Lebičevo leto na Prevaljah: V četrtek koncert Zbora Slovenske filharmonije z dirigentko Jerico Bukovec

Urška Polanc Urška Polanc
23.08.2024 17:00

Niz prireditev, s katerimi želijo počastiti skladateljev jubilej, devetdeseto obletnico rojstva, pripravlja občina Prevalje. Zahvaliti se mu želijo za bogat ustvarjeni opus, za zvestobo in povezanost z rodnim krajem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Častnemu občanu Občine Prevalj se želijo zahvaliti za bogat ustvarjeni opus.
Janko Rath

Osemnajst prireditev bodo letos od maja do konca novembra na Prevaljah izvedli v Lebičevem jubilejnem letu, njegovi devetdeseti obletnici rojstva. Častnemu občanu Občine Prevalj se želijo zahvaliti za bogat ustvarjeni opus, za zvestobo in povezanost z rodnimi Prevaljami. Izvedli bodo osem koncertov zborovske in instrumentalne glasbe, štiri likovne razstave, monodramo in pet drugih prireditev. Pri slednjih sodelujejo predvsem domači umetniki, kulturniki, učenci OŠ Franja Goloba Prevalje, pevska zbora in slikarka iz avstrijske Koroške, s katero je Lebič povezan vse življenje. Njegova mama je avstrijska Korošica, doma iz sosednjih Libuč v Podjuni, Lebič je tudi dobitnik Tischlerjeve nagrade, najvišje kulturne nagrade na Koroškem. Koroška ima v Lebičevem glasbenem opusu pomemben delež. Iz navezanosti do domačega glasbenega izročila, do rodnih Prevalj in domačih kulturnikov so nastale poleg monumentalnih orkestralnih del tudi zborovske stvaritve po motivih koroških ljudskih pesmi. Vresovci, Mohorjanovi pevci in mnogi slovenski zbori so jih z veseljem in ponosom prepevali na koncertih in tekmovanjih doma in na tujem. Tudi domači akademski glasbeniki so radi segali po Lebičevih delih: vokalna solista Mateja Potočnik in Klemen Gorenšek sta prepevala njegove samospeve. Letos bo mogoče slišati krstno izvedbo Lebičevega samospeva Srce - uganka živa (Silvin Sardenko), zadnje skladateljevo delo (2023).

Lojze Lebič 
Arhiv Kd Mohorjan

"Na Prevaljah radi rečemo Prevalje so mesto glasbe. Poleg žive glasbene dejavnosti in številnih mladih akademskih glasbenikov s Prevalj izvira tudi sedmero skladateljskih imen. Bogata glasbena tradicija in zvoki starih orgel so popeljali mladega Lebiča v glasbeni svet - domač in širše evropski," so sporočili iz kulturnega društva Mohorjan. To prireditve v Lebičevem letu 2024 organizira v sodelovanju z Občino Prevalje, Kulturnim društvom Vres, Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje, javnim skladom za kulturne dejavnosti in Župnijo Prevalje. Z razstavo Življenje in delo skladatelja Lojzeta Lebiča - ta bo na ogled od 5. novembra letos - in s prireditvami želijo občanom in drugim obiskovalcem predstaviti izjemno delo rojaka, ene vidnejših osebnosti slovenskega glasbenega in širše umetniškega sveta. Občina je tudi naročila izdelavo Lebičevega doprsnega kipa, ki ga je izdelal Lan Seušek, akademski kipar. Lebič je tudi prejemnik naziva častni član Slovenske filharmonije, ki se mu je v preteklosti že poklonila z več koncerti. Januarja 2020 so mu naziv podelili za neprecenljiv prispevek k slovenski glasbi. Skladatelj, dirigent, publicist, profesor in akademik Lojze Lebič je najprej diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato pa na Akademiji za glasbo študiral še kompozicijo pri Marjanu Kozini in dirigiranje pri Danilu Švari. Ena osrednjih prireditev Lebičevega leta bo koncert Zbora Slovenske filharmonije z dirigentko Jerico Bukovec. Zbor bo predstavil izbrana Lebičeva dela. Na izjemen glasbeni dogodek še posebej vabijo zborovodje, zborovske pevce in ljubitelje glasbe. Koncert bo na Prevaljah v četrtek, 29. avgusta, ob 19. uri v župnijski cerkvi Device Marije na jezeru, vstopnine ni, prostovoljni prispevki so zaželeni. Koncerti v občinah, prizadetih v poplavah, sodijo v niz kulturnih dogodkov, "kjer raste kultura". Podprla sta jih javni sklad za kulturne dejavnosti in ministrstvo za kulturo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta