Dobršen del pošiljke zaščitnih mask so vrnili

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.05.2020 06:00

Zgodba z vprašljivimi maskami na Koroškem naposled zaključena: skoraj 17 tisoč mask romalo nazaj v skladišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščitne maske iz papirja in elastik, ki so sredi aprila na Koroškem sprožile val kritik in dvomov o ustreznosti. 
Občina Črna

Po prvotnih kritičnih odzivih nekaterih koroških županov in članov občinskih štabov civilne zaščite na dobavljene maske iz papirnatih brisač in elastik je sprva kazalo, da so se na svetu regije poenotili in mask ne bodo vračali. A zdaj kaže drugače, z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so nam sporočili, da je bilo od prejetih 19.800 mask vrnjenih 16.800 kosov. Sporočili so nam, da so ta delež nadomestili s kirurškimi maskami, za menjavo pa se je odločilo enajst koroških občin od dvanajstih. Velja omeniti, da to sicer niso edina vračila, pošiljke štirislojnih mask so prihajale še z nekaterih drugih koncev države, med podatki URSZR je denimo zasavska regija, ki je vrnila vseh 20 tisoč mask, v zamenjavo pa prejela trislojne maske v enaki količini. Kot so nam na upravi pojasnili, podatka, kaj se bo zgodilo z reklamiranimi maskami, ki jih očitno ni tako malo, še nimajo.
Tako nam je povedal tudi regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, na katerega so se ob dobavi z neformalnimi kritikami obračali predstavniki občin. Najglasnejši dvom o ustreznosti mask je takrat izrazila črnjanska županja Romana Lesjak, da jih ne bodo razdelili med občane, pa so sporočili tudi z Mestne občine Slovenj Gradec. Podžupan Dravograda Anton Preksavec je dejal, da maske niso primerne za uporabo in se je zato spraševal o smiselnosti shranjevanja v skladiščih. "Dravograd je maske vrnil prvi, sledilo mu je še deset drugih občin, tako je Mežica edina, ki jih ni vrnila," pa nam je v teh dneh pojasnil Matijevič.
Obrnili smo se na mežiškega župana Dušana Krebla, ki je potrdil, da so maske razdelili po javnih ustanovah, trgovinah in so v prvih desetih dneh že pošle. "To so maske za enkratno uporabo, v Mežici smo jih razdelili in jih dali v uporabo točno za tak namen," je povedal Krebel. Vračali so sicer deleže pošiljk, pove Matijevič, tako so denimo v Vuzenici po navedbah tamkajšnjega župana in predsedujočega svetu regije Franja Goloba vrnili 600 od 800 dobavljenih štirislojnih airlaid mask.
Spomnimo, omenjene maske so bile del največje pošiljke, ki je v obdobju boja proti koronavirusu v regijo prispela iz skladišča civilne zaščite v Rojah, šlo je za 40 tisoč kosov zaščitnih mask. Izhajajoč iz fotografij spornih mask, ki so razburjale, so bile te dobavljene pri podjetju Korez-Sorting Group, s katerim je zavod za blagovne rezerve sklenil posel v vrednosti 380 tisoč evrov za 500 tisoč kosov tovrstnih mask.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta