Nekdanja prva igralka sveta o svoji hudi bolezni: Zbudila sem se in se nisem mogla premikati

M.R.
23.12.2019 10:13

Nekdanja najboljša teniška igralka na svetu Caroline Wozniacki je pred kratkim napovedala, da se bo poslovila od teniških igrišč, zdaj pa je za časopis People spregovorila o svoji težki bolezni, s katero se bori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Caroline Wozniacki
Reuters

Pred letom dni je športni svet presenetila s priznanjem, da boleha za težko avtoimuno boleznijo - revmatoidnim artritisem. Razkrila je, da se je vse skupaj začelo, ko je ugotovila, da se počuti precej bolj utrujeno kot običajno, a da je verjela, da enostavno preveč trenira. Vse dokler nekega jutri ni mogla več vstati iz postelje. 
"Nekega dne sem se zbudila po dvoboju, ki je trajal tri ure in pol, in nisem mogla vstati iz postelje. Nisem se mogla premakniti. In dojela sem, da nekaj ni v redu," je pojasnila. 
Potem je obiskovala zdravnike, a nihče ni vedel, v čem je problem. "Ko so opravili krvne preiskave, se je izkazalo, da imam avtoimuno bolezen, sumili so, da gre za lupus. Po dodatnih preiskavah pa se je izkazalo, da gre za revmatoidni artritis. Bila sem šokirana, istočasno pa tudi vesela, saj sem končno vedela, kaj mi je in sem lahko začela delati na tem, da mi bo bolje," je priznala. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/B40chcKo7H3/{/instagram}
Ko je Danka izvedela za diagnozo, je vseeno dokončala sezono, potem pa je lani še prvič v karieri osvojila grand slam turnir v Avstraliji. 
Priznava tudi, da si ni mislila, da lahko profesionalna športnica, kot je sama, sploh zboli za to boleznijo, ki sicer ni ozdravljiva. Gre za kronično vnetje vezivnih tkiv, pri kateri imunski sistem napada hrustančevino, kosti, včasih pa tudi notranje organe. 
"Nekatere stvari so bile težje, a občutim, da lahko počnem vse, kar želim," je povedala in dodala, da je navkljub bolezni dosegla nekaj velikih zmag kariere. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/B4nI5U9Cw-2/{/instagram}
Javno je spregovorila, ker želi na bolezen opozoriti tudi druge ženske. "Mlade ženske lahko pomislijo, da so samo utrujene ali pa da preveč delajo, ko se pojavijo simptomi, ko pa se počutijo bolje, pomislijo, da je vse v redu in da ni potrebe po obisku pri zdravniku. V povprečju mine sedem let od prvega pojava simptomov do diagnoze. Ko sem se nekoliko bolje seznanila z boleznijo, sem dojela, da je zelo pomembno, da delim to zgodbo in pokažem, da je vse mogoče," je povedala na koncu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta