Največ dohodnine podarimo Rdečim noskom, med strankami SDS

Darja Kocbek
13.12.2021 05:40

Zavezanci imajo še do 31. decembra čas, da finančni upravi sporočijo, kateri organizaciji s seznama upravičencev želijo nameniti en odstotek dohodnine za leto 2021

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odstotek dohodnine lahko dodelite enemu ali več zavezancem s seznama.

Foto Bobo

Dobrih 21,1 milijona evrov bi letos dobile dobrodelne organizacije, če bi se vsi zavezanci odločili nameniti en odstotek dohodnine za leto 2020 za donacije. Dejansko so na finančni upravi (Furs) našteli 510.868 donacij v skupnem znesku dobrih 10,7 milijona evrov. Zavezanci, ki se še niso odločili, komu bodo namenili svoj en odstotek letošnje dohodnine, to lahko storijo še do 31. decembra.

Odstotek dohodnine lahko dodelijo enemu ali več zavezancem s seznama. Če se odloči za več upravičencev, lahko posameznemu nameni delež, zaokrožen na desetinsko odstotka, pri čemer skupni delež za vse upravičence ne sme preseči enega odstotka odmerjene dohodnine. "To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka … ali en odstotek dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati enega odstotka dohodnine," pojasnjujejo na Fursu. Obrazec za namenitev dela dohodnine je mogoče oddati elektronsko prek portala eDavki, osebno na pristojnem davčnem uradu ali po pošti. Zahteva velja, dokler Furs od zavezanca ne prejme preklica ali nove zahteve za dodelitev dela dohodnine.

Katoliška cerkev je peta, Islamska skupnost dvanajsta

Na seznamu donacij za odmerno leto 2020 je bilo 5554 prejemnikov. Od 510.868 donacij so zavezanci 18.208 donacij v skupnem znesku 441 tisoč evrov namenili društvu Rdeči noski. Na visokem petem mestu je Katoliška cerkev, na dvanajstem mestu Islamska skupnost. Med političnimi strankami je najvišje, na 21. mestu, SDS. Zbrala je 1794 donacij v skupnem znesku nekaj manj kot 37.200 evrov. Med sindikati je najvišje, na 36. mestu, Sindikat policistov z 842 donacijami v skupni višini 26.445 evrov. Gasilska zveza Slovenije je s 1265 donacijami v skupnem znesku 24.827 evrov na 38. mestu, a na seznamu so tudi posamezna gasilska društva, ki jim zavezanci prav tako namenjajo del dohodnine. Planinska zveza Slovenije je zbrala 940 donacij v skupnem znesku 23.038 evrov in se tako uvrstila na 40. mesto. Tudi v tem primeru velja, da so na seznamu tudi planinska društva.

V sklad za razvoj nevladnih organizacij

Zavezanci lahko del dohodnine za donacije namenijo le tistim upravičencem, ki so objavljeni na seznamu upravičencev do donacij za posamezno odmerno leto, o podelitvi statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kar je pogoj za to, da se uvrsti na seznam upravičencev, pa odloči ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje nevladna organizacija, so nam pojasnili na Fursu. Seznam upravičencev do donacij za leto 2021 je bil v Uradnem listu RS objavljen 30. septembra. Del dohodnine za donacije prejmejo le tisti upravičenci s seznama, ki jim zavezanci namenijo svoj del dohodnine. Na seznamu prejemnikov za leto 2020 je 711 organizacij prejelo manj kot pet donacij.

Denar od dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili nobenemu od upravičencev s seznama, se prenese v sklad za razvoj nevladnih organizacij, ki je bil ustanovljen v letu 2018 in ki ga upravlja ministrstvo za javno upravo. Tam so nam pojasnili, da iz tega sklada prek javnih razpisov financirajo "projekte in programe nevladnih organizacij, horizontalnih mrež in regionalnih stičišč kot subjektov podpornega okolja, namenjenih spodbujanju razvoja nevladnih organizacij, in druge projekte ter programe nevladnih organizacij in drugih oseb, namenjenih izvajanju ukrepov za razvoj posameznih področij, ter spodbujanju razvoja nevladnih organizacij in razvoju podpornega okolja za nevladne organizacije".

Koliko več denarja

Način razporejanja sredstev, pogoji in merila so določeni v posameznih javnih razpisih in razpisni dokumentaciji. Prek zadnjega javnega razpisa, na podlagi katerega so bile pogodbe s prejemniki sredstev podpisane konec novembra, je 108 nevladnih organizacij prejelo dobrih 4,5 milijona evrov za digitalno preobrazbo ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo. V letih, ko so zavezanci upravičencem s seznama lahko namenili 0,5 odstotka dohodnine (to je do lanskega leta), se je v sklad za razvoj nevladnih organizacij nateklo približno pet milijonov evrov letno. "Predvidevamo lahko, da se bo po spremembi, ko zavezanci lahko namenijo en odstotek dohodnine, znesek podvojil. To je odvisno od tega, koliko dohodninskih zavezancev se bo odločilo nameniti svoj odstotek dohodnine izbrani organizaciji," so nam pojasnili na ministrstvu. Delež dohodnine, ki ga zavezanec lahko dodeli upravičencem s seznama, je bil z 0,5 odstotka povišan na en odstotek decembra lani s sedmim protikoronskim zakonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta