Tjaša Oder končala kariero

Nejc Strojnik
19.03.2021 06:41
Še lani si je plavalka Tjaša Oder želela vrhunskega nastopa na evropskem prvenstvu v Budimpešti in boja za finale na olimpijskih igrah v Tokiu. A je vmes posegla epidemija ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odslej jo čakajo tečaj za učiteljico plavanja, magisterij in zaposlitev v očetovem podjetju. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Čeprav so olimpijske igre v Tokiu, ki bi za plavalko Tjašo Oder v vsakem primeru predstavljale zadnjo tekmo v karieri, prestavljene na letošnje poletje, je Korošica nepričakovano sporočila, da se jih kljub vsemu ne bo udeležila. Za nastop na tako visoki ravni je zmanjkalo motivacije, načrte je prekrižala tudi poškodba rame. "Odločitev, da končam kariero, je bila vse prej kot lahka. Ob poškodbi sem se tudi okužila s koronavirusom, za dva meseca me je oslabil. Motivacija že peša," pravi Ravenčanka, ki sta ji velik vzor predstavljali Slovenka Sara Isaković in Danka Lotte Friis.

Po končani karieri bo imela več prostega časa, ki ga bo namenila branju in nekaterim drugim športom. Rada smuča, teče na smučeh, tudi kolesari. Prav tako bi rada diplomo iz poslovnega vodenja, ki jo je opravila v ZDA, nadgradila z magistrskim študijem v Ljubljani. Še vedno pa bo ostala vpeta v Plavalni klub Fužinar. Opravila bo tečaj za učiteljico plavanja, s čimer bo svoje znanje prenašala na otroke. Olimpijka iz Londona 2012 in Ria 2016 se tako svojih tretjih olimpijskih iger ne bo udeležila, spisek dosežkov in kolajn pa vseeno ostaja izjemno dolg. Še posebej bleščeče se sveti bronasta kolajna z evropskega prvenstva leta 2016 v Londonu. Blizu odličja je bila Odrova tudi leta 2019 na evropskem prvenstvu v Glasgowu, kjer je na 800 metrov prosto z državnim rekordom osvojila peto mesto.

26-letnica, ena izmed najboljših slovenskih plavalk vseh časov, je svojo odločitev sporočila tudi ministrstvu za obrambo, kjer je kot vrhunska športnica zaposlena. Kljub temu se ji za nove izzive ni treba bati. Ti jo namreč čakajo v očetovem podjetju, kjer se bo zaposlila. Prav starša, pravi, sta ji bila vseskozi v veliko oporo. "Ko sem imela ob pol šestih zjutraj treninge, sta vstajala z mano, mi pripravila zajtrk, me peljala na trening. Podpora staršev se mi zdi zelo pomembna. Brez nje in nenehnega spodbujanja z njune strani bi težko uspela," je jasna Odrova, tudi velika vzornica mnogim mladim plavalcem in plavalkam. Tem sporoča, da naj imajo visoke cilje in da naj sanjajo velike stvari: "Meni je to dalo največ. Tudi zaradi tega sem dosegala takšne rezultate. Športniki si moramo postaviti visoke cilje in vedeti, zakaj treniramo. Potem nam je lažje. Tudi ko je prisotna bolečina, ko ni lahko. Mene je plavanje sproščalo. Odklopila sem misli in se sprostila. Če pa motivacije nimaš in razmišljaš le o tem, kako težko je in zakaj je meni tega treba, potem ne gre. To ni prava pot."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta