Prvič od začetka vojne v Ukrajini naj bi Vladimir Putin postavil ultimat

M.R.
19.09.2024 10:16

Ukrajinski strokovnjaki in uradniki so sporočili, da se je ruski predsednik Vladimir Putin znašel pred ulitmatom glede invazije na Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi postavil ultimat, da mora biti do leta 2026 v Ukrajini dosežena zmaga.
EPA

"Cilje Rusije je, da svojo zmago v Ukrajini doseže do leta 2026, še preden bi lahko morebitne srednjeročne in dolgoročne omejitve gospodarstva in sposobnosti pridobivanja novih vojaških sil pomembno zmanjšale sposobnost Moskve, da ohrani svoje vojaške aktivnosti v Ukrajini," je zapisal washingtonski inštitut za vojne študije ISW. 

Inštitut se sklicuje na izjave, ki jih je v nedeljo na mednarodni konferenci v Kijevu dal prvi mož ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov. Rekel je, da bo leto 2025 kritično za Rusijo, saj se spopada s pomanjkanjem osebja in težavami pri novačenju. 

Zmanjšane sposobnosti novačenja

Nedavna analiza think tanka Rand Corporation je pokazala, da naj bi ruska "taktika velikega števila žrtev" v Ukrajini in slabo ravnanjem z vojaškim osebjem zmanjšala pripravljenost vojakov za boj in zaupanje v vojaško operacijo. 

Šef ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov.
EPA

Glavni štab ukrajinskih oboroženih sil je v torek sporočil, da je Rusija od začetka invazije skupno izgubila že skoraj 636 tisoč vojakov, kar sicer sovpada z britanskimi in drugimi ocenami, da je iz ruskega vojaškega stroja eliminiranih okoli 600 tisoč vojakov. Te ocene pravijo, da naj bi jih okoli 200 tisoč umrlo, 400 tisoč pa naj bi jih bilo huje ranjenih. 

Ameriški tednik Nesweek piše, da so te številke najverjetneje napihnjene, kljub temu pa novinarji tega magazina ocenjujejo, da so znatne izgube, ki jih je utrpela Rusija, prisilile Kremelj, da sprejeme drastične ukrepe za popolnitev vojaških sil. 

Konec julija je moskovski župan Sergej Sobjanin napovedal enkratno izplačilo v višini 1,9 milijona rubljev (okoli 21 tisoč dolarjev) za vojake, ki se bodo prijavili za služenje vojaškega roka. V regiji Čebljansk pa so prvotna izplačila podvojili na 705 tisoč rubljev (okoli 7600 dolarjev).

Ruska vojska naj bi imela težave pri novačenju novih pripadnikov. 
Reuters

ISW takšne ukrepe razume kot dokaz "naraščajočih stroškov in težav ruske vojske pri novačenju osebja". Budanov je dodal, da je ukrajinski vdor v regijo Kursk skupaj z napadi brezpilotnih letal in projektili med ruskimi državljani zmanjšal podporo Putinovi invaziji in razbil mit o nepremagljivosti Rusije. "To je glavni dosežek vseh napadov na daljavo," je dejal, pri čemer je omenil eksplozije v Moskvi. 

Mobilizacija ali zmanjšanje intenzivnosti operacij

Budanov opozarja, da se Putin zdaj sooča z vprašanjem, ali naj odredi še eno mobilizacijo, kakršno je Rusija z rezervisti izvedla septembra 2022. Druga možnost je zmanjšanje intenzivnosti operacij v Ukrajini. 

Neuspeh na območju Ukrajine bo tudi uničil upanje Moskve, da bo Rusija ostala globalna supersila v prihodnjih desetletjih. "To so njihove kalkulacije. Če do tega roka (leta 2026, op. a.) ne bodo pogojni zmagovalci, bodo v bližnji prihodnosti za približno 30 let izgubili možnost ostati supersila," je napovedal Budanov. "Ostali bi dve državi - ZDA in Kitajska. Rusija pa lahko kvečjemu računa na to, da bo regionalno vodilna, kar pa ji ne odgovarja," zaključne besede Budanova navaja Newsweek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta