(INTERVJU) Matej Mohorič: Kolajno bi že imeli, če bi dirkali v laboratoriju

11.09.2021 07:01
Matej Mohorič bo na evropskem prvenstvu s Tadejem Pogačarjem naskakoval vrhunski rezultat na cestni dirki
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenija že ima zlati medalji s cestnih preizkušenj evropskega prvenstva, a Zoran Klemenčič (1998) in Jan Tratnik (2012) sta ju osvojila še v časih, ko so nastopali le mlajši člani. V zadnjih šestih letih, v eri profesionalcev, peto mesto kot najboljšo uvrstitev beleži Luka Mezgec. V nedeljo (start bo ob 12.30) bi lahko šlo še višje, celo do zlata, saj bosta na 179,2-kilometrski preizkušnji s 3765 metri višinske razlike slovenski dres oblekla prvokategornika Tadej Pogačar in Matej Mohorič, ki pa imata dokaj skromno podporo znotraj moštva.

"Vzdušje in počutje sta v redu, vsi smo dobro pripravljeni in z veseljem pričakujemo dirko. Danes se gremo še malo zapeljat po progi, sicer pa uživamo mirne dneve pred dirko, ko bo treba pokazati, kaj zmoremo," nam je včeraj zgodaj popoldne povedal Matej Mohorič. Če je Gorenjcu kaj ušlo, bo traso lahko spoznal tudi med dirko. V drugem delu jih namreč čaka osem 13-kilometrskih krogov, v katerih se bo vse vrtelo okrog relativno položnega 3,6-kilometrskega vzpona na Povo. "Proga ni dovolj selektivna, da bi bila zgolj za specialiste za vzpone, morda bodo celo vzdržljivi sprinterji prišli do zaključka. Težko je napovedati favorite, krog je zelo širok, a mi na papirju spadamo mednje," je zatrdil 26-letnik iz Podblice, ki ga bomo zagotovo veliko videli v ospredju. Tak je njegov stil, ko je v formi, in trenutno je v odlični, saj je dirko po Beneluksu v nedeljo končal z etapno zmago in drugim mestom v skupnem seštevku. Le za zmagovalcem je zaostal tudi na dirki po Poljski in klasiki San Sebastian, če omenimo zgolj uspehe po Touru.

Mohorič in Pogačar ne bežita od kroga favoritov.
Reuters

Trasa bi vam lahko bila pisana na kožo, s to pripombo, da je morda prekratka. Večina vaših zmag pride, ko greste krepko čez 200 kilometrov.

"Ja, ampak mislim, da to ne bo igralo ključne vloge. Če je dirka krajša, se finale odpre prej. Ne dvomim, da bodo najmočnejši prišli do izraza, in upam, da bova s Tadejem med njimi. Po dirki po Beneluksu sem bil utrujen, ampak mislim, da sem se ta teden odpočil in bom lahko vozil s polnimi močmi."

Za vami ni odličen le drugi del sezone, ampak cela, na novi UCI-lestvici ste se zavihteli v deseterico. Kaj vam to pomeni?

"Res je bilo polno uspehov od dirke po Franciji naprej, pa tudi tam je že bilo v redu. Lahko sem ponosen na letošnje rezultate, dali so mi potrditev, da delam prav, in še večji motiv za naprej. Vem, da če se maksimalno potrudim, lahko dosežem v redu rezultat."

Kot edina država imamo v top 10 več kot enega kolesarja, celo tri, kar pomeni, da smo velesila, a prvi favoriti v Trentu vendarle niste. Ne le da manjkajo Primož Roglič, Luka Mezgec in Jan Tratnik, niti kvote osmih kolesarjev niste izpolnili, zgolj peterica bo dirkala. Kako ocenjujete vaš položaj?

"Treba se je zavedati, da je naša baza bistveno manjša že, ker ima Slovenija veliko manj prebivalcev kot druge najmočnejše reprezentance. Belgijci mogoče nimajo treh v deseterici, imajo pa jih dvanajst, petnajst v stoterici in, jasno, nimajo težav pri izborih. Nam je težko v vsakem trenutku nabrati osem vrhunsko pripravljenih, tako da je bilo malo improvizacije. Ravno se je končala dirka po Španiji in so, jasno, vsi z nje utrujeni, tudi mene v tem primeru verjetno ne bi bilo v Italiji. Za nas je bolj pomembno, da pridejo vrhunsko pripravljeni na svetovno prvenstvo, ki je bolj prestižno (dirka bo 29. septembra)."

EPA

Imate visoke ambicije?

"Zadovoljen bom, če bom do cilja dal vse od sebe. Ne gledam na druge, iz sebe želim iztisniti maksimum. Če vem, da nisem nikjer okleval in zamudil priložnosti, na cilju nimam grenkih čustev. Če bo to dovolj za medaljo, bo super, če bo rezultat neviden, pa bo tudi v redu."

S Tadejem Pogačarjem sta tako dobra, da želja po medalji ni požrešnost ...

"Če bi bilo to dirkanje na papirju in v laboratoriju, bi definitivno lahko pričakovali vsaj medaljo, ampak kolesarstvo ni tak šport. Na enodnevni dirki se lahko zgodi marsikaj. Na veliko stvari lahko vplivaš, izkoristiš okoliščine ali pa te te prikrajšajo za kaj, na veliko pa tudi ne. Želim nadzirati le to, da najbolj sistematično in taktično odpeljem svoj del. Ne bi pa stavil nase ali na Tadeja, ker je veliko spremenljivk. Prikazala bova pošten boj, ali bova odkorakala domov z medaljo, pa je težko reči."

Kdo so še favoriti, na koga bo treba biti pozoren?

"Težko bodo ekipe naredile dirko zahtevno, večina je oslabljenih in niso v najboljših postavah. Močni in z interesom sprinta, kot je Italija, bodo imeli lažje delo kontrolirati in nadzirati, poloviti ubežnike. Če me vprašate, kdo je na papirju najbolj verjeten zmagovalec, bi rekel Colbrelli, Trentin ali Nizzolo, italijanski kapetani. Ali Evenepoel, če napade in dobi majhno prednost, ga je zelo težko ujeti. Verjetno sem še koga pozabil, tu je tudi Francoz Cosnefroy, ki je zmagal dirko po Plouayju, pokazal, da je odlično pripravljen in je hiter v sprintu."

Vierzon, Francija - Šport - Kolesarstvo - cestno - Tour de France - Dirka po Franciji - 7. etapa - 165 Matej Mohorič, 163 Sonny Colbrelli - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Malo je hecno, pred dnevi ste še odlično sodelovali s Sonnyjem Colbrellijem in slavili dvojno zmago za Bahrain Victorious, zdaj pa boste proti njemu.

"Vedno je malo zapleteno, ko nastopaš za reprezentanco, vedno so dvojni interesi, ampak temu se prilagodiš. Ni pa rečeno, da boš lovil ekipne kolege ali oni tebe. Odvisno od situacije - če gre mož na moža, definitivno, če je manjša skupina kolesarjev, pa si moraš izbrati dva, na katera si pozoren, ker ne moreš loviti vseh in potem običajno ne izbereš celoletnih sotekmovalcev. Včasih je treba ta pogled razumeti, ampak tukaj nastopaš za Slovenijo in se potrudiš za najboljši rezultat za svojo državo ter se ne oziraš preveč, kdo je tvoj klubski kolega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.