Stanovalci Delavske ulice vabijo predsednika republike

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.03.2019 16:22

Stanovalci se ponovno počutijo izigrane. Na zadnji seji občinskega sveta je bila opisana pobuda, da bi občina odkupila njihova stanovanja, sedaj ima le vlogo mediatorja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skladiščni prostori Emo orodjarne in stanovanjski objekt so čisto skupaj.
Rozmari Petek

V začetku meseca, po zadnji seji celjskega mestnega sveta, je bilo videti, da se je problematika reševanja stanovalcev Delavske ulice 16 in 18, ki so dnevno priča hrupu in tresljajem iz sosednjega obrata Emo orodjarne, le začela reševati. Celjska županova lista je namreč ponudila rešitev: odkup stanovanj občine, saj so vendarle zaradi občinskega odloka stanovalci postali tujek sredi industrije. Nekateri drugi svetniki pa so dodali, da bi bilo treba ljudem, ki živijo v dnevnem hrupu, poiskati nadomestna stanovanja.

Skladiščni prostori Emo orodjarne in stanovanjski objekt so čisto skupaj.
Rozmari Petek

Emo naj odkupi stanovanja

V dopisu, v katerem je bila priložena izjava, ali je lastnik stanovanje pripravljen prodati ali zamenjati ter za koliko denarja je nepremičnino sploh kupil, je namreč poudarjeno, da občina z dopisom ne sprejema odločitve oziroma namere o odkupu stanovanj, temveč le "kot mediator vodi nadaljnje aktivnosti z namenom uskladitve interesov med stanovalci in družbo Emo orodjarna za rešitev nastale situacije. Z vašim odgovorom nameravamo seznaniti družbo Emo orodjarna, od katere pričakujemo, da bo v prihodnje pristopila k odkupu stanovanj v navedenem objektu," so v dopisu stanovalcem zapisali na mestni občini.
"Spet nova zavajanja, ko je vendar jasno, da Emo orodjarna namerava stanovanja odkupovati eno do dve na leto. Pa še to ob kopici drugih pogojev. Mi ne potrebujemo mediatorja, ampak rešitev," je odločen Plavčak.

Stanovalci Delavske ulice so ujeti v gospodarsko cono.
Rozmari Petek

V Žalcu drugače

Stanovalci Delavske so s svojo problematiko v zadnjem letu seznanili že malodane vse pristojne službe, a se povsod vrtijo v začaranem krogu. Ministrstvo za okolje je še v času ministrovanja Jureta Lebna pojasnilo, da mora stvari reševati občina, saj je sprejela poguben občinski odlok. Urad varuhinje za človekove pravice z dopisi poziva vse pristojne k reševanju tematike, a tudi ti s svojimi aktivnostmi ne uspejo stvari premakniti z mrtvih točk.
Stanovalci so zato prepričani, da jim lahko pomaga le predsednik države Borut Pahor. Tudi nanj so se sicer že večkrat obrnili, tokrat pa so ga izrecno povabili na ogled. "Da se seznanite z našim trpljenjem in samim življenjem v degradiranem območju, kjer smo sedaj že več let prepuščeni na nemilost industrije in državnih institucij, zgolj za interes industrije in kapitala," so med drugim zapisali v vabilu.
Niso pa stanovalci Delavske edini, ki se že dlje časa borijo in poskušajo dokazati, da je hrup v njihovi okolici res hudo obremenjujoč. Podobo trdijo sosedje zreškega Uniorja pa žalskega podjetja Omco Metals Slovenija (nekdanje podjetje Feralit). Vsi pri tem naletijo na "dvojnosti" meritev, na katero opozarja tudi urad varuhinje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta