Mnogim koroškim ponudnikom turističnih storitev se (še) ne izide

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.04.2021 06:05
Za gostinsko ponudbo in prenočitve se v ponedeljek odpirajo Hiša Poljana, Hober turizem in Gostilna Brančurnik, večina ostalih še koleba in preučuje razmere
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostilna Brančurnik na Prevaljah, ki je doslej ponujala hrano za domov, je med tistimi, ki odpirajo vrata za goste. Foto: Petra LESJAK TUŠEK
Petra Lesjak Tušek

Ali bodo s ponedeljkom izkoristili možnost delnega odprtja turistične in gostinske dejavnosti, smo se pozanimali v občini Prevalje, kjer je bilo lani v Mežiški dolini unovčenih največ turističnih bonov - 2631 (v višini 305.368 evrov). Na Koroškem je bilo unovčenih več bonov le v občini Slovenj Gradec, 2653 (v vrednosti 309.075 evrov).

Trije zagotovo odpirajo

"Nekaj naših ponudnikov se bo odprlo: Hober, Hiša Poljana in Brančurnik, ostali pa bodo to storili v prihodnjih tednih, ko bo situacija malo bolj jasna, kako in kaj, ko preučijo razmere. Je pa zanimiv primer z ene naših turističnih kmetij iz Šentanela, da so že imeli naslednji teden rezerviran, poln, ampak so odpovedali vsi gostje, ker se ne želijo testirati," je dejal Boštjan Gorenšek, podžupan občine Prevalje.

Boštjan Gorenšek, podžupan Prevalj Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Med tistimi, ki še razmišljajo, da bi prihodnji vikend odprli kapacitete, je po Gorenškovih besedah tudi Eko hotel Koroš, ki je specializiran za gorsko kolesarjenje. Lani je bilo po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v občini največ turističnih bonov unovčenih v Gostilni Miler-Marin v Šentanelu (492) in v Gostišču Krivograd na Poljani (422), nato pa se je zaradi epidemije in ukrepov vse zaustavilo, gostinci in hotelirji so morali zakleniti vrata.

Spanje da, hrana še ne

"Ne, sploh se nam ne izide, da bi naslednji teden odpirali! Poglejte samo testiranje. V katerih trgovinah pa imajo to obvezo? Samo nas zafrkavajo. Mi živimo od skupin, praznovanj, porok ... Da bi pa zdaj odpirali na ta način, se mi zdi neživljenjsko. Delajo največje neumnosti, ki jih lahko počnejo. Bi pa bilo drugače, če bi nam omogočili odprtje v celoti tudi za ves čas," je povedal Janko Miler iz Gostišča Miler-Marin v turistični vasi Šentanel, kjer so mrtvi tek izkoristili tudi za obnovo prenočišč.

Janko Miler, gostinec iz Šentanela Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Dušan Krivograd iz Gostišča Krivograd na Poljani pa pravi: "Nekako smo na pol - pol. Prenočišča bomo od ponedeljka imeli odprta, poslovne goste že sedaj sprejemamo. Kuhinjo pa bomo spet zagnali kak teden kasneje, če bomo končali z investicijskimi deli, ki jih želimo čim prej končati. Trenutno renoviramo, dobili smo evropska sredstva za energetsko sanacijo, to je za okna, fasado, toplotno črpalko, svetila, pravkar je postavljen oder."

Tudi Hiša Poljana naj bi odprla vrata. Foto: Nika HÖLCL PRAPER
Nika Hölcl Praper

Doslej so lahko gostili le poslovne goste. "To je kaplja v morje, zelo malo. Včeraj jih je bilo pet - ob naših kapacitetah, ki so 60 nastanitev," pravi. Glede zahteve po testiranju gostov meni, da so "sila nerodna zadeva". "Tisti, ki bo prišel spat, na prenočitev, bo zagotovo vedel, da mora imeti urejeno vse, kar se zahteva. Je pa spet problem, če na primer test velja samo 48 ur. Se bo v tednu dni bivanja trikrat šel testirat? Ali pa če bi družina šla na dopust, bo tam potem iskala, kam se gre testirat v tem času?" si odgovore na praktična vprašanja zastavlja Krivograd.

Tudi Hiša Poljana naj bi odprla vrata. Foto: Nika HÖLCL PRAPER
Nika Hölcl Praper

Meni sicer, da jim možnost odpiranja nekaj malega bo pomagala, ker tisti, ki bodo s tem namenom prišli, bodo zagotovo vedeli, katera potrdila morajo imeti. "Vseeno pa se mi zdi pozitivno, da se neki koraki naprej delajo, če gledaš, da smo bili osem mesecev zaprti," je dejal.

Kot še opaža, so se bifeji na Koroškem odprli, tisti, ki imajo kuhinje, pa imajo več dilem zaradi nabav hrane in vsega potrebnega ter števila angažiranih zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta