Talibani z mopedov in konj v najsodobnejše oklepnike. Ameriške, seveda

31.08.2021 05:00
Talibani so v nekaj tednih postali najmodernejše opremljena vojska, imajo tudi letala in helikopterje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moderno opremljeni talibani: uniforme, ameriške puške M16 in džipi Hummer Foto: EPA
Epa

Za talibane, ki se že dobrega četrt stoletja vojskujejo v Afganistanu, je veljalo, da gre za bradate moške v cunjah, oborožene s kalašnikovkami in ročnimi raketometi, prevažajo pa se na mopedih ali Toyotinih poltovornjakih. Do nedavnega; z bliskovito kapitulacijo afganistanske vojske, ki je štela okoli 300 tisoč mož, so dobili v roke najmodernejšo oborožitev, ki jo je vladnim silam donirala predvsem vojska Združenih držav Amerike. Talibani, kakih 75 tisoč borcev naj bi šteli, imajo sedaj več orožja kot večina sosednjih držav. In nič več ne hodijo v vrečastih hlačah in haljah, mnogi so oblečeni v maskirne uniforme, ki so jih še nedavno nosili vladni vojaki.{infobox-quote_full}171843{/infobox-quote_full}

Američani se držijo za glavo: posredno so oborožili sovražnike. Seveda niti največji pesimisti niso menili, da bi lahko vladne sile klonile v manj kot treh mesecih, toda tudi sicer ZDA ne bi mogle odpeljati tisočev ton orožja, ki so ga v dvajsetih letih nakopičile v skladiščih po Afganistanu. Toda vsaj nekaj bi ga lahko, če nič drugega, bi poskrbeli za umik letalstva. Zdaj pa je vsaj del impozantne flote, ki bi si jo želela marsikatera država, končal v rokah talibanov. Med katerimi je nekaj pilotov, saj satelitski posnetki kažejo vzlete helikopterjev in letal z letališč, ki so v rokah talibanov. Afganistanska vojska je sicer imela 33 ruskih helikopterjev Mi-17, prav toliko slavnih ameriških UH-60 Blackhawk in 43 manjših helikopterjev MD530. Od propelerskih letal pa štiri transportne C-130 Hercules, 23 bojnih letal Embraer Super Tucano ter 38 enomotornih večsedežnih letal Cessna 208, od katerih jih lahko nekaj tudi bojno deluje. Uporniki naj bi bili zasegli tudi nekaj brezpilotnikov (dronov). Le reaktivcev vladne sile nikdar niso imele, ti so bili izključno v domeni zahodnih sil. Satelitski posnetki uzbekistanskega letališča Termez, nastali 16. avgusta, so sicer kazali kakšna dva ducata helikopterjev in več manjših letal, ki jih prej tam ni bilo, kar pomeni, da bi lahko bili evakuirani iz Afganistana. Talibani so sicer zasedli vseh deset afganistanskih letalskih oporišč, le še civilno-vojaško letališče v Kabulu je še v ameriških rokah. Pa še to predvidoma le danes do polnoči po tamkajšnjem času.{api_embed_photo}700095{/api_embed_photo}

Še več imajo zdaj drugega orožja. Združene države Amerike so med letoma 2003 in 2016 v Afganistan pritovorile 22.174 večnamenskih oklepnih terenskih vozil Hummer oziroma Humwee (mimogrede, Slovenska vojska jih ima 30), okoli tisoč drugih lahkih oklepnih vozil in 42 tisoč poltovornjakov ter osem tisoč tovornjakov. Poleg tega pa še okoli 360 tisoč jurišnih pušk, nekaj manj kot 65 tisoč strojnic in mitraljezov, čez 125 tisoč pištol in 176 kosov topništva. Ko so ZDA leta 2014 končale bojne operacije, so večino tega orožja predale v uporabo vladnim silam. Tudi kasneje so nadaljevale oboroževanje afganistanske vojske: samo v letu 2017 so jim predale okoli 20 tisoč avtomatskih pušk M16 in M4.

Zdaj se mnogi vojaški analitiki sprašujejo, kaj bodo talibani z vso ogromno količino zaseženega orožja. Največja skrb Zahoda je, da ga bo velik del končal na črnem trgu, kjer bi ga lahko pokupile druge skrajne skupine in ga uporabile proti tistim, ki so ga donirali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta