Koroško kapljico bo promovirala Nina

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
25.11.2018 20:19

V Družbenem domu na Prevaljah so v soboto izbrali moštno d'čvo. Urška Bricman iz Kotelj je lento predala Nini Kajžer iz Šentanela

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Bricman predaja lento naslednici Nini Kajžer. 
Foto: Matko VAVH

Letošnja prireditev je bila že 20. zapovrstjo, moštno d'čvo so izbirali med štirimi kandidatkami. Poleg zmagovalke, 16-letne Nine Kajžer, so se za naziv borile še njena sestra dvojčica Ana, Pia Gorza in Helena Pokeržnik. "Z zmago sem zelo zadovoljna. Upam in verjamem, da bom dobra promotorka mošta," je povedala nova moštna d'čva Nina. Na Prevalje, kjer je po izboru sledila zabava, je organizator, Sadjarsko društvo Mežiške doline, povabil vseh 19 dosedanjih zmagovalk. Prireditev imenujejo tudi Andrejevanje, ker je Andrej zavetnik mošta. Značilna je tudi Andrejeva pojedina: kislo zelje, klobasa in pečenka. Teoretično in praktično znanje kandidatk za moštno d'čvo sta budno spremljala ocenjevalna komisija in občinstvo. Moštna d'čva po prejemu lente postane nekakšna ambasadorka te značilne koroške pijače iz jabolk. Posebnost koroškega mošta so visokodebelni sadovnjaki in stare sorte. Letošnja letina sadja je bila precej dobra, kar se pozna tudi pri količini mošta. Bodo pa imeli veliko dela s pretakanjem, da se bodo sorte zmešale, s čimer bo mošt pridobil kakovost. Letošnja promotorka koroške žlahtne kapljice je lento prejela od lanske zmagovalke Urške Bricman, ki je, zanimivo, minuli teden v Ljubljani postala najboljša v državi v točenju piva. Strast torej ostaja, le okus ima drugačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta