Mamica iz Dravograda v stiski: Z osemletnim sinom sta izgubila vse, kar sta imela

Brina Kerič
09.08.2023 06:10

Zgodba Katje Marič, mame samohranilke, ki je v eni največjih ujm v Sloveniji izgubila vse. Njena zgodba je zgodba mnogih, ki jim je ujma vzela vse, kar so imeli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brina Kerič

Kletno stanovanje v naselju Meža v Dravogradu. Nedolgo nazaj je bil to dom mami in njenemu osemletnemu sinu. V to stanovanje sta se pred petimi leti preselila Katja Marič in njen osemletni sin David. Nato pa se je zgodila ena največjih ujm v Sloveniji, ki je Dravograd odrezala od preostalih koroških občin, Katjino stanovanje pa je zalila reka Meža in uničila vse, kar je gradila zadnjih pet let. Stanovanje je sedaj prazno, polno vlage, še vedno malce blatno, jasno pa je vidno, do kam je segala voda.

Poplavljeno v eni uri

"Moj partner je gasilec, klical me je, naj obvestim sestro, da bo Meža poplavljala. Rekla sem mu, naj ne paničari," pa razlaga njena sestra Janja. Nedolgo po tem se je oglasila sirena, Katja pa je skupaj z otrokom pograbila najnujnejše in zapustila stanovanje. "Sin je ob petih zjutraj zaslišal sireno in planil pokonci. 'Mami, greva,' je dejal," se spominja tistega usodnega jutra Katja. "Pograbila sem torbico z denarnico in najinimi dokumenti, sin pa je zagrabil svojo plišasto igračko," razlaga, še vedno vidno pretresena nad tem, koliko škode lahko naredi voda v eni uri. Zatočišče sta našla pri sestri Janji, ki jo je spodbudila, da gresta preverit, če je možno, da še kaj rešita. "Voda mi je segala skoraj do pasu," razlaga Janja. "Pohištvo je kar plavalo," pa pojasnjuje Katja. Pohištva se žal ni več dalo rešiti, uspeli pa sta rešiti le nekaj oblačil, ki so bila shranjena na vrhu omar ter fotografije, ki so bile obešene na steni. "Najbolj smo iskali lego kocke, ki veliko pomenijo njenemu sinu. Vesel, da smo jih nekaj rešili, jih čisti in suši pri nas doma," razlaga Janja. "Imava eno plačo, voda pa je uničila vse, kar sem gradila zadnja leta. Kuhinja je bila čisto nova," pa pojasnjuje Katja.

Dobri sosedski odnosi

Če je prvi dan naselje bilo poplavljeno, ljudje pa so lahko to le nemočno opazovali, je naslednji dan bil pogled nanj drugačen. Ko se je voda že nekoliko umirila, so pred bloki že stali kupi uničenega pohištva. Kljub pomanjkanju elektrike in pitne vode so se sosedje organizirali in izvedli čistilno akcijo. "V enem dnevu smo zmetali vse ven," razlaga Katja. Na pomoč so priskočili prav vsi sosedje. "Imam res zlate sosede. Ko je voda drla v blok in moje stanovanje, so trkali po vratih in me klicali. Skrbelo jih je, da sva s sinom ostala v stanovanju," razlaga. Ponudili ji niso le pomoči pri čiščenju, prav vsi so želeli prispevati nekaj, da se Katja in David zopet postavita na noge. Da si opremita novo stanovanje, ki sta ga dobila takoj. "Jaz in še ena mamica, ki je prav tako izgubila vse, sva dobili stanovanje v sosednjem bloku. Je pa neopremljeno," pojasnjuje Katja.

Voda je uničila njun skromni domek. 
Osebni Arhiv

V nesreči spoznaš, da nisi sam

Kljub temu, da je ostala brez vsega, ni želela prositi za pomoč. Spodbudila jo je sestra, ki je poklicala na Rdeči križ, kjer so vzpostavili tudi račun, kamor lahko njeni prijatelji, znanci in tisti, ki je ne poznajo osebno, pa bi si morda želeli pomagati, nakažejo denarna sredstva, s katerimi si bo lažje opremila stanovanje. "Le tako ji lahko pomagamo. Čeprav sama potrebuje pomoč, je nesebično priskočila na pomoč ostalim sosedom pri čiščenju, ko smo uspeli počistiti njeno stanovanje," razlaga sestra. Že takoj so na pomoč priskočili njeni prijatelji, ki so jo klicali, če kaj potrebuje in kam lahko nakažejo denar. Na pomoč je priskočila tudi njena mama Milena. Da si želijo pomagati prav vsi, smo se prepričali tudi sami. Medtem ko sta nam sestri razlagali, kako sta vdrli v poplavljeno stanovanje in do kje je segala voda, se je v stanovanju oglasil sosed. V kuverti je prinesel nekaj malega, da se bo Katja lahko postavila na noge. "Ni veliko, je pa vsaj začetek," je nasmejano pripomnil. "Prava redkost je, da vidiš takšne sosedske odnose," pravita. "Še vedno sem v šoku, hvala bogu, da imam sestro, sosede in prijatelje," pravi Katja. Nekoliko kasneje zaslišimo še telefonski klic. Gospa, ki Katje osebno ne pozna, se je ponudila, da ji kupi štedilnik. Dostavili ji ga bodo že danes. "Najtežje je prositi za pomoč, a je človeško. Če zberemo dovolj sredstev za nakup kuhinje, je že to začetek. To je najdražje. Ostalo bomo že nekako," je prepričana njena sestra. Tako kot Katja in njen sin so mnogi lahko v teh dneh nemočno opazovali, kako voda uničuje vse pred seboj. A zgodba o nemoči in nesreči je hkrati tudi zgodba o solidarnosti, dobrih sosedskih odnosih in zgodba o človeškosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta