Župana Velenja in Šoštanja glede cen ogrevanja pišeta Robertu Golobu, komunala pripravila nove izračune prihrankov

P.L.T.
06.02.2024 12:30

Po protestih, ob katerih vsi poudarjajo, da razumejo stisko občanov, se odvija dalje: Peter Dermol in Boris Goličnik sta se danes obrnila na predsednika vlade. Komunalno podjetje Velenje pripravlja izračune z nižjimi cenami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedavni protestni shod Ljudske inicative na Titovem trgu v Velenju
Saso Bizjak

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Šoštanja Boris Goličnik sta na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila dopis v zvezi s protesti proti visokim cenam ogrevanja in ukrepi, pri katerih pričakujejo (so)delovanje vlade. "V Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj smo sprejeli številne ukrepe za ublažitev stisk, v katerih so se znašli naši občani in občanke. A bi po mnenju številnih na pomoč morala priskočiti tudi država. Zato se obračamo na vas s pozivom po dodatnih ukrepih, ki so v pristojnosti države in so za naše občanke in občane nujni," sta zapisala.

Nujni so številni ukrepi

Poudarila sta, da so že velikokrat izpostavili, da bo zapiranje Premogovnika Velenje prineslo za Šaleško dolino velike gospodarske, ekološke in socialne posledice. "Našo dolino čaka preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, na katerega se morajo pripraviti tudi naše občanke in občani, saj je to eden izmed zahtevnejših projektov. Ker naš sistem temelji na premogu kot edinem viru toplotne energije, moramo preiti na nov, ekonomičen vir energije. Zato so vzporedno s preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja nujno potrebni tudi številni ukrepi, ki jih moramo sprejeti lokalne skupnosti in tudi občani. Nujne so energetske sanacije stavb, s katerimi bomo preprečili izgubo energije in še dodatno višanje porabe toplotne energije in s tem posledično tudi stroškov," sta med drugim opozorila.

Predlagata čim prejšnje srečanje, da bi rešitve poiskali skupaj, že v tem dopisu pa dodajata še, da naj se emisijski kuponi izvzamejo iz cene toplotne energije za daljinsko ogrevanje in znesek namenijo za razvojne projekte, povezane s prestrukturiranjem regije zaradi pravičnega prehoda iz premogovništva. "Pričakujemo tudi, da se cena premoga za toplotno energijo zniža na 2,75 EUR/GJ, kot je bilo določeno v zadnjem noveliranem investicijskem programu NIP 6, bloka 6 v TEŠ. Predlagamo tudi, da se za energent ponovno uvede nižji, tj. 9,5-odstotni davek na dodano vrednost."

KPV: Iščejo rešitve

Iz Komunalnega podjetja Velenje pa so danes sporočili, da razumejo stisko najbolj ranljivih skupin ob prejemu računov za ogrevanje in so pristopili k pospešenemu iskanju vseh možnih rešitev pomoči skupaj z občinami ustanoviteljicami podjetja. "Vodstvo podjetja nadaljuje z individualnimi razgovori občanov in občank na Mestni občini Velenje, hkrati se bomo danes na sedežu podjetja vnovič sešli s predstavniki Ljudske iniciative Velenje in jim predstavili izračune prihrankov," so napovedali. 

Pripravili so izračune vpliva subvencije in dodatka na primeru računa, ki je v javnosti v zadnjih dneh največkrat omenjen. Iz prve preglednice je, poudarja KPV, razvidno, da bi odjemalci, ki so prejeli račun v višini 300 evrov, pri enaki porabi z obračunano subvencijo meseca januarja prejeli dobrih 30 evrov nižji račun, če so upravičenci do energijsko toplotnega dodatka, pa bi bil njihov račun nižji za 122 evrov. Mesec pozneje, s 1. 2., ko bo obračunana tudi 6 odstotkov nižja cena variabilnega dela ogrevanja, bi prejeli račun v višini 255,27 € (obračunana nižja cena in subvencija) oziroma 169,94 € (obračunan tudi dodatek). Njihov prejeti račun v višini 300 evrov bi se ob upoštevanih nižji ceni, subvenciji in toplotnem dodatku tako zmanjšal za 130 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta