Vladi uspelo nastaviti vodstvo celjske bolnišnice

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.02.2021 20:01
Svet zavoda celjske bolnišnice je na seji za poslovno direktorico imenoval kandidatko vlade Margareto Guček Zakošek, čeprav je bila njena prva izvolitev nezakonita
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjska bolnišnica, tretja največja pri nas, ima novo staro direktorico. Foto: SBC
Arhiv Sbc

Vladi Janeza Janše je znova uspelo s kadrovanjem svojih ljudi na vodilna mesta javnih institucij, tokrat Splošne bolnišnice Celje (SBC). Člani sveta zavoda so namreč na seji za novo poslovno direktorico za mandatno dobo štirih let potrdili mag. Margareto Guček Zakošek, članico koalicijske SMC. Njeno imenovanje mora sedaj potrditi še vlada, kar pa bo verjetno le formalnost.

Mag. Margareta Guček Zakošek Foto: SBC
Arhiv Sbc

Saga o poslovnem vodenju SBC, ki se vleče od lanskega septembra, ko je višje delovno sodišče v Ljubljani odločilo, da je bila izvolitev vladne kandidatke Guček Zakoškove februarja 2018 nezakonita, kjer je bil njen protikandidat dr. Branko Gabrovec s seznama kandidatov izločen neupravičeno, je torej končana. Člani sveta zavoda so za poslovno direktorico (pričakovano) med dvema kandidatoma, ob Guček Zakoškovi je kandidiral še Janez Pavlin, potrdili svojčas že direktorico celjske bolnišnice. V tretjem poskusu je vladi na seji sveta zavoda, ki se je je po naših informacijah udeležilo sedem od devetih članov, uspelo z ustoličenjem nekdanje državne sekretarke na Počivalškovem gospodarskem ministrstvu. Na seji so bili prisotni vsi "disciplinirani" člani vladne koalicije in dva preostala člana sveta zavoda. Manjkala sta predstavnica ZZZS Mirjana Pustatičnik (zdravstveni razlogi) in Aljoša Košak, predstavnik Mestne občine Celje. Gučkova je na tajnem glasovanju dobila po naših informacijah šest glasov od sedmih. Strokovni direktor mag. Franc Vindišar, ki je pred mesecem dejal, da bo članom sveta zavoda povedal, koga si želi za poslovnega direktorja, pa po naših informacijah na seji ni rekel nič. A javna skrivnost je, da naj bi bilo sodelovanje z novo staro poslovno direktorico vseskozi zelo slabo ali pa ga sploh ni bilo. Ali bo Vindišar tudi odstopil, kar naj bi bil nekaterim nedavno dejal, če bo Guček Zakoškova spet izvoljena, pa bo verjetno znano že v prihodnjih dneh.

​​Bolnišnico pretresale anonimke

Na seji sveta zavoda novinarji nismo smeli biti prisotni. Uradno zaradi epidemioloških razmer in navodil NIJZ ter mnenja bolnišnične službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Je pa zanimivo, da o tem, ali smo lahko novinarji prisotni na seji, niso vprašali podpredsednika sveta zavoda Sebastjana Ašenbergerja, ki je za to, da bo seja zaprta za javnost, izvedel od novinarjev.

Za predsednika sveta zavoda so na seji potrdili člana SMC Petra Požuna, sledila je predstavitev obeh kandidatov, Janeza Pavlina in Guček Zakoškove, nato pa javno glasovanje o novem direktorju, ki se je končalo - pričakovano.

Bolnišnico so jeseni pretresale tudi anonimke zaposlenih, ki so kazale na domnevno hude napake Guček Zakoškove pri njenem vodenju bolnišnice, na njen domnevni mobing nad zaposlenimi ... Se je pa januarja pred nato odpovedano sejo sveta zavoda javno izpostavila izredno odpuščena finančna direktorica Vesna Lavrič in v večini potrdila očitke o domnevnih nepravilnostih Guček Zakoškove. Dve seji sveta zavoda v januarju sta bili odpovedani zaradi nesklepčnosti. Uradni razlog je bila, kot smo tedaj že poročali, službena zadržanost oziroma bolniška odsotnost članov sveta zavoda, neuradno pa se je govorilo o hudih političnih pritiskih članov vlade na svet zavoda, da naj potrdijo nekdanjo Počivalškovo kandidatko Guček Zakoškovo, ki naj bi jo sicer, kot je poročal portal Necenzurirano.si, kriminalisti preiskovali zaradi suma, da je bila prav ona vezni člen v operativnih pogovorih med Geneplanetom, ki je dobavljal ventilatorje za covid bolnike, in gospodarskim ministrstvom Zdravka Počivalška. Tako naj bi bila po naših informacijah na člane sveta zavoda pritiskala tudi državna sekretarka v Janševem kabinetu Jelka Godec.

​Zamenjani vsi "vladni" člani

V sago o nujni vrnitvi Guček Zakoškove se je lansko jesen pričakovano vključila tudi vlada s svojim kadrovanjem v svet zavoda. Od oktobra lani, ko je bil na seji sveta zavoda, ki ji je botrovala odločitev višjega sodišča, za v. d. direktorja izvoljen zdravnik kardiolog dr. Dragan Kovačić, je vlada zamenjala vseh svojih pet članov. Zadnja dva nova člana sta nedavno postala Lovro Perčič in Denis Kurbus, predtem pa Peter Požun, Peter Mauc in Irena Vozlič Stjepčevič.

Decembra bi morali člani sveta zavoda prvič odločati o vladni kandidatki Guček Zakoškovi, ki je imela ob svoji poti na mesto poslovne direktorice le enega protikandidata, nekdanjega župana Dobrepolja Janeza Pavlina. Preostala dva kandidata, ki sta sodelovala na razpisu ob prvem imenovanju Guček Zakoškove, dr. Branko Gabrovec in Irena Nunčič, ki sedaj kot vršilka dolžnosti vodi Furs, sta namreč odstopila od kandidature. A tedaj točke o predstavitvi programa kandidatov ni bilo na dnevnem redu seje. Je pa bila točka na seji sedaj in odločanje o novem prvem poslovnem človeku bolnišnice se je torej končalo, kot se je že več tednov napovedovalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta