(FOTO) Vojska prodrla v Črno. Preventivna evakuacija prebivalcev ob porečju Meže

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
05.08.2023 11:31

Z dvema helikopterjema je po zadnjih informacijah vojska dopoldne le dostopila v Črno, zaenkrat je tam 30 vojakov. Sproti spremljamo in pridobivamo informacije. Krajani povsod na varnem, a razmere ostajajo napete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koprivna, poplave 
Nataša Napotnik

Po zadnjih informacijah se je vojakom dopoldne uspelo prebiti v Črno, okoli 30 jih je na delu za prve interventne ukrepe, postopoma se bodo enote krepile in skušale pomagati tudi gasilcem, ki so v intervencijah ovirani tudi zaradi poplavljenega gasilskega doma. Iz Koprivne, enega od odrezanih zaselkov, se nam je na kratko uspela oglasiti Nataša Napotnik. Vsakršno javljanje ljudem je nadvse dragoceno, saj so številni svojci Črnjanov povsod po državi v skrbeh, ker svojih bližnjih ne morejo priklicati - v Črni še vedno namreč ni nikakršnih povezav. Ni elektrike, ni vode, ni mobilne telefonije.

(VIDEO) Črna na Koroškem ostaja odtrgana od sveta, tja se prebija vojska. 50 evakuiranih v prostore CUDV, Žerjav uničen

Ob prvi zunanji intervenciji se zdaj ureja tudi, da bi lahko vsaj kje vzpostavili najnujnejšo komunikacijo, saj je občina tudi v komunikacijski blokadi - da bi torej vsaj vzpostavili repetitor za signal.

Nataša Napotnik

"Na kratko se javljam iz Koprivne. Upam in mislim, da je s krajani vse v redu. Smo pa odrezani, ceste utrgane, plazovi, brez elektrike in signala. Voda dere povsod. Par prebivalcev je baje v Osnovni šoli. Pravkar se odpravljam po starša, nad hišo spet grozi zemeljski plaz. Pazite se," je zapisala Nataša Napotnik, ki nam je uspela poslati prve fotografije od tam.

Prebivalci so na sploh povsod na varnem in preskrbljeni. Za Cudv Črna, kamor so namestili evakuirane, urejajo dostavo vsega potrebnega.

Nataša Napotnik

Ceste do Črne ostajajo neprevozne, skušajo pa vzpostaviti povezavo prek Slemena, ob vožnji tudi preko različnih stranskih kombinacij. Iz Slemena naj bi tako pomagali utreti pot s pomočjo kmeta tudi električarjem, da bi vsaj kje vzpostavili tudi prve priklope na omrežje. Težava je, ker se na več mestih in ob nadaljnjih nalivih sprožajo plazovi, ki so nevarni in nepredvidljivi.

Po zadnjih informacijah je zgodaj popoldne Janez Žalig, Elektrotim, uspel dostaviti agregat, ki so ga prišli iskat s štirikolesnikom. Hkrati so oskrbljeni z vodo in bencinom.

O vsakršni dodatni znani informaciji vas bomo obveščali sproti in vas tudi, če sami pridobite kakšno, prosimo, da nas obveščate. Pazite nase in ostanite varni.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta