Sin s svojo mamo, ki jo zdravijo na covid oddelku v Celju, ni mogel v stik: "Neprestano se trudim, vseskozi pa poslušam same izgovore"

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.10.2020 06:00

Laščan Stanislav Okorn kritično o možnostih za komuniciranje z mamo, ki je že 17 dni na intenzivnem oddelku, v celjski bolnišnici pojasnjujejo ta primer in tudi širše, kako vzpostavljajo stike med pacienti in njihovimi svojci med epidemijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolnišnica Celje se je odzvala na pripombe svojca. 
Sašo Bizjak

V sedanji hudi zdravstveni krizi zaradi epidemije ne trpijo sami bolniki, ki se zdravijo po slovenskih bolnišnicah, ampak tudi njihovi svojci, ki čakajo na novice o zdravstvenem stanju svojih najbližjih. Na dan prihajajo zgodbe o posameznikih, ki so preboleli covid, o tem, kako dneve preživlja preobremenjeno zdravstveno osebje. Na medije pa se je za pomoč obrnil Stanislav Okorn, ki ima 73-letno mamo že 17 dni na intenzivnem covid oddelku celjske bolnišnice. Laščan je prepričan, da je njegova mama depresivna, ker se ji nihče v bolnišnici ne posveča, in zelo osamljena. "Stanje moje mame po umetni komi je še stabilno, je pa vsak dan bolj izčrpana. Pred tremi dnevi mi je zdravnik po telefonu rekel, da je mama zelo nemirna, v torek pa mi je zdravnica povedala, da je zelo depresivna. Ko sem prosil, da bi pet minut govoril z njo po telefonu, je rekla, da naj ob 16. uri spet pokličem. Ko sem poklical, so mi rekli, naj pokličem naslednji dan. Odkar je bila sprejeta v bolnišnico, sem imel samo dvakrat stik z njo. Neprestano se trudim, vseskozi pa poslušam same izgovore," je med drugim zapisal Stanislav Okorn in dopis posredoval tudi strokovnemu direktorju bolnišnice Francu Vindišarju.

Ta se je na njegov dopis takoj odzval in se osebno že srečal z njim. Pojasnil je, da so Laščanu v času navedene hospitalizacije dvakrat omogočili komunikacijo z mamo in ga sproti seznanjali z njenim zdravstvenim stanjem. "Je pa pacientka trenutno na intenzivnem oddelku, z njo je mogoča le videopovezava. To smo sinu danes tudi omogočili. Bi pa ob tem povedal, da smo imeli v času njegovih klicev v bolnišnico tri sprejeme pacientov na omenjeni oddelek. Prioriteta zdravstvenega osebja na intenzivi pa je jasna: prva pomoč je namenjena zdravljenju pacientov," pojasnjuje prvi mož stroke v celjski bolnišnici. Glede stikov svojcev s pacienti pravi, da so ti dobrodošli, je pa treba vseeno v prvi vrsti oceniti dobrobit pacienta v bolnišnici.

V bolnišnici zato komunikacijo v času covid epidemije še dodatno pojasnjujejo: "Tako navadni covid bolniški oddelki kot tisti, na katerih poteka intenzivno zdravljenje pacientov s covidom-19, delujejo v posebnih varnostnih in higienskih pogojih, saj je tveganje za okužbo s covidom na teh oddelkih zelo veliko. Obiski pacientov v celotni bolnišnici so tudi že nekaj časa prepovedani. Obiske omogočimo le v izrednih primerih, takrat, ko pacienti umirajo ali so v kritičnem zdravstvenem stanju. Sicer pa lahko na navadnem bolnišničnem covid oddelku, na katerem so pacienti manj zdravstveno prizadeti, s svojci preko mobilnih telefonov komunicirajo sami. Če pri tem potrebujejo pomoč, jim pomaga tudi bolnišnično osebje." In nadaljujejo: "Na covid oddelku za intenzivno medicino pa so hospitalizirani pacienti, ki so zdravstveno zelo prizadeti. Tisti pacienti, ki so na invazivni ventilaciji, so v umetni komi. Drugi, ki so na neinvazivni ventilaciji, pa imajo na glavi nameščeno kisikovo masko, ki je priklopljena na napravo za dovajanje kisika, skozi katero komunikacija ni mogoča. Smiselnost videokontaktov pa je pod takšnimi pogoji vprašljiva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta