Predsednik DZ Zorčič o neuradni vladni rešitvi na vrhu zdravstvenega ministrstva: "Rotacija" ministrov ni mogoča

Žana Vertačnik
28.01.2021 16:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po tem, ko smo sredi decembra ostali brez zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in je njegovo mesto začasno prevzel predsednik vlade Janez Janša, naj bi se na vrhu zgodila nova sprememba. Po neuradnih informacijah, o katerih je prvi poročal portal 24ur.com, neuradno pa so nam to potrdili naši sogovorniki iz vladnih vrst, naj bi s ponedeljkom na čelo zdravstvenega ministrstva za obdobje enega meseca sedel obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. Manjšinska vlada, ki formalno operira z zgolj 41 glasovi, naj še ne bi imela izbranega imena za dolgoročno rešitev za v epidemiji najbolj izpostavljeni resor.

Obenem so nam sogovorniki iz koalicijskih vrst dejali, da se morajo najprej prešteti, šele nato pa nameravajo državnemu zboru ponuditi svojega kandidata. Zato naj bi sklenili dogovor, da se bodo ministri na vrhu zdravstvenega resorja menjavali dokler ne najdejo trajnejše rešitve. Ko smo danes na kabinet predsednika vlade naslovili vprašanje, kako komentirajo navedbe o tovrstni rešitvi, ali že imajo kandidata za ministra in kdaj je zamenjavo mogoče pričakovati, so nam odgovorili: "V kabinetu predsednika vlade neuradnih informacij ne komentiramo." Tudi Tonin se na navedbe še ni odzval. 

Potencialna ureditev odprtega kadrovskega vprašanja na način enomesečnega menjavanja ministrov je medtem sprožila pomislek, ali bi se državnemu zboru, pooblaščenemu za imenovanje članov vlade, na ta način odrekalo eno izmed temeljnih pristojnosti. Predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča smo zato vprašali, kako razume potencialno vladno odločitev in kakšne posledice bi imela za državni zbor, ki vladi v izhodišču daje demokratično legitimnost. "V skladu z drugim odstavkom 234. člena poslovnika državnega zbora opisana 'rotacija' ministrov ni mogoča. Predsednik vlade je s tem, ko je državni zbor obvestil, da bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal sam, izčrpal svojo izbiro, ki jo ima po navedenem členu poslovnika," je za Večer presodil Zorčič. Navedeni člen sicer zapoveduje, da mora predsednik vlade "v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru". 

Kot izhaja iz pojasnila prvega med poslanci, predsednik vlade ne Tonina ne kogarkoli drugega na mesto začasnega zdravstvenega ministra ne more imenovati. To funkcijo lahko še naprej opravlja sam, in sicer do izteka trimesečnega obdobja, to je še do sredine marca, do tedaj pa mora izpeljati tudi glasovanje o predlogu novega ministra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta