5 zlatih pravil zalivanja, da bodo rastline zdrave in zadovoljne

Jasna Marin Jasna Marin
07.06.2021 04:00
Da cvetlice v vročih mesecih ne bi povešale glav in da bodo vrtnine lepo uspevale, potrebujejo ustrezno količino vode. Kako pravilno zalivati vrt?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Redkeje, vendar temeljiteje

Za cvetlične gredice je običajno dovolj, če jih zalivate enkrat do dvakrat na teden, pri čemer je bolje, da jih zalivate redkeje z več vode kot pogosteje z manj vode. Zmerno izsuševanje rastlin spodbudi hitrejšo rast korenin.

Brizgalne prhe z nastavljivim vodnim curkom so primerne za cvetoče, občutljive rastline in lončnice.
Gardena

Zgodaj zjutraj

Če vrt zalivate zgodaj zjutraj, bo izhlapelo manj vode kot pri zalivanju tekom dneva. Rastline tako dobijo dovolj vode, da se ubranijo pred vročino. Pri zalivanju zvečer bodite pozorni, da ne škropite listov ali cvetov, saj se lahko razvijejo glivična obolenja. Na mokrem listju, ki je izpostavljeno soncu, pa lahko nastanejo manjše opekline, saj vodne kapljice delujejo kot povečevalno steklo.

Prožna in robustna cev z visokokakovostno tkanino ostane brez poškodb, tudi ko jo potegnete po terasi ali pri stiku s trnastim grmičevjem.
Gardena

Ne samo na eni točki

Zaradi stalnega zalivanja na isti točki ob korenini bo prišlo do enostranske rasti korenin in s tem do slabše absorpcije hranil v prsti. Zato je treba vedno zalivati okoli rastline in vodo razporediti po celotni namakalni površini. Zlasti rastline s plodovi so odvisne od enakomerno vlažne prsti v celem obdobju, dokler plodovi niso dovolj zreli za obiranje.

Shutterstock

Varčno in s senzorjem

V sušnem obdobju je treba zalivati čim manj in samo po potrebi. Ta postopek lahko zelo poenostavite s sistemom samodejnega namakanja s senzorjem vlažnosti tal, ki ga lahko uporabite na gredi, balkonu ali trati.

Sodoben namakalni sistem nadzoruje namakanje celotnega vrta in vam prihrani čas.
Gardena

Preprečite zastajanje vode

Prst za rastline, ki je bogata z glinenimi minerali, ima boljše lastnosti vpijanja, zato lažje in enakomerneje zadrži vodo. Je pa treba v mokrih poletjih poskrbeti za odvajanje vode, da preprečite zastajanje vlage, zato iz podstavka pod lončkom ali koritom odlijte odvečno vodo, na gredah pa poskrbite, da bo prst čim bolj rahla in bogata s kompostom. Če voda zastaja v lončkih ali na gredah, koreninam onemogoča dostop do zraka iz prsti, zato koreninske celice ostanejo brez kisika in lahko zgnijejo.

Spiralna cev je idealna za zalivanje rastlin na balkonih, terasah in majhnih vrtovih. Cev se po uporabi samodejno stisne do najmanjše velikosti.
Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta