Zdravje na krožniku: Teh 7 živil vam pomaga naravno znižati povišan krvni tlak

D.Ži
19.09.2024 08:54

Če so vaše težave s povišanim krvnim tlakom resne, potem vam tablete najbrž ne uidejo, v vsakem primeru pa jih lahko poskušate omiliti z bolj premišljeno in zdravo izbiro hrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da bi se izognili visokemu krvnemu tlaku, je dobro jesti hrano z nizko vsebnostjo soli. Nutricionisti opozarjajo, da se je treba proti visokemu krvnemu tlaku boriti s tremi močnimi minerali: kalcijem, magnezijem in kalijem.

Teh sedem živil je bogatih s kalcijem, magnezijem in kalijem, ki naravno znižujejo visok krvni tlak.

1. Beli fižol

Fižol vsebuje precejšnjo količino kalcija, magnezija in kalija, ki ugodno vplivajo na zniževanje krvnega tlaka. Fižol lahko jeste v obliki mineštre, iz njega kuhate juhe, ga dodate solatam ali pripravite pireje.

Arhiv Večera

2. Navadni jogurt

Ta mlečni izdelek je odličen vir kalcija in drugih mineralov, ki pozitivno vplivajo na zdravje ljudi. Začnite dan z jogurtom, uporabite pa ga tudi za pripravo nizkokaloričnih omak in prelivov za solate in mesnih jedi.

Profimedia

3. Kivi

Poleg tega, da je bogat z vitaminom C, vam bo kivi pomagal znižati krvni tlak. Najboljši je svež v sadnih solatah.

Barbara Bradač

4. Breskve

Breskve so marsikomu najljubša poletna osvežitev. Prav tako je dobro vedeti, da vsebujejo veliko hranljivih vitaminov in mineralov, ki so koristni za zdravje. Najbolje jih je uživati sveže ali pa si iz njih pripravite smutije.

Ivan Merljak

5. Banane

Z eno srednje veliko banano boste pokrili 12 odstotkov dnevnih potreb po kaliju. Ta eksotični sadež je odličen zaveznik v boju proti stresu. Ko banana postane temna in prezrela, je ni treba zavreči. Zamrznite jo v zamrzovalniku in iz nje pripravite ledeno sladico.

Profimedia

6. Ohrovt

To listnato zelenjavo imenujemo superživilo, ker ima veliko dragocenih antioksidantov in hkrati zelo malo kalorij. Mladi ohrovt je najboljši v solati ali soparjen.

Ivan Merljak

7. Brokoli

Sto gramov brokolija, kuhanega na pari, bo zadovoljilo 6 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, 8 odstotkov po magneziju in 14 odstotkov po kaliju. Bogat je tudi z antioksidanti, ki varujejo zdravje, zato ga vsekakor velja čim večkrat uvrstiti na jedilnik.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta