Rusi v Mariboru snedli tono lubenic

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.08.2019 20:39

Devet poletij že prihajajo v Maribor najmočnejše hokejske ekipe iz vzhoda Evrope, iz ruske lige KHL. Tokrat je gostoval Traktor iz Čeljabinska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

V soboto so v prijateljski tekmi s 6:2 premagali madžarski MAC in v nedeljo je 55-članska ekipa ruskega Traktorja odpotovala iz Maribora. To je bilo zadnje dejanje 14-dnevnih priprav hokejistov iz daljnega Čeljabinska, ki so si za poletni tabor izbrali mesto pod Pohorjem.
Poletni tabori najboljših ruskih hokejskih ekip, ki igrajo v internacionalni ligi KHL, v drugi najmočnejši na planetu, so v Mariboru del tradicije. Deveto leto zapored jih organizira mariborski športni menedžer Miran Ferk (lastnik podjetja Playgreen in najemnik treh pohorskih hotelov). Začelo se je leta 2010, ko so v Mariboru priprave organizirali članom Spartaka iz Moskve. Moštvo je prišlo tudi naslednje leto. Hokejisti Torpeda so bili v Mariboru štirikrat. Salavat Julajev iz Ufe in Slovan iz Bratislave zaokrožujeta zgodbo priprav ekip iz KHL pod Pohorjem. Kakšno leto gostili tudi dve ekipi hkrati. Vse z visokimi zahtevami, vse vrhunsko organizirane.

​"Ruski trener je naš človek"

Miran Ferk
Igor Napast

​Želijo si naše družbe

"Majhne stvari pripomorejo k temu, da se tukaj dobro počutimo. Ko imamo med treningi nekaj ur premora, si želimo tudi kakega izleta, sprehoda, druženja. Srečamo se z lokalci, se spoznavamo. Nočemo se počutiti kot divjaki sredi gozda. Ja, podarili so nam bučno olje ... Vse to daje sliko, ki jo želim obdržati. Podobno dobro se tukaj počuti moja ekipa. Vidim, da se jih radoživost drži tudi po enem tednu na enem kraju, po trdih treningih. Lahko obdržijo koncentracijo skozi daljše obdobje, napredujejo. V večini krajev, kjer smo bili, se ta proces ustavi že okoli desetega dneva. Tukaj se je ohranil vse dni," ugotavlja Skudra.

Glavni trener hokejistov Traktorja Peteris Skudra ima rad Maribor. 
Andrej Petelinsek

​Levji delež zajema hrana

In kaj lahko hokejskemu velikanu ponudi mariborski turistični menedžer, ki ima največ izkušenj kot organizator priprav nogometnih ekip? "Z nastanitvijo so bili delno zadovoljni. Posebne želje imajo pri prehrani. Ker se na treningih veliko trošijo, potrebujejo posebno hrano," razloži Ferk.
"Regeneracija je še posebno pomembna, levji delež odpade na hrano. Zahtevamo kvalitetne obroke. Vse, kar lahko vrne potrošene moči, je treba zagotoviti v polni meri. Ničesar ne prepuščamo naključju. Pomirja denimo že sam pogled na okoliške gozdove iz hotelskih sob. Ekipe, s katerimi tekmujemo, se običajno pripravljajo na Finskem ali na Češkem. Lahko ostanejo tudi v Rusiji in rezervirajo termine v Sočiju. Različne možnosti so, imel sem pogovor z našim menedžerjem in mu pojasnil prednosti tukajšnjega okolja. Spet smo pri hrani in pripravljenosti osebja hotela za prilagajanje. Na Finskem je hrana zanič," razmišlja Skudra.

Okoli 130 ljubiteljev hokeja je v ledni dvorani spremljalo hokejiste iz Čeljabinska na tekmi z Madžari. 
Andrej Petelinsek

​Opremo iskal po celi državi

Naslednja težava se je pojavila z opremljenostjo fitnesov. V Mariboru jih je veliko, a pri ekipi z vrhunskimi zahtevami so težave. Miran Ferk: "V ledni dvorani imajo fitnes, a je zanje neprimerno opremljen. Hokejisti na veliko premetavajo uteži in naenkrat potrebujejo deset olimpijskih šipk, iskal sem jih po celi Sloveniji. Potrebovali so dvanajstkilogramske medicinke, ki jih tudi ni v zalogi. Pred prihodom so mi poslali spisek opreme, nekaj kosov sem moral kupiti. Po naših fitnesih je poskrbljeno za rekreativce, ko gostimo profesionalce, pa je druga pesem."

Andrej Petelinšek

Težave rešujejo sproti

Glavni trener Traktorja razmer za delo na glas ne kritizira: "Posebej se ne pritožujemo. Kar nas moti, sproti urejamo. Treba je predvsem zagotoviti ustrezne pogoje za delo, ki se bo odražalo na ledu. Zagovarjam bolj kreativno igro, ki v ruskih okoliščinah doslej ni prišla do izraza. Ruskega stila hokeja ne zagovarjam. Ekipe v KHL se morajo prilagoditi trendom in moje delo je, da analiziram in vnašam novosti, ki bi nam prinesle uspeh. Navijači prihajajo, ker želijo videti zadetke, veliko zadetkov."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta