Berlinale: Zlati medved v Španijo

sta, mmaj
16.02.2022 22:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španska režiserka Carla Simon z zlatim medvedom za film Alcarras.
Clemens Bilan

Zlati medved za najboljši film 72. Berlinala je na nocojšnji podelitvi nagrad pripadel filmu Alcarras španske režiserke Carle Simon. Film pripoveduje o družini pridelovalcev breskev v majhni katalonski vasi, ki se bori za svojo prihodnost. 36-letna režiserka je nagrado posvetila svoji družini in dejala, da "brez njih in svoje povezanosti s tem svetom ne bi mogla povedati te zgodbe".

Srebrnega medveda je žirija medtem namenila južnokorejskemu filmu z angleškim naslovom The Novelist's Film, ki ga je režiral južnokorejski filmar Hong Sangsoo. Film prinaša zgodbo pisateljice, ki na poti do knjigarne, ki jo vodi njen prijatelj, srečuje različne ljudi. Nagrado žirije je prejel mehiški film Robe of Gems, dolgometražni prvenec Natalie Lopez Gallardo. Film tematizira številna izginotja ljudi v Mehiki, prepletenost sistemov, policijskega in kriminalnega, popoln kaos, v katerega nepovabljeni nimajo vstopa. Srebrnega medveda za režijo je žirija namenila francoski režiserki Claire Denis za film Both Sides of the Blade. V filmu Juliette Binoche in Vincent Lindon upodobita par, ki se mu začne rušiti ljubezenski svet. 

Francoska režiserka Claire Denis je osvojila srebrnega medveda za najboljšo režijo. 
Andreas Rentz/Pool

Srebrnega medveda za najboljšo glavno vlogo je prejela Meltem Kaptan za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, za stransko vlogo je srebrnega medveda prejela Laura Basuki za vlogo v indonezijskem filmu z angleškim naslovom Before, Now & Then. Srebrnega medveda za scenarij je žirija namenila Laili Stieler za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Nemško-francosko koprodukcijo je režiral Andreas Dresen. Srebrnega medveda za izjemen umetniški doprinos pa je prejel kamboški režiser Rithy Panh za film Everything Will Be Ok.

O glavnih nagradah je odločala žirija pod vodstvom ameriškega režiserja M. Nighta Shyamalana. V igri zanje je bilo 18 filmov. Zlatega medveda za življenjsko delo je prejela Isabelle Huppert, ki pa je zaradi okužbe s koronavirusom tik pred zdajci odpovedala udeležbo na festivalu. V njenem imenu je nagrado v torek zvečer prevzel Laurent Lariviere, režiser filma A propos de Joan, v katerem igra Huppertova in ki so ga premierno prikazali takoj po podelitvi nagrade. Festival se bo sicer sklenil 20. februarja. 

Režiser Hong Sangsoo je prejel veliko nagrado žirije.
Hannibal Hanschke
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta