Vam nihče ne more zalivati rož, ko ste na dopustu? Z nekaj triki lahko poskrbite, da bodo prestale čas brez zalivanja

Uredništvo Počitnic
29.06.2021 04:00
Ko z dopustom poskrbimo za sebe, ne smemo hkrati pozabiti na svoje rastline, tako tiste v notranjosti stanovanja ali hiše kot one na balkonu ali terasi. Najpogosteje jih rešimo tako, da skrb zanje zaupamo sosedom, sorodnikom ali prijateljem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če nimate nikogar, ki bi mu lahko zaupali ključe svojega doma in verjeli, da zna poskrbeti za vaše rastline, pa se morate znajti drugače. Za to obstaja kar nekaj načinov.

Zalivanje vnaprej

Kadar ne boste dolgo odsotni, bodo lončnice ta čas dobro prestale, če bodo dovolj zalite. Najbolje je, da jih postavite v kad in v celoti potopite v vodo. Ko se na površini nehajo delati mehurčki, jih vzamete iz kopeli. Nato počakate, da odvečna voda odteče, ker se rastline ne smejo predolgo namakati. Preveč vode namreč prepreči dostop zraka do korenin in povzroči gnitje.

Rastline vam bodo zelo hvaležne tudi, če jim boste zemljo zmešali z dodatki, ki pomagajo zadrževati vlago in izboljšajo zračnost. Take snovi so na primer perlit in ekspandirani vermikulit, ki sta pridobljena iz naravnih kamnin, ter glinopor, kroglice iz ekspandirane gline. Čeprav na ta način precej zmanjšamo izhlapevanje vode, je ob daljši odsotnosti od doma nujno uporabiti še dodaten način namakanja oziroma zalivanja.

Kapljica na kapljico

Čeprav imajo rastline raje redkejše, a bolj obilno zalivanje, bodo dobro preživele tudi stalno dovajanje majhne količine vode. Eden od načinov takega stalnega navlaževanja je kapilarno namakanje, s katerim lahko rastline prestanejo dva do tri tedne naše odsotnosti. Zanj potrebujete plastenko, posodo ali vrč in dobro vpojno debelejšo vrvico.

Zelo učinkovit je trak iz filca, ker zelo dobro vpija vodo. En konec vrvice ali traku potisnete v zemljo sedem do deset centimetrov globoko, drug konec pa spustite do dna v posodo, napolnjeno z vodo. Zemlja ne sme biti preveč zbita, ker bo sicer slabo vpijala vodo. Vsaka rastlina potrebuje svoj trak ali vrvico, namočite pa jih lahko v isto posodo, če je dovolj velika. Priporočljivo je, da sistem preizkusite pred odhodom na dopust, da boste ugotovili, koliko vode potrebujete. Posodo pokrijte, da preprečite izhlapevanje vode. Postavite jo malo višje od lonca, v katerega je posajena rastlina.

Zelo učinkovit domač namakalni sistem so tudi plastenke, v katere naredite luknjice in jih napolnite z vodo. Luknjice lahko imajo premer največ milimeter, da ne bo voda prehitro odtekala. Zemljo okoli rastline dobro namočite, nato pa plastenko, polno vode, rahlo zakopljete blizu stebla. Voda bo skozi luknjico počasi pronicala proti koreninam. Paziti morate, da se plastenka ne prevrne, zato jo je dobro kam prisloniti ali privezati. Tak način namakanja se bo dobro obnesel tudi pri balkonskih rastlinah.

Zmanjšajte izhlapevanje vode

Zemlja se ne bo tako hitro sušila, če v prostoru ne bo pretoplo in presvetlo. Tako bodo rastline počasneje rastle in bodo porabile manj vode. V ta namen na primer spustimo rolete ali zagrnemo zavese, da je prostor temnejši in hladnejši. Če rastline postavite bolj skupaj, zagotovite večjo zračno vlažnost zaradi vode, ki izhlapeva iz listov. V kopalnici pa si lahko omislite celo improvizirani rastlinjak. Odtok kadi zamašite in vanjo nasujete podlago, na kateri bodo stali lončki. Ti morajo vsekakor imeti v dnu luknjice, skozi katere bodo srkali vodo. Rastline postavite v kad in nalijete vodo do vrha podlage. Kad prekrijete s tanjšo prozorno folijo, ki jo na več mestih preluknjate. Folija se ne sme dotikati rastlin. Tak "rastlinjak" je primeren za rastline, ki potrebujejo več vode ali bolj vlažen zrak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta