štirih urah se je sicer na vrh stolpa uspelo pripeljati 1100 ljudem, nekaj pa jih bo moralo na svoj ogled priti kdaj drugič.

V Rogaški Slatini si letno obetajo do 60 tisoč obiskovalcev stolpa. Ponudbo – del nje bodo tudi stojnice z domačini izdelki in dobrotami – bodo vseskozi spreminjali in prilagajali, dodajajo. Računajo, da bodo stolp obiskali predvsem turisti iz domačih (Rogaška Slatina se uvršča med deset turistično najbolj obiskanih destinacij) in okoliških krajev, enodnevni gostje pa si bodo lahko ogledali tudi zanimivosti v sosednjih občinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta