(POGOVOR) Rok Bračko: Želel sem si, da bi bil vsaj tako dober kot oče

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
22.02.2022 06:35

Z mladim in perspektivnim odbojkarjem Maribora o sezoni, ko so v igri le še za eno od treh želenih lovorik. A ostaja jim najpomembnejša, ki odpira vrata lige prvakov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, dokazuje Rok Bračko, odbojkar Merkurja Maribor, ki je prve korake v tem športu naredil kot osnovnošolec v Hočah, kjer živi s starši. Vzornika mu ni bilo treba iskati, imel ga je kar doma, v očetu Zdravku, ki je kot srednji bloker kar 14 let igral v prvi slovenski ligi, največ od tega prav za mariborski klub, vmes pa še za prvoligaša iz Slovenke Bistrice. Z Mariborčani je osvojil naslova državnega prvaka v letih 1992 in 1993.

"Oče je imel velik vpliv na to, da sem se odločil za odbojko. Ko sem kot osnovnošolec začel trenirati in igrati za OK Hoče, sem si želel, da bi šel po njegovi poti, da bi bil vsaj tako dober igralec, kot je bil on," se začetkov odbojkarske poti spomni Rok Bračko. Da se mu želja lahko uresniči, je 17-letni in 195 cm visoki sprejemalec spoznal, ko je prestopil v OK Merkur Maribor, kjer je kot član mlajših selekcij treniral pod vodstvom Petra Možiča, nekdanjega soigralca njegovega očeta v mariborskem klubu. Hitro je napredoval in se pridružil članski vrsti pod vodstvom trenerja Sebastijana Škorca. "Zame je bila velika čast, da sem jeseni 2019, star šele petnajst let, začel trenirati s člansko vrsto Merkurja in tu in tam dobil priložnost za dokazovanje," doda nadarjeni odbojkar.

Hoče odlična izkušnja

Za mladega odbojkarja je bil preskok iz mladinske vrste v člansko zelo velik, a ker mu volje do dela ni manjkalo, se je dobro znašel med starejšimi soigralci. "Konkurenca na igralnem mestu sprejemalca je bila v mariborskem klubu zelo zahtevna, kljub temu pa mi je trener Škorc nekajkrat ponudil priložnost za igro. Ko me je klub v začetku leta 2021 posodil hoškemu prvoligašu, sprva nisem bil navdušen, toda kmalu sem uvidel, da je hoški klub zame priložnost, da igralsko zorim. Dobival sem veliko priložnosti in po prvenstvu sem se, bogatejši za nove izkušnje in poln samozavesti, vrnil v mariborski klub," razloži Bračko, ki je ob vrnitvi priložnost zgrabil z obema rokama. V letošnji sezoni postaja eden od pomembnih členov ekipe. "Zadovoljen sem, da veliko igram, čeprav je v ekipi še nekaj odličnih sprejemalcev, kajti tudi sicer so kakovostni odbojkarji na tem igralnem mestu zelo iskani," doda mladi odbojkar, ki z optimizmom zre v nadaljevanje sezone.

Rok Bračko se zaveda, da najpomembnejše tekme šele prihajajo. 
Andrej Petelinsek

Ostal še lov na naslov prvaka

Merkur Maribor je pred začetkom sezone napovedal boj za tri lovorike - pokalno, v ligi Mevza in naslov državnega prvaka. V prvih dveh tekmovanjih se mu želja ni izpolnila. "V pokalnem smo v finalni tekmi kljub vodstvu 2:0 v nizih morali priznati premoč ekipi ACH, na nedavnem sklepnem turnirju lige Mevza pa se z ljubljanskim klubom nismo pomerili, saj nas je v polfinalu premagala Mladost. Naša igra proti Zagrebčanom ni bila na ravni, kakšne smo sposobni, tudi v tekmi za tretje mesto proti Zadrugi Dob ne. ACH je sestavil odlično zasedbo, vse mu gre kot po maslu. V državnem prvenstvu bomo jurišali na obrambo naslova, da smo na lestvici trenutno drugi za ACH, še nič ne pomeni, kajti odločilne tekme šele prihajajo. Končnica bo zelo zanimiva, tukaj je še Calcit," meni sogovornik. Pogodbo z mariborskim klubom ima do konca sezone: "Da bi zapustil Maribor, ne razmišljam, tudi o odhodu v tujino ne. Sem mlad, potrebujem še nekaj igralskih izkušenj, čez leto ali dve pa bomo videli, kako naprej."

Začetni udarci izjemno pomembni

Rok Bračko je zelo zadovoljen, da je lahko igral v ligi prvakov. Čeprav ta rezultatsko ni bila uspešna, saj so v šestih tekmah doživeli prav toliko porazov. A ne pozabimo, igrali so proti velikanom evropske klubske odbojke. "Kljub porazom sem zadovoljen, da sem okusil slast igre v najelitnejšem klubskem tekmovanju. Edino proti ekipi Lube Civitanova v gosteh nisem igral, saj sem se slabo počutil," pove Bračko. Najboljše ekipe v ligi prvakov imajo v svojih vrstah sijajne izvajalce začetnih udarcev, po njih je težko krotiti žogo na drugi strani mreže, saj leti z veliko hitrostjo. Po njih je znan tudi Bračko. "V slovenski ligi takih udarcev, ko žoga z veliko hitrostjo leti v polje na drugi strani mreže, nismo vajeni, zato smo imeli težave s sprejemom. Če pa ni zanesljivega sprejema, tudi igra v polju šepa," je pojasnil Bračko, na katerega je med odbojkarji, ki jih je imel priložnost spoznati v ligi prvakov, največji vtis naredil srednji bloker v vrstah Civitanove, 208 cm visoki Kubanec Robertlandy Simon Aties. "Je izjemno telesno močan, in ko je v bloku, je žogo težko udariti mimo njegovih rok."

Roka, Možič in Bračko
Igor Napast

Mivka za sprostitev

Mladi odbojkar mariborskega kluba se lahko pohvali tudi s sijajnimi dosežki na mivki. Poleti 2019 je s tedanjim klubskim soigralcem Rokom Možičem, ki sedaj igra za Verono, na evropskem prvenstvu do 18 let v avstrijskem Badnu osvojil srebrno kolajno, lani poleti pa je par v turškem Izmirju osvojil naslov evropskih prvakov do 20 let. "Odbojka na mivki je dobra priprava na dvoranom in če letos poleti ne bom imel obveznosti v mladinski reprezentanci, bom odigral kakšen turnir. Igra na mivki je tudi zanimiva in sproščujoča," razloži dijak tretjega letnika Srednje prometne šole Maribor. "Šolske in športne obveznosti zaenkrat dobro usklajujem, upam, da bo tako tudi naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta