Borut Iršič ni več nadzornik, a dilem ni konec. Naključje ob tem tudi donacija Humanitarčku iz Premogovnika Velenje

Petra Lesjak Tušek
17.11.2021 17:45

Ravenski občinski svet se je seznanil z odstopom predsednika nadzornega odbora občine Boruta Iršiča, je pa dimenzij s političnimi primesmi v odvijanju zgodbe še nekaj, saj je tudi v vlogi predsednika SD Mežiške doline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Seja občinskega sveta Ravne danes z dodatno razpravo o odstopu predsednika nadzornega odbora občine
 

Petra Lesjak TuŠek

Dejstvo, da je Borut Iršič, učitelj, ki je tudi v več drugih javnih oziroma političnih vlogah, na Ravnah ustanovil dvojnika že obstoječih društev - Humanitarčka in Društva za nenasilno komunikacijo - dobiva vrsto dimenzij in razsežnosti, ki se očitno ne bodo kar polegle. Iršič je sicer, kot smo poročali, Upravni enoti (UE) Ravne po odločni reakciji Humanitarčka že predlagal spremembo imen obeh društev in se tudi javno opravičil, bo pa društvi vseeno ohranil z namenom pridobivanja sredstev na razpisih oziroma, kot je poudaril, s ciljem pomagati lokalni skupnosti. Ker je Iršič tudi v vlogi predsednika nadzornega odbora Občine Ravne, je Milan Mrđenović, občinski svetnik Levice, predlagal razširitev dnevnega reda današnje redne seje občinskega sveta z razpravo o primernosti Iršiča za nadaljnje opravljanje funkcije predsednika nadzornega odbora. Ocenil je, da je ravenska občina skupaj z UE "padla v temno luč" in da je treba tudi z razpravo na seji občinskega sveta predvsem zaščititi ugled občine ter da se občina od tega distancira. "Njegova obrazložitev, da gre za napako, javnosti niti približno ni prepričala. Verjamem, da gospod Iršič s svojimi kratkimi razlagami ni prepričal marsikaterega svetnika in morda celo župana. Nadzor javnih financ naše občine v času, ko se celotna država sooča s hudo krizo, zahteva poklicanost ljudi, ki jim javnost in predvsem naši občani zaupajo," je obrazložil Mrđenović. Pričakuje tudi podrobnejša pojasnila načelnice UE Ravne Vlaste Božnik.

SD: Če se izkaže karkoli spornega, bodo ukrepali

Že pred začetkom seje pa je Iršič županu Raven Tomažu Roženu danes sam poslal odstopno izjavo; v njej je zapisal, da nepreklicno odstopa z mesta predsednika nadzornega odbora občine. Ob našem klicu Iršiča z vprašanjem, zakaj se je odločil odstopiti, tudi glede na poprejšnje izjave, se je odzval, da je vse že pojasnil in da nič več ne bo komentiral. Da ne želijo Iršiča pribijati na križ, ker so za to pristojni drugi organi in ne občinski svet, je poudaril Milan Škafar (SDS). Nihče ni nezmotljiv, je dejal Škafar, hkrati pa se mu zdi, da nikogar ne bi smeli obsojati kar vnaprej. Škafar je bil tudi edini svetnik, ki je ob razširjeni točki dnevnega reda poleg predlagatelja razpravljal.

Kljub vsemu se pojavlja več nadaljnjih ugibanj in vprašanj, kak je bil dejanski namen Iršičeve ustanovitve društev s prav enakima imenoma kot že obstoječi in ali so glede na skorajšnji predvolilni čas v ozadju tudi politične namere pridobivanja denarja, ne zgolj zatrjevani humanitarni vzgib. UE Ravne je sicer zatrdila, da v postopku registracije niso prepoznali, da bi bili imeni enaki, in je zato bilo društvi tudi mogoče brez težav registrirati. V Humanitarčku se s to razlago niso zadovoljili in so napovedali tudi zahtevo za nadzor postopka. Kakršnegakoli finančnega oškodovanja kogarkoli sicer v tem primeru ni bilo. Da niso ne zbirali denarja ne promovirali društva, je sicer Iršič poudaril že takoj, ko se je odzval na očitke Humanitarčka o poskusu goljufije.

Ne glede na zatrjevanja, da društev, katerih imeni je uporabil za svoje, ni poznal, ostajajo dvomi in dileme, tudi zato, ker je Iršič v vlogi predsednika SD Mežiške doline, med drugim je vodil predvolilno kampanjo aktualnega poslanca SD Janija Prednika na prejšnjih parlamentarnih volitvah. Prednik, ki je tudi ravenski občinski svetnik, je svoj izostanek na današnji seji občinskega sveta zaradi poslanskih obveznosti opravičil, dejal pa je, da se z odstopom Iršiča strinja. V stranki SD so sicer komentirali, da bo stranka SD preverila navedbe glede Iršiča. "Če se bo izkazalo, da so bila storjena sporna ali kazniva dejanja, bo ustrezno ukrepala," zatrjujejo v SD.

Humanitarčku donacija iz HTZ Premogovnika Velenje

Se je pa hkrati te dni primerilo še eno naključje, ki je glede na širši kontekst izzvalo nova vprašanja o potencialnih navezah. Društvo Humanitarček iz Kamnice so namreč iz Premogovnika Velenje (PV) ravno ta torek obvestili, da mu bodo odobrili donacijo, vendar pa to društvo prošnjo za donacijo ni poslalo, temveč so se zanjo glede na humanitarno vsebino odločili v PV oziroma HTZ. Zato smo pri PV preverili še, ali je morebiti prošnjo za donacijo na PV naslovil "novi", koroški Humanitarček. Kot so pojasnili iz PV, "vse prispele vloge obravnava posebna komisija na podlagi strategije razdeljevanja donatorskih in sponzorskih sredstev, ki je sprejela sklep, da manjšo donacijo (v višini 200 evrov) nameni društvu Humanitarček iz Kamnice. Društvo Humanitarček, ki je registrirano na Ravnah na Koroškem, na nobeno od družb v Skupini PV ni naslovilo prošnje." Ugibanja o tem, da bi lahko donirali koroškemu društvu oziroma da bi jim morda to podalo prošnjo za donacijo, pa so se pojavila tudi zaradi koroških kadrov v Šaleški dolini, ker namreč družbo HTZ Velenje vodi Nina Mauhler, v PV pa je član uprave Aleš Logar, ki je sicer tudi občinski svetnik na Ravnah (SDS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta