Spet razkošna osvetlitev v Mozirskem gaju

Larisa Jeknič
23.12.2021 17:47

Letos v okviru šeste Božične bajke prižgali 1,7 milijona lučk. Želijo jih dva milijona, eno za vsakega slovenskega prebivalca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrašena drevesa v Mozirskem gaju
Larisa Jeknić

Adventni čas je tukaj, z njim pa tudi čas obdarovanja, okraševanja in dobre volje. Vstopamo že v tretje leto epidemije, ki je odvzela veliko, mnogim tudi veselje, zato je še toliko bolj pomembno, da znamo v stvareh prepoznati dobro in s tistimi, ki so nam blizu, najti čas za skupne trenutke in jih preživeti kar se da lepo.

Okrasitev ne bo nikogar pustila ravnodušnega.
Larisa Jeknić

Tako si lahko vzamemo kakšno uro ali dve od napornega delovnika in se odpravimo do Mozirja v Mozirski gaj, park cvetja in etnografski muzej na prostem, ki ne le v prazničnem času, temveč vse leto ponuja prijetno doživetje za družine, pare, prijatelje in posameznike. A vseeno je obdobje praznikov letos v parku spet nekaj posebnega, saj v njem že šesto leto v sodelovanju z Ano Bertić in njeno ekipo iz hrvaške turistične organizacije Time4tales organizirajo Božično bajko, ki je vrata odprla že konec novembra, obiskovalcem pa bo lahko jasnila tudi tiste turobne ponovoletne dneve vse do 9. januarja 2022. Razstava pa ni posebna zgolj zaradi svoje čarobnosti - z njo so namreč po skoraj 40 letih Mozirski gaj odprli tudi v zimskem času.

Kljub epidemiji

V Mozirskem gaju so pred šestimi leti namreč prišli do ideje, da bi v parku lahko ustvarili očarljive svetlobne zgodbe, ki bodo park, ki je že sam po sebi izjemno raznovrsten, še bolj popestrile. In tako se je začela uspešna zgodba Božične bajke, ki je, četudi težko, preživela epidemijo covida-19. "Božična bajka Slovenija že danes vstopa v prihodnost, ki bo prinesla še več dobrih zgodb, prijetnih občutkov ter svetlobe upanja in solidarnosti za vse generacije," so zapisali organizatorji.

Poročni paviljon
Larisa Jeknić

Otvoritvene slovesnosti letos sicer ni bilo, saj se je organizatorjem zdelo, da to ob epidemioloških razmerah, ki vladajo v državi, trenutno ni mogoče. Ob tem so dodali, da je zdravje obiskovalcev na prvem mestu, in hkrati obljubili, da jih bodo skušali po svojih močeh razveseljevati ves adventni čas in tudi zunaj njega. Izrazili pa so iskreno veselje, da je izvedba sploh mogoča.

Letos so z 1,7 milijona lučkami vseh možnih barv osvetlili celoten park. Lučk je več kot prejšnja leta, saj so z vsakim letom, odkar so s to zgodbo začeli, število postopoma povečevali. Letos razstava poteka predvsem pod geslom solidarnosti in upanja. "Prvo leto smo začeli tam nekje pri številki 500.000, nato pa smo z vsakim naslednjim to stopnjevali. Tako smo skozi leta nadaljevali na milijon, nato na 1,5 milijona, no, prejšnje leto pa smo sicer že dosegli 1,7 milijona, ampak nismo prižgali vseh, in sicer zaradi covidnih razmer, ki so bile lani v istem času kar hude. Takrat smo pač naredili takšno bolj okrnjeno verzijo," je pojasnil vodja parka Darko Bele. Ob tem je dodal, da je glavni cilj v naslednjih štirih letih - torej v skupnem obdobju desetih let - prižgati vsaj dva milijona lučk. Na vprašanje, zakaj stremijo ravno k temu številu, je odgovoril, da bo vsaka lučka simbolizirala enega slovenskega prebivalca.

Hiška v Mozirskem gaju
Larisa Jeknić

Lučke so dobro vidne že s parkirišča, ob vstopu v park pa se prava božična pravljica šele zares začne. Poleg tega se zagotovo vsaj nekaj najde za vse generacije in okuse. V pestri barvni paleti je okrašen res skoraj vsak kotiček parka, med drugim tudi hišice, ki dajejo vtis, kot da so resnično iz pravljic bratov Grimm. "Pri vhodu vas bo pričakal ogromen adventni venec. Vile so v Začarano vas prinesle kup pisanih luči, saj si tokrat želijo živahnosti in veselja. Božiček pa si je v kašči pri vhodu našel novi dom," so povabili organizatorji.

Pravljično vzdušje v parku
Larisa Jeknić

Razstava pa nikakor ne bo pustila ravnodušnih tistih, ki se nad pompoznostjo prazničnega časa sicer ne navdušujejo preveč ali pa so jim zgolj všeč lahkotnejši in pastelni, nevpadljivi barvni toni. "V Božični bajki boste letos našli tudi nekaj zmerno osvetljenih kotičkov, ki so namenjeni meditaciji in temu, da se izgubite v svojih mislih. Eden takšnih je zagotovo poročni paviljon, ki je osvetljen v belih odtenkih. S tem smo mu želeli dodati še nekaj svečanosti," so povedali.

Večinoma Slovenci

Park so lani 13. decembra zaradi neugodne epidemiološke slike odprli le za domačine, razstavo pa si jih je ogledalo okoli 2500. Ko so razstavo 24. in 25. decembra odprli za vse, pa je bilo obiskovalcev zaradi slabega vremena zelo malo. Ravno zaradi tega je Bele zdaj zelo vesel, da se razmere končno umirjajo. To leto je namreč izjemno uspešno. Od 27. novembra, ko se je razstava začela, pa do danes jo je obiskalo že od 16 do 17 tisoč ljudi, pričakujejo pa jih še več. Večina obiskovalcev je Slovencev. "Letos smo na nivoju predkoronskega leta," je izpostavil.

Vstop v park
Larisa Jeknić

Ob tem je vseeno opozoril na precej neugodno gnečo, ki je zanj problematična z več vidikov. Zaradi množičnega obiskovanja parka ob koncih tedna zdaj nastaja kaos v sicer precej majhnem Mozirju, ki takšnih prometnih zamaškov ni vajeno. "Mozirje po 3000 ljudi v dveh urah ne prenese," je pojasnil. Gneča pa ga skrbi tudi zaradi zdravja obiskovalcev in osebja, ki je po njegovih besedah na prvem mestu, še posebej v trenutnih okoliščinah, ko je virus še med nami. Zaradi tega svetuje, naj obiskovalci pridejo raje med tednom, če je to le mogoče. "Kaj vse vas še čaka v letošnji Božični bajki, pa boste morali odkriti sami. Vsekakor ponovno obljubljamo nepozabno, pravljično doživetje," so zaključili organizatorji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta