MotoGP: Karte premešane, kaj pa razmerja moči?

Zoran Mijatović
03.04.2021 07:01
Marc Marquez še ni zdrav, hitrost Valentina Rossija pa usiha - lani je to najbolje izkoristil Joan Mir, letošnjo sezono pa udarno začenja Maverick Vinales
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo peto leto po prihodu k Yamahi Maverick Vinales Japoncem vendarle pridirkal naslov prvaka?
Reuters

Kar počasi, Marc!" si najbrž misli konkurenca o šampionu razreda MotoGP Marcu Marquezu, ki zaradi rehabilitacije po zlomu nadlahtnice izpušča uvod sezone v Katarju. Na prvi dirki minulo nedeljo ga ni bilo in tudi to nedeljo ob 19. uri ga na startu nočne dirke v Losailu ne bomo videli. Morda pa se vrne 18. aprila v portugalskem Algarveju? "Ni še jasno, ali kot dirkač ali kot pacient," se na račun šestkratnega svetovnega prvaka v elitnem razredu šalijo v španskem Asu.

Marquezu najbrž ni do smeha, čeprav je uvodno dirko spremljal sproščeno, s pokovko v rokah. A konkurenti to s pridom izkoriščajo. Lani je tako Joan Mir presenetljivo postal svetovni prvak, skupno pa smo na 14 dirkah videli kar devet zmagovalcev! Razmerja moči bi se lahko letos z nekaj kadrovskimi rošadami kanček premešala.

Zmagovalnega konja ne menjaš

Marca Marqueza v tovarniški ekipi Honde na uvodnih dirkah nadomešča testni dirkač Stefan Bradl, ob njem pa po novem sedi Pol Espargaro. Ta je nasledil drugega Marqueza, Alexa, ki je zdaj v zasebnem moštvu Honde, LCR, kjer je kariero končal Cal Crutchlow. Spremembe so tudi pri Yamahi; zmagovalec treh lanskih dirk Fabio Quartararo po novem vozi za tovarniško ekipo, svoj sedež pri zasebnem moštvu Petronas Yamaha je zamenjal z legendarnim Valentinom Rossijem. Še večjo rošado so naredili pri Ducatiju; odslovili so "večno drugega" Andreo Doviziosa (za eno leto se je upokojil) in Danila Petruccija ter iz zasebnega Ducatijevega moštva Pramac vpoklicali Jacka Millerja in Francesca Bagnaio. Pri tovarniškem moštvu KTM-a so Espargara zamenjali z Miguelom Oliveiro, med tovarniškimi moštvi pa je nedotaknjeno ostalo le lani najboljše - Suzuki s prvakom Mirom in Alexom Rinsom. Svoje mesto med elito so prišli iskat tudi štirje novinci; Španec Jorge Martin in Italijani Enea Bastianini, Lorenzo Savadori in Rossijev polbrat Luca Marini.

Po lanski skrajšani sezoni je na koledarju spet 21 dirk, pri čemer še nimata svojega termina VN ZDA in VN Argentine. Zaradi dotrajanosti prvič po letu 1992 manjka češko Brno, po 38 letih se vrača VN Finske, in to 11. julija na povsem novem dirkališču Kymi Ring. Če bi katera od dirk odpadla, kot rezervna opcija ostaja VN Indonezije, kjer so motociklisti nazadnje dirkali leta 1997, le da je zdaj v igri drugo, novo dirkališče.

Italijanske rakete in obraba gum

Po prvi dirki je že jasno, da bi lahko bila sezona podobno napeta kot lanska. Uvodna štiri mesta so si razdelile štiri ekipe oziroma trije proizvajalci motorjev. Ducati je tako s tovarniškim dirkačem (Bagnaia) kot z voznikom zasebnega moštva Pramac (Zarco) v ciljni ravnini prehitel Suzukijevega Joana Mira za drugo in tretje mesto. "Videl sem že ciljno črto, potem pa sta me dve raketi prehiteli," je svetovni prvak ugotavljal, da so italijanski bolidi na ravninah še vedno daleč najhitrejši.

Kljub temu je pred vsemi končal Maverick Vinales, 26-letni večni talent, od katerega Yamaha že leta pričakuje naslov svetovnega prvaka. Z boljšim nadzorom obrabe pnevmatik je prehitel ducatija, tudi novopečenega moštvenega kolega Fabia Quartarara je pustil tri sekunde zadaj na petem mestu: "Vse je bilo okej, le na startu moramo biti še boljši." Kljub majhnim razlikam pri vrhu pa smo eno slovito ime - ob Marquezovem - tam pogrešali; Valentino Rossi dobro kljubuje svojim 42 letom, ne pa tudi mlajši konkurenci, ki ga je kljub prvi startni vrsti pustila na dvanajstem mestu. "Med dirko sem trpel, hitro so se pojavile težave z gumami," je vzroke iskal sedemkratni prvak med elito, ki je že pred časom napovedal, da bi kariero po četrt stoletja dirkanja v svetovnem prvenstvu lahko letos tudi zaključil, če mu bitke s tudi za polovico mlajšimi tekmeci ne bi šle dobro od rok.

Največje razočaranje med tovarniškimi ekipami sta za zdaj Honda - Pol Espargaro je končal na osmem mestu, celo za bratom Aleixom na aprilii - in KTM, ki mu dirkališče v Dohi nikdar ni ustrezalo. Čas za izboljšanje rezultatov bo že danes ob 19. uri v kvalifikacijah in jutri ob isti uri na dirki. (zom)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta