Bo Janšev odvetnik Jožeta Možino imenoval v nadzorni svet Mladinske knjige založbe?

M.R.
21.03.2022 14:05

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) želi novinarja TV Slovenija Jožeta Možino imenovati v nadzorni svet Mladinske knjige založbe, poročajo na spletnem portalu Necenzurirano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Možina
Robert Balen

Pri portalu Necenzurirano razkrivajo, da želi upravni odbor tako imenovane slabe banke v nadzorni svet MKZ imenovati tudi Nino Marin, prijateljico Francija Matoza, sicer predsednika uprave DUTB ter pravnega zastopnika stranke SDS in predsednika te stranke Janeza Janše. Marinova je bila do leta 2020 zaposlena v njegovi odvetniški pisarni, od lani pa vodi koprski Istrabenz, ki je v lasti DUTB. Poleg tega je nadzornica tudi v Stanovanjskem skladu in Železničarskem gradbenem podjetju. Tretji kandidat za novega člana nadzornega sveta MKZ naj bi bil še izvršni direktor DUTB Matej Pirc.

O imenovanju nadzornikov bodo delničarji MKZ odločali na skupščini 28. aprila. Nato bi lahko novi nadzorniki glasovali o sestavi uprave družbe, ki sicer zaposluje več kot 700 ljudi in je lani ustvarila okoli 60 milijonov evrov prihodkov. Trenutno je na čelu uprave Simona Mele, člana uprave pa sta še Andrej Klemenc in Marko Ručigaj

"Gre za novo nagrado te vlade za Jožeta Možina, enega najbolj odkritih Janševih podpornikov na RTV Slovenija," pišejo na Necenzurirano. Pri tem dodajajo, da je vlada v tem mandatu Možino imenovala v upravni odbor Prešernovega sklada. Možina je sicer reden gost strankarskih dogodkov največje vladajoče stranke SDS. 

Nadzorniki Mladinske knjige založbe, ki je od zadnje sanacije bank v večinski lasti države, za svoje delo prejmejo tudi plačilo. Leta 2019 je šest nadzornikov prejelo 116.000 evrov. Sicer pa je decembra lani Matoz napovedal, da namerava DUTB podati prevzemno ponudbo za vse delnice te družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta