(FOTO in VIDEO) Kralj Matjaž v Črno "priletel" kar po Olimplinu

Nejc Strojnik
30.01.2021 14:21
Čeprav brez obiskovalcev, so v Črni vseeno, na simbolni ravni, obeležili prireditev Gradovi kralja Matjaža.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Te dni bi se v običajnih razmerah v Črni zbralo vsaj nekaj tisoč ljudi. Gradovi Kralja Matjaža so vendarle nekaj posebnega in poleg Turističnega tedna ter ultra traila K24 gotovo najbolj prepoznavna prireditev v kraju. A letos ni bilo tako, epidemija je načrte povsem spremenila. Da nekaj ni v redu, so kralja Matjaža opozorili vojščaki. Prepričani so bili, da so Črno zavzeli razbojniki. Vsi imajo namreč maske na obrazu. "Komaj sem jim dopovedal, da to niso razbojniki, ampak je tako zaradi bolezni. Veste, lahko se je bilo boriti proti Turkom. Z meči, kopji in podobnim orožjem. Proti koronavirusu ne moremo na tak način, spoštovati moramo ukrepe, pa bomo tudi virus premagali," je prepričan kralj Matjaž.

Nejc Strojnik

Matevžavi travniki so danes samevali. Kljub temu, da so prireditev obeležili le na simbolni ravni, s spustom kralja Matjaža, Alenčice in vojščaka po Olimpilnu, glavni črnjanski atrakciji, pa so Črno obiskale vsaj tri policijske patrulje. Tudi inšpektorji so prišli v izvidnico, a se plačilnih nalogov, zaradi zglednega upoštevanja vseh ukrepov in priporočil, niso dotikali. Občane in občanke Črne je pohvalil tudi kralj Matjaž, ki ga veseli, da se ukrepov držijo. Le tako se bodo ukrepi lahko kmalu sprostili, je dejal. "Da ne boste doživeli kaj takega kot jaz, ki sem zaprt v votlini pod Peco."

Nejc Strojnik

Prihodnje leto predor skozi planino Krnes?

Navdušen je bil tudi nad črnjansko zajlo. "Povsod sem že bil. Na konju, v kočiji, na ladji, po zip-linu se pa še nisem peljal," je hitel razlagati. "Kaj vse mi moji podaniki pripravijo. Ne bom presenečen, če bodo do prihodnjega leta skozi planino Krnes naredili predor proti Ljubljani," se je zarežal. Strah, pravi, ga na zajli ni bilo. "Veste, mene je bilo strah ko so vdrli Turki, ne pa danes. Bilo je čudovito. Kakšni razgledi!" Po pristanku je počakal še Alenčico, njen glasen "ju-hu-hu", ki se je verjetno slišal po celi Črni pa mu je dal vedeti, da je storil prav, da jo je vzel zraven. Ko je pristala in ko je pristal še vojščak so se skupaj, kar po smučišču odpravili proti centru Črne, vmes s ponosom občudovali zajlo po kateri so se spustili, na koncu pa sklenili, da so bili precej pogumni.

Nejc Strojnik

V Črni je nato kralj Matjaž sedel na lesen prestol, ki ga je prav v ta namen izdelal domačin Franci Knez ter prisluhnil svoji himni, ki mu jo je zapela Boža Potočnik. Dogajanje je vseskozi spremljala tudi županja Romana Lesjak, zadovoljna, da so prireditev, če je že niso mogli izpeljati, vsaj obeležili: "Prav je, da smo storili tako. Škoda bi bilo, da bi vse skupaj kar šlo mimo. Letos tako, drugo leto pa verjamem, da bo lahko bolj spektakularno. Na vrsti bodo jubilejni, že trideseti gradovi, za katere verjamem, da bodo potekali v živo. Bom ponovila besede grajskih meričnikov: Se bi radi srečali v živo, ko prijelo bo cepivo."

Nejc Strojnik

Tudi kralj Matjaž ima računalnik

Velik odziv, pravi županja, so doživeli tudi spletni gradovi, kjer lahko sodelujejo ljudje z vsega sveta. Na elektronski naslov tic@crna.si namreč lahko pošiljajo fotografije svojih umetnin, ki so lahko izdelane iz različnih materialov. Odziv je dober, natečaj so zato podaljšali še v prvi teden februarja, ko bodo izbrali najlepše izdelke in jih tudi bogato nagradili, je zatrdila županja. Z gradovi, ki so se letos preselili v šole, vrtce, dvorišča hiš, v stanovanja in še kam, je zadovoljen tudi kralj Matjaž. "Imam računalnik, seveda ga imam. Vse so me naučili. Na začetku sem res to škatlo gledal bolj postrani, zdaj pa moram reči, da sem že kar spreten," je za konec dejal osrednji junak prireditve.

Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta