Vodik pomiril sprti velenjski strani

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.04.2019 15:47

Tožba velenjske občine je umaknjena. S Tešem so sklenili poravnavo, saj je Teš vložil nasprotno tožbo, s katero je zahteval povrnitev 1,8 milijona evrov že plačanih odškodnin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Tešu bodo proizvajali vodik, ki bo poganjal velenjske mestne avtobuse. Takšne so trenutno obljube velenjske občine in Teša.
Andrej Petelinšek

Pred dvema letoma je velenjski župan Bojan Kontič rožljal z napovedmi, da bo zaradi neizplačila dogovorjene odškodnine za leto 2016 v višini 750 tisoč evrov tožil Termoelektrarno Šoštanj (Teš). Marca lani je grožnjo uresničil in skupaj z odvetnikom javno povedal, da je tožba vložena. "Ne vem, v imenu koga in na kakšen način bi se sicer odrekli znesku v pogodbi, ki je že bila podpisana, razen če bi se to kompenziralo z nižjo ceno toplotne energije," je takrat poudaril Kontič. Danes pa je svetnikom pojasnil, da bi se bilo najbolje s Tešem in njegovo lastnico, družbo Holding Slovenske elektrarne (HSE), pogoditi. Teš in HSE sta namreč občino stisnila v kot. Občini sta napovedala nasprotno tožbo za povrnitev že plačane pogodbeno dogovorjene odškodnine za leti 2014 in 2015 v višini 1,8 milijona evrov.

Nižja cena ogrevanja in vožnja na vodik

"Glede na negotov izid obeh gospodarskih sporov je sklenitev sodne poravnave ugodna tako za občino kot za Teš. V primeru, da bi Teš uspel s svojim zahtevkom, bi bila obveznost plačila občine zelo velika obremenitev za občinski proračun," so zapisali v gradivo za sejo in hkrati dodali prednosti, ki jih sporazum še prinaša. Občina, Teš in HSE naj bi ustanovili posebno komisijo, ki bi iskala možnosti za znižanje obratovalnih stroškov in posledično znižanje cene toplotne energije. Spomnimo, da so že poprej imeli komisijo, ki naj bi se pogajala s Tešem, a je bila neuspešna. Nova komisija naj bi torej iskala rezerve, ki jih poslovodstvo Teša očitno "ni našlo" niti želelo razkriti.

"Zmaga bi bila mlinski kamen okoli vratu"

Z vidika čistega izkupička je tako velenjska občina vendarle na slabšem, saj bi, če bi tožbo dobila, prejela 750 tisoč evrov. Hkrati pa bi, če poravnave ne bi sklenila, tvegala vračilo 1,8 milijona evrov. Teš in HSE sta namreč trdila, da je pogodba, ki jo je leta 2014 podpisal takratni direktor Teša in sedanji velenjski podžupan Peter Dermol, nična, ker direktor ni imel zakonske podlage za plačilo odškodnin. S poravnavo so tako tudi podžupana "rešili" morebitne odgovornosti.
Župan trdi, da bi tožbo sicer zagotovo dobili, kolikor se pač takšne stvari v pravnem sistemu lahko napovedujejo. "A ta zmaga bi bila velika ovira za naprej. Bila bi kot mlinski kamen okoli vratu," pravi Kontič. S poravnavo pa so sedaj znova odprte poti za vnovično zgledno sodelovanje lokalne skupnosti in energetskih družb v dolini, dodaja. Najbrž je k temu zglednemu sodelovanju pripomoglo tudi dejstvo, da je občina medtem Tešu morala vrniti tudi del že zaračunanega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Dodatno pa se novo sodelovanje kaže še v tem, da na seji ob tej točki nihče ni niti omenil dejstva, ki so ga leta kritizirali in ga zavračali - uvoza premoga.

Optimistično naprej

Poravnava tako ureja razmerja za nazaj, za leto 2016. Dogovorov, kako naprej kompenzirati vpliv na okolje in predvsem omejeno rabo zemljišč v občini, pa s Tešem nimajo več. Kot pravi župan, se bodo o tem morali pogovoriti z okoljskim ministrom Simonom Zajcem. "Do tega, da bomo prišli do zakona, ki so ga zlobirali Zasavci, bo preteklo še nekaj vode," meni Kontič. A pričakuje, da bodo sedaj vsaj pri ceni ogrevanja, ki dolino najbolj žuli, naredili korak naprej. Optimizem je, glede na minule slabe izkušnje, neverjeten. Zaupajo, da bo cena vodika kar deset let ostala v mejah od štiri do šest evrov za kilogram, čeravno je v evropskih državah ta cena krepko nad deset evrov. Svetnik Matej Jenko je ob tem opomnil na zgodbo gradnje bloka 6 in zavajanja glede cene premoga. In na dejstvo, da so se dogovori po menjavi vodstev v Tešu in HSE v preteklosti sesuli kot hiša iz kart. "Vodik je tako rekoč naravna danost Teša. Kaže tudi, da bo kar nekaj nepovratnih sredstev za to namenjenih. Zato je vodik prednosten," vztraja Kontič, čeravno bo zaradi tega projekta v Velenju najverjetneje vozil en sam avtobus za vodik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta