(FOTO) Branje pred praznikom knjig pri Prežihovem spomeniku v parku: Vsaka knjiga ima svojo noč in moč

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
21.04.2023 08:00

Eden od dogodkov pred nočjo knjige tudi branje Radmanc v grajskem parku. Tokrat iz izjemnih del Prežihovega Voranca, ki je letos, ob 130-obletnici rojstva, v ospredju kulturnih dogajanj na Ravnah na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branje Radmanc v parku ob noči knjige 
Petra Lesjak Tušek

Več literarnih dogodkov pred nočjo knjige oziroma svetovnim dnevom knjige se odvija tudi na Koroškem, med drugim prenočevanje otrok v Koroški osrednji knjižnici, ki bo v noči z danes na jutri za osnovnošolske otroke gotovo prav posebno doživetje. Del dogajanja k noči knjige s(m)o prispevale tudi Radmance z javnim branjem v grajskem parku, tokrat smo se ustavile pri spomeniku Prežihovemu Vorancu. Več dogodkov na Ravnah je letos v znamenju praznovanja 130-letnice Prežihovega rojstva, druženje pri Prežihovi bajti bo tudi tokrat ustaljeno na pisateljev rojstni dan 10. avgusta.

Petra Lesjak Tušek

Pri spomeniku so na četrtkovo popoldne odzvanjala besedila iz vedno navdihujočih Prežihovih del, od Doberdoba, Požganice, Samorastnikov, tudi iz nedavno izdane pomembne romanizirane biografije Rudija Mlinarja Nemirni duh, ki Prežiha opisuje kot izjemnega pisatelja in človeka, ki se je vselej zavzemal za socialno šibke. 

Petra Lesjak Tušek

Druženje je bilo prav posebno, večgeneracijsko. Najmlajši udeleženec je branju prisluhnil v otroškem vozičku - svojega sina Aleksa je na kulturni dogodek pripeljala Katja Vravnik, najstarejši pa je bil redni bralec ob srečevanju Radmanc, 84-letni Jože Prednik. Kot je klepetanje ob knjigi povzela Katja Vravnik, smo ugotovili, da ima vsaka knjiga svojo noč ali moč. V skoraj vsakem prebranem odlomku smo odkrivali sonce in svetlobo, ki ju je v trpkem socialnem realizmu vselej prepoznal, občudoval in mojstrsko opisoval koroški pisatelj.

Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta