Kolesarjenje na Ribnici na Pohorju tudi za manj navdušene kolesarje

Urška Polanc Urška Polanc
28.04.2022 06:00

Več dogodkov za kolesarje bo letos priredila ekipa Black Peaka, ki ima pripravljenih več tur po zahodnem delu Pohorja. Prva bo 7. maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskovanje pohorskega terena s kolesi 
Primož Bregar

Z namenom, da se tudi zahodno Pohorje uvrsti na turistični zemljevid in da kolesarji spoznajo tudi ta del Pohorja, kjer je teren tako za električna gorska kolesa, gravel kot za enduro, bo ekipa, ki deluje pod blagovno znamko Black Peak, namenjeno e-kolesarjenju, priredila več promocijskih dogodkov. Poleg kolesarskih tur in vodenj imajo v Ribnici na Pohorju še dve apartmajski hiši (Lake Peak Apartments) s 33 apartmaji. Leta 2019 so prejeli certifikat kolesarjem prijazna nastanitev (štirje koleščki) in postali člani združenja Outdoor Slovenia. Kolesarjem tako omogočajo celostno ponudbo - če nimajo svojega kolesa, ga lahko pri njih najamejo, nudijo pa jim tudi servis in čiščenje kolesa. Že pred približno tremi leti so pričeli kolesarski projekt, da bi obudili poletni turizem v kraju, a nato jim jo je med drugim zagodla korona, tudi sami pa priznavajo, da s svojo aktivnostjo niso dosegli dovolj kolesarjev. Gre namreč za specifične turiste, ki želijo točno vedeti, kaj lahko od ponudnika pričakujejo. Da so bili v tem času posebej pozitivni turistični boni, saj so se za obisk njihovih apartmajev in kraja odločili tudi ljudje, ki nikoli prej niso niti slišali za ta del Slovenije. "Bili so tako navdušeni, da so nato rezervirali še kar za zimo in nato spet za poletje," je povedala Iris Celam, projektna vodja apartmajev Lake Peak, ki pravi, da so imeli apartmaje dodobra zasedene čez poletje, a so se v tem času bolj usmerjali v pohodništvo. Letos si želijo ponovno obuditi kolesarjenje, kolesarjem bodo tako predstavili zanje urejene poti, ture. Prvi dogodek bodo priredili v soboto, 7. maja. Na turo se lahko kolesar sicer odpravi tudi sam, brez vodnika, pot mu lahko namreč naložijo na njegov telefon oziroma lahko pri njih najame GPS-napravo.

Da ni prezahtevno

Njihova ciljna skupina so ljudje z električnimi kolesi. Kolesarjenje želijo približati tudi tistim, ki nad njim niso najbolj navdušeni. Pogosto se namreč zgodi, da v družini kolesari le en družinski član, za druge pa je to prezahtevno. Rešitev za slednje je električno kolo, s katerim lahko sami uravnavajo, koliko zmorejo, in nato zlahka prekolesarijo tudi po 40 kilometrov. Njihova lokacija, Ribnica na Pohorju, je sicer odlično pozicionirana, a vse naravne in kulturne znamenitosti so precej oddaljene, dosegljive pa ravno z električnim kolesom. Veseli jih, da so sicer o širitvi ponudbe za kolesarje pričeli razmišljati tudi na bližnjih Kopah, kjer so izjemno dvignili tudi kulinarično ponudbo. Z njimi dobro sodelujejo, želijo pa si, da bi bilo na Pohorju vedno več teh, ki bi razumeli kolesarje. Prvemu dogodku za kolesarje bodo sledili še trije, drugi bo predvidoma junija, dva pa bosta še v septembru in oktobru. Udeleženci lahko pridejo s svojimi kolesi, lahko pa jih tudi najamejo. Teren, ki je večinoma makadamski, nekaj je gozdnih stezic in asfaltne podlage, je primeren za gravel, enduro in električna gorska kolesa. Majska tura je dolga 43 kilometrov, kolesarji pa bodo na njej premagali 1620 višinskih metrov. Peljali se bodo mimo številnih okoliških znamenitosti, najprej do cerkve župnijske cerkev sv. Antona Padovanskega, kjer bodo prisluhnili njegovi legendi in uživali v čudovitih razgledih. Nato se bodo spustili do vasi Vuhred, kjer bodo več izvedeli o šejkah in splavarjenju ob Dravi. Nato bodo pot nadaljevali do Janževskega vrha, kjer se bodo lahko med drugim prepustili energetskim točkam. Kolesarsko sezono bodo odprli v sodelovanju s Kovačijo pri kovaču, kjer se bodo nazadnje ustavili. Kolesarji bodo lahko tam uživali še v kulinarični kovaški zgodbi, si ogledali kovačijo in si izdelali tudi spominek.

Kolesarjev je povsod veliko

Vsakič bodo kolesarje popeljali na drugo pot, na naslednji predvidevajo obisk partizanskih bolnišnic na Trški Gori, gozdnega bivaka čez Kope, koče Pesnik ... Želijo si namreč združiti ponudnike iz Ribnice in okolice ter tako gostom predstaviti celotno ponudbo. Radi bi, da bi različni turistični ponudniki dobro sodelovali in na koncu imeli vsi nekaj od tega, da se zgladijo tudi kakšna nesoglasja in začnejo spet sodelovati. "Kolesarjev je v Evropi, v Sloveniji toliko, da si ne moremo niti misliti. Če nam uspe te ljudi privabiti v Ribnico, imamo vsi kaj za početi," je povedala Iris Celam, ki si želi, da bi za turizem več naredila tudi občina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta