NIJZ dal zeleno luč za podrobne ukrepe za zagon športa, o tem danes še vlada

sta, šr
05.05.2020 14:56

Na pristojnem ministrstvu so prejeli podrobnejše smernice za ukrepe ob ponovnem zagonu športnih treningov in tekmovanj, odobrene s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vlada naj bi ukrepe obravnavala na današnji večerni seji, je dejal Marjan Dolinšek, državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Podrobnejše smernice za varnostne ukrepe pri izvajanju športnih dejavnosti v času pandemije novega koronavirusa so ključnega pomena za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v držav. Podlaga za sproščanje ukrepov bodo tudi rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden. Raziskava sicer še ni končana, s prvimi analitičnimi ocenami se bo vlada prav tako seznanila danes, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.
Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, si ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Simona Kustec želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi v najkrajšem možnem času. Pogovarjajo se tudi o kolektivnih športih in o tem, kakšna naj bo medsebojna razdalja. Po Kacinovih besedah se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.
Navodila in priporočila so namenjena vsem registriranim športnikom, udeležencem organizirane vadbe, in opredeljujejo postopke pred, med in po treningih. V drugem delu pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljavce in uporabnike športnih objektov.
Podrobnejše ukrepe za ponovne treninge in tekmovanja so na direktoratu za šport MIZŠ usklajevali z ministrstvom za zdravje in NIJZ med prvomajskimi prazniki in v ponedeljek. Osnutke omilitve ukrepov so pred tem na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile slovenske panožne zveze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta