(FOTO) Yamahin niz je bil grobo prekinjen: Čas za rdeče rakete v MotoGP

Zoran Mijatović
02.05.2021 16:04
Ducati je z dvojno zmago v Jerezu zadal udarec Yamahi; Jack Miller je slavil, Francesco Bagnaia prevzel vodstvo v SP.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V boju za zmage in naslov med dirkačema Ducatija še vlada spoštljivost pred rivalstvom. 
Reuters

Že od začetka sezone so bili nepremagljivi in kazalo je že, da bo to četrta zaporedna zmaga za Yamaho. Po uvodnem slavju Mavericka Vinalesa v Katarju in še dveh Fabia Quartararoja v Katarju in na Portugalskem je bil slednji suvereno vodilni na četrti preizkušnji sezone v španskem Jerezu. A sredi dirke je dotlej vodilni v skupnem seštevku in celo lanski zmagovalec prav obeh dirk v Jerezu nenadoma popustil. Odtlej je igro v popolnosti vodil Ducati.

Zmagovalec dirke Jack Miller
Reuters

Jack Miller se je prebil do vodstva in zmage, Francesco Bagnaia je z drugim mestom potrdil dvojno slavje italijanskega moštva. In Yamahin niz je bil grobo prekinjen. Še huje; Ducati je bolj znan po moči in visoki končni hitrosti motocikla, zato mu precej vijugasto dirkališče v Jerezu nikdar ni ustrezalo. Nenazadnje Ducati tu niti v časih Andree Doviziosa ali Caseyja Stonerja še nikdar ni zmagal. V splošnem pa velja; kdor je hiter v Jerezu, je hiter na večini preostalih dirkališč. In ta zaključek, ne samo dvojna zmaga Ducatija, Yamaho pred nadaljevanjem sezone najbrž najbolj boli.

Odločno sporočilo je tekmici poslal tudi Miller. Po seriji slabih rezultatov – dve deveti mesti in odstop – je pred Jerezom dejal, da je v krizi, v kakršni še nikdar ni bil. S tokratno zmago je dokazal, da ima dovolj hitrosti za resno kandidaturo za naslov prvaka. To sicer ni bila njegova prva zmaga med elito, je pa nanjo čakal kar pet let. Prvič je tako opozoril nase že v nizozemskem Assnu leta 2016 na precej nekonkurenčni hondi, a uspeh je bil tudi plod nenavadnih razmer oziroma močnega dežja. Da je šlo bolj za splet naključij, priča podatek, da je na naslednji vzpon na stopničke čakal tri leta. Letos je drugače, letos sta ducatija res zrela za vrh.

Še boljši dokaz za to je Bagnaia, ki je z drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku. S 66 točkami ima dve več kot Quartararo, za 25 točk, kolikor jih prinese posamična zmaga, že zaostaja tretjeuvrščeni Maverick Vinales. Ja, očitno je letos spet čas za novega prvaka, potem ko stari zaradi dolgotrajnega okrevanja še ne najde prave forme. Marc Marquez je sedmemu mestu iz Portugalske tokrat dodal deveto, a v soboto spet utrpel boleč padec. Še slabše gre ikoni športa – Valentino Rossi je s 17. mestom dosegel najslabši rezultat sezone, ostal brez točk in vedno bolj se zdi, da je ta sezona labodji spev njegove 25-letne kariere.

Jack Miller
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta