Slovenske Konjice: Ugasnil še razpršeni hotel

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.03.2020 16:29

Čeprav so prostore dobili z brezplačnim najemom in prejeli tudi nepovratna sredstva, se finančno ni izšlo. Obiskovalcev že pred izbruhom koronavirusa ni bilo dovolj, da bi pokrili osnovne stroške, zato so hotel 1. februarja zaprli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objekt dvorca Trebnik je spet skoraj brez najemnikov. 
Rozmari Petek

Odkar so pred skoraj desetletjem zaprli hotel Dravinja, edini hotel v Slovenskih Konjicah, so bili v kraju brez vsakih nastanitvenih kapacitet. Zato so pred dobrima dvema letoma z veseljem pozdravili idejo o razpršenem hotelu. Podala jo je zadruga Kooperativa, katere soustanovitelj je bil takratni državni sekretar Tadej Slapnik, ki je promoviral prav socialno podjetništvo. In ravno v tej obliki je Razpršeni hotel Slovenske Konjice kot prvi tovrstni hotel v Sloveniji v začetku leta 2018 tudi zaživel. Prejeli so 20 tisoč evrov nepovratnih sredstev, ki so bila namenjena socialnim podjetjem ob zagonu, občina pa jim je v brezplačen najem oddala prostore takrat ravno obnovljenega dvorca Trebnik.

Po začetnem navdušenju obiska ni več bilo dovolj

S to potezo je bilo videti, da so ubili več muh na en mah. Tudi dvorec Trebnik je namreč občina obnavljala s pomočjo nepovratnih sredstev in so morali zanj najti primerne vsebine. Vendarle pa zgodba o uspehu ni trajala zelo dolgo. Ob odprtju je bilo zanimanja za hotel kar veliko, nato pa je to počasi usihalo. "Vsi smo pričakovali, da se bo zasedenost povečevala, dejansko pa smo bili v povprečju zasedeni od 20- do 25-odstotno, medtem ko bi za normalno delovanje potrebovali vsaj 40-odstotno zasedenost. Sploh v zadnjih šestih mesecih smo imeli bistveno nižji obisk, ki ni pokrival niti osnovnih stroškov," opisuje Tadej Slapnik. "Največjo zasedenost smo imeli decembra in januarja, ko so ljudje smučali na Rogli, julija in avgusta pa so pri nas prespali večinoma tranzitni gostje. Sicer obiska ni bilo in dolgoročno se tako ni dalo poslovati."

Za 20 tisoč evrov so v Trebniku opremili osem sob ter najeli booking sistem. A brez redne pomoči ne bo šlo, je že ob odprtju predvidevala Jolanda Ivanuša.
Rozmari Petek

Smele ideje ob zaprtem hotelu

Kaj bo občina s praznimi prostori, še ni jasno, saj tudi sami čakajo na odgovor ministrstva. Prostor je sicer že pred razpršenim hotelom želel nadgraditi Plavalni klub Slovenske Konjice, ki zadnja leta dokazuje, česa vse so zmožni potapljači s poškodbo hrbtenjače. Objekt je bil namreč obnovljen tako, da omogoča dostop gibalno oviranim, klub pa je imel izdelan projekt, kako bi v sosednjem prostoru zgradili še bazenski del, v katerem bi bilo možno izvajati terapevtsko potapljanje za osebe z invalidnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta