Murva ponuja poletne in zimske sladice

Za Primorsko značilno drevo uspeva tudi drugod, njegovi plodovi, listje in lubje pa so večnamensko uporabni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bela murva Foto: Borut Ambrožič

Borut Ambrožič

Murva je listopadno drevo, katerega izvorno območje je Azija. V Evropo so jo prinesli v 11. stoletju, da bi uporabljali liste za krmo gosenic sviloprejk. Najbolje uspeva na sončnih rastiščih ter rodovitnih, dobro odcednih in propustnih tleh. V Sloveniji sta poznani predvsem bela in črna murva, značilni za Primorsko. Ime je dobila po belih, okusnih, malinam podobnih plodovih.

Pred Villo Fabiani v Kobdilju na Krasu, na 600 let starem vinogradniškem posestvu, raste ena starejših murv pri nas, z obsegom več kot 650 centimetrov in stara okoli 500 let. Obstaja tudi nerodna murva (jalovec), zaželena na dvoriščih, ker nima plodov, ki sicer lahko onesnažijo okolico in privabljajo mrčes. Trenutno je v teku projektno sodelovanje Veterinarske univerze iz Budimpešte in Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, ki je usmerjeno v ohranjanje lokalnih genotipov in preučevanje učinkov hranjenja z listjem na razvoj in zdravstveno stanje sviloprejke.

Murvo lahko razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci v poletnem času, jeseni s semenom ali cepljenjem. Sadimo jo spomladi ali jeseni. Komaj opazni cvetovi se na drevesu pojavijo spomladi, v maju in juniju. Zeleno listje je jajčaste oblike in gladko. Jeseni porumeni. Konec poletja na drevesu dozorijo majhni beli ali rožnati sadeži, dolgi do tri centimetre. Ko dozorijo, odpadejo. Plodovi črne murve so temno vijolične do črne barve in so podobni plodovom robide. Liste murve še danes uporabljajo za živalsko krmo, saj to ugodno vpliva na pridelavo mleka.

Uporabno v kulinariki

V kulinariki so uporabni plodovi, za zdravljenje pa se lahko uporabijo listje, cvetovi, lubje in plodovi. Listje nabiramo za zdravilne namene spomladi, v maju ob jasnem vremenu. Murva se v kulinariki uporablja sveža in sušena za izdelavo marmelad, sokov, smutijev, slaščic, sladoleda, omak, sadnih solat, sadnih kup, kompota, vina, žganja (dudovača) … Je sladek sadež z malo kalorijami, saj 100 gramov plodov bele murve znese le okoli 43 kalorij.

Iz plodov črne murve lahko pripravimo tudi sirup. Za pripravo te pijače potrebujemo: dva kilograma plodov murve, tri pomaranče, dve limoni, dva kilograma sladkorja, 40 gramov citronske kisline. Nabrane plodove operemo pod hladno vodo in stresemo v lonec. Dodamo sok predhodno stisnjenih pomaranč, na rezine narezani limoni in sladkor. Vse premešamo in pustimo pokrito stati en dan v hladnem prostoru. V tem času zmes večkrat premešamo. Po enem dnevu maso pretlačimo skozi cedilo v drug lonec. Sok segrejemo do 75 stopinj Celzija in sproti odstranjujemo peno. Preden ga ustekleničimo, vanj primešamo še citronsko kislino.

Za pripravo pekoče marmelade potrebujemo tri srednje velike skodelice plodov murve, dve skodelici vode, skodelico sladkorja in malo žličko mletega čilija. Vse sestavine razen sladkorja stresemo v posodo in kuhamo na zmerni temperaturi deset minut. Nato dodamo še sladkor in kuhamo še dodatnih pet minut. Tako narejeno marmelado lahko serviramo ob jedeh z divjačino ali kot nadev pri palačinkah.

Uporaba v zdravilne namene

Za zdravljenje se uporabljajo plodovi, cvetovi, listje in lubje. Plodovi vsebujejo citronsko in jabolčno kislino, vitamine A, B, C, E in K, železo, kalij, mangan, magnezij, pektin, antioksidant antocianin in tako dalje. Pomagajo denimo pri težavah z zastajanjem vode in pri vnetju ustne sluznice. Murvini listi so bogat vir beljakovin, vitaminov, fenolov in mineralov. V obliki čaja se listje uporablja za zniževanje sladkorja v krvi, zniževanje holesterola in visokega krvnega tlaka, za izdelovanje mask in oblog za čiščenje kože, odpravljanje aken ... Lubje pa v različnih oblikah priprave, kot zdravilo proti trakulji, pri zastrupitvi z hrano, alkoholom in gobami, za hitrejše celjenje ran. Cvetove se lahko uporabi za odstranjevanje peg na koži.

Plod murve Foto: Shutterstock

Shutterstock

Liste bele murve nabiramo spomladi, maja ob jasnem vremenu. Nabrane liste enakomerno razporedimo na papirnato podlago in jih sušimo v zračnem in zatemnjenem prostoru. Liste lahko posušimo tudi v pečici pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Murvin čaj za zniževanje holesterola in visokega krvnega tlaka pripravimo iz treh čajnih žličk posušenih listov bele murve, ki jih prelijemo z vodo, pokrito odstavimo v skodelico za približno deset minut. Priporoča se pitje pred obrokom.

Zdrobljen prah murve uporabljamo v obliki mazila za hitrejše celjenje ran. Za pripravo tega mazila potrebujemo 750 gramov olivnega olja, dve žlici praška iz lubja ali korenine črne murve. Vse sestavine mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Tudi pri tej drevesni vrsti velja, da se je pred uporabo treba posvetovati s strokovnjakom oziroma zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta