Kam izginjajo mačke na Poljani pri Prevaljah?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
04.03.2019 07:42

Jožef Kozlar že dlje časa opozarja, da na Poljani pri Prevaljah v sumljivih okoliščinah izginjajo mačke. Osem, ki jih je izginilo v zadnjem letu in pol, ga je pripeljalo tako daleč, da je podal prijavo na policijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub temu, da imajo mačke pri Kozlarju dovolj hrane, je živalski nagon še vedno prisoten. Na fotografiji Mika, za katero Kozlar sumi, da je bila ulovljena na past in odvržena na cesto.
Sonja BUHVALD, Sonjin Fotografski Kotiček

Na Poljano se je v zadnjih petih letih zateklo okoli 30 mačk, večina ali pa kar vse so pristale pri Jožefu Kozlarju, ki velja za velikega ljubitelja živali. "Kaj pa naj naredim, naj jih odženem," se sprašuje. Trenutno skrbi za osem mačk. Prav toliko jih je v zadnjem letu in pol izginilo. "Od osmih, ki so izginile, smo našli samo tri. Za dve, ki sta ležali na cesti sumim, da sta bili ulovljeni na past in vrženi na cesto. Na drugi strani glavne ceste namreč ni ničesar, kar bi mačke pritegnilo, da bi šle tja. Eno smo našli zastrupljeno," pravi Kozlar, ki poudarja, da ni kakšen proizvajalec mačk. Hrani in skrbi le za tiste, ki se po spletu okoliščin znajdejo na Poljani. "Od tridesetih mačk, ki so se zatekle k nam, je le ena imela mlade, saj je kmalu po prihodu postala breja. Imela je štiri mladičke, ki smo jih razdelili." Vse mačke, ki jih ima, so sterilizirane, mački pa kastrirani. Pri tem veliko pomaga občina Prevalje, ki poravna stroške posegov. "Občino bi pohvalil, saj kljub vsem mačkam nihče nikoli ni imel kakšnih pomislekov. Vedno so z veseljem in brez slabe volje pomagali."

Problematičen predvsem vzhodni del Poljane

Kozlar je 30. januarja izginjanje mačk prijavil na policijo, ki zadevo preiskuje in zbira obvestila o morebitnih elementih prekrška ali kaznivega dejanja. Na Policijski postaji Ravne na Koroškem bodo po zbranih obvestilih zadevo zaključili z ustreznim aktom pristojni službi. Kozlar sicer na podlagi svojih opažanj sklepa, da je problematičen predvsem vzhodni del Poljane. "Tri mačke, ki se zadržujejo na zahodnem delu so stare že trinajst let, tiste, ki so prisotne na vzhodnem delu, redko dočakajo tri leta." Mačke se na Poljani znajdejo iz razločnih razlogov. Nekateri, pravi, jih na Poljani odložijo namerno, saj vedo, da bo za njih dobro poskrbljeno. Nekatere naj bi se na Poljano pripeljale tudi pod pokrovom avtomobilov in nato, ko se ljudje ustavijo v gostilni, skočile ven. Zaradi opisanega Kozlar vedno bolj zgublja vero v ljudi. "Demokratičnost družbe se kaže v odnosu do živali. Ljudje so pokvarjeni. Opažam, da jih veliko ne mara tujih živali. Veliko jim pomeni tudi rodovnik. Novodobni kapitalisti si ne morejo privoščiti dragega avta, zato se kažejo na drugačen način. Če bi posvojili mešančka, se bi počutili manjvredne."

Strup v Mežici

Poleg Kozlarjeve prijave, ta je bila sicer podana letos, so koroški policisti v lanskem letu obravnavali osem primerov povezanih z živalmi. Radeljski policisti so obravnavali tri primere streljanja na živali, Policijska postaja Ravne beleži dva primera streljanja na psa z zračno puško in obvestilo o domnevnem mučenju živali na območju Mežice. V Slovenj Gradcu so obravnavali primer ustreljene mačke in primer, ko je sosed sosedu psa poškropil s solzivcem. Zadnja primera obravnavajo kot sum storitve kaznivega dejanje mučenje živali. Policijska postaja Dravograd v letu 2018 ni imela kakšnega primera povezanega z živalmi. 
Obvestilo o domnevnem mučenju živali na območju Mežice se je nanašalo na zastrupljanje, ko je v drugi polovici lanskega leta v Mežici poginilo šest mačk. S še enim primerom nastavljanja strupa pa so se v Mežici soočali drugi februarski konec tedna letošnjega leta. Strup je bil nastavljen na pešpoti od lovskega doma proti Poleni. Zastrupila sta se dva psa, ki zaradi pravočasnega ukrepanja nista poginila. Sta pa lastnika podala prijavo na policijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta